“Māras lāča” pavāri ēdienu gatavo no sirds
Konkursā “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” Kurzemes reģionā par labāko ēdinātāju atzīta Liepājas Ezerkrasta sākumskola, kuras audzēkņiem pusdienas gatavo uzņēmums “Māras lācis”.
liepajniekiem.lv
“Viņi šo godu ir pelnījuši,” ēdinātāju uzteic skolas direktore Dace Gedroviča.
“Esam ļoti priecīgi un pagodināti,” iegūto vērtējumu komentē “Māras lāča” ēdināšanas pakalpojumu speciāliste Inese Lukjanova.
“Novērtējums dod spēkus radoši turpināt iesākto, garšīgi gatavot un priecāties par skolēniem, kā arī vecākiem, kuri to novērtē.”
Kad Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija izsludinājusi konkursu, D. Gedroviča skolu pieteikusi.
“Konkurss notika divās kārtās,” viņa stāsta, “pirmajā kārtā es kā direktore e-klasē aizsūtīju visiem audzēkņu vecākiem anketu, lai tie, kas vēlas, aizpilda, sniedzot vērtējumu par ēdienu mūsu skolā.
Rezultāti bija augsti, un mēs iekļuvām otrajā kārtā. Un tad konkursa rīkotājiem sadarbībā ar mūsu ēdinātāju izvērtēšanai sūtījām ēdienkartes.”
D. Gedroviča gan atzīmē – tā kā Ezerkrasta sākumskolai savas virtuves nav, kurā ēdienu gatavot, to dara Raiņa vidusskolas virtuvē.
“Ēdienkartes “Māris lācis” mūsu skolai sastāda atsevišķi, tās nav tādas pašas kā Raiņa skolai,” uzsver direktore.
Viņa stāsta, ka audzēkņiem pusdienas atved karstumizturīgos termosos. “Un tad šeit sadalām.”
“Bērni ēd ļoti labi,” novērojusi direktore, “pārtikas atkritumi ir minimāli.”
Zupu audzēkņi ieliekot paši, tik, cik vēlas. Visiecienītākās ir biešu, frikadeļu un skābeņu zupas.
“Ir bērni, kuri ēd pat vairākas porcijas,”
priecājas D. Gedroviča.
Otrais ēdiens gan tiekot uz šķīvja servēts atbilstoši valstī noteiktajai normai. “Salātiņus bērni liek paši un paši ņem augļus no kopējā trauka. Saldie ēdieni arī ir, bet ne katru dienu.
Tur atkal pēc ēdienkartes tiek rēķināts uzturvērtību daudzums. Lai nav cukura par daudz. Gandrīz katru dienu ir augļi, svaigi salāti klāt pie otrā ēdiena ir katru dienu.”
D. Gedroviča atzīst, ka ar uzņēmumu “Māras lācis” izveidojusies veiksmīga sadarbība.
“Mēs uzklausām, ko par ēdienu saka vecāki, un par to sarunājamies ar ēdinātāju, lai uzlabotu kvalitāti, ja nepieciešams.
Viņi ir ļoti pretimnākoši, vēstām, ja ir kaut kas, kas bērniem negaršo, tad tas tiek pamainīts.”
I. Lukjanova stāsta, ka ikdienā strādā pēc MK noteikumiem Nr. 172, kas nosaka konkrētas uztura normas ievērošanu ēdiena pagatavošanā vienā nedēļā.
“1.–4. klašu izglītojamo ēdināšanu mūsu darbinieki organizē saskaņā ar iepriekš sastādīto komplekso pusdienu ēdienkarti. Ēdienkarti veido pārtikas tehnologs.
Mums ir svarīgi, lai katrs izglītojamais ir labi un sātīgi paēdis.”
Lai ēdiens būtu garšīgāks un daudzveidīgāks, pavāri ēdiena gatavošanā iekļauj pēc iespējas vairāk vietējo ražotāju produktu, kā arī izmanto visas savas zināšanas un kulinārijas mākslu.
Ēdiens tiek gatavots no sirds. “Ikdienā strādājam pie ēdiena izskata, lai vizuāli tas izskatītos apetīti rosinošs,” atklāj I. Lukjanova.
Tāpat ēdienkarti veido daudzveidīgu, to izstrādā atbilstoši sezonalitātei.
“Māras lācis” apkalpo 17 izglītības iestādes Liepājā – gan bērnudārzus, gan skolas.
Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.