Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pārsteidz Latvijas daba un atvērtie cilvēki

Pārsteidz Latvijas daba un atvērtie cilvēki
28.10.2009 11:44

Ligita Kupčus

Jau apritējis mēnesis kopš Liepājas Bērnu un jaunatnes centrā darbojas divi brīvprātīgie – Davids Viceneda (David Witzeneder) (20) no Austrijas un Ramons Kouto (Ramon Couto) (29) no Spānijas.

Abi ārzemnieki atzina, ka jūtas šeit ļoti labi, un pamazām apgūst mūsu valodu un kultūru, kā arī priecājas par iespēju darboties ar bērniem.

Gan Davids, gan Ramons uz Latviju ieradušies “Eiropas brīvprātīgā darba” programmas ietvaros, ko mūspusē koordinē Liepājas Jaunatnes centrs. Tā kā Bērnu un jaunatnes centrs pieteica projektu par “Eiropas brīvprātīgā darba” organizēšanu savā iestādē, uz to pieteicās abi jaunieši. To ierosināja centra struktūrvienības vadītāja Mārīte Tarziere, jo uzskata, ka tas varētu būt viens no veidiem, kā ar labu piemēru – šiem brīvprātīgajiem – motivēt un iesaistīt arī mūsu jauniešus dažādās aktivitātēs – rakstīt projektus, izmantot programmu “Jaunatne darbībā”, apgūt komunikācijas spējas utt. “Esam ļoti priecīgi, ka viņi ir šeit,” gandarīta M.Tarziere. Abi puiši strādā dažādās Bērnu un jaunatnes centra filiālēs – bērnu klubā “Labais draugs”, klubiņā “Pa-Pusei” un bērnu rotaļu grupā “Vaduguns”. Vēlāk iecerēts strādāt kopā ar Liepājas Skolēnu domes jauniešiem. “Pagaidām organizējam dažādas spēles, radošas nodarbības, daudz runājam. Tās ir tādas brīvā laika nodarbības. Es mācos arī foto kursos, kuru laikā kopā dosimies ekspedīcijā, lai pēc tam nobildēto attīstītu,” pastāsta Davids. Ramons piebilst, ka viņi ne tikai māca, bet arī daudz ko paši apgūst no bērniem. “Viņi ir vislabākie skolotāji,” viņš smaidot saka. Izstrādātās aktivitāšu programmas nav vienādas, jo brīvprātīgajiem nākas strādāt ar dažādu vecuma bērniem – no pirmsskolas līdz pusaudžiem. No nākamās pirmdienas abi jaunieši pasniegts arī svešvalodu nodarbības: Ramons – spāņu, Davids – vācu, bet abi kopā arī angļu valodu. “Nodarbības paredzētas vairāk jauniešiem, taču, ja kāds pieaugušais arī vēlas iesaistīties, droši,” mudina Davids. Jāpiebilst, ka spāņu valoda tiks mācīta no pašiem pamatiem, bet vācu un angļu valodā akcents tiks likts uz sarunām un savstarpējiem dialogiem. Nodarbības notiks Bērnu un jaunatnes centrā.

Kopumā Davids šeit pavadīs sešus, bet Ramons – 12 mēnešus. Kāpēc viņi izlēma kļūt par brīvprātīgajiem? “Man nepieciešams mazs pārtraukums, lai saprastu, ko vēlos dzīvē darīt – studēt kādā universitātē vai darīt ko citu. Mani interesē citas valstis, tāpēc pēc skolas beigšanas mēģināju atrast darbu ārzemēs, bet neveiksmīgi,” atminas austrietis. “Pētot dažādas programmas, atradu informāciju par Eiropas brīvprātīgo darbu. Iepazīstoties tuvāk, sapratu, ka tas man der. Turklāt tā var iepazīt jaunus cilvēkus, kultūru. Kad atgriezīšos mājās, sagatavošu foto prezentāciju gan par Liepāju un Latviju, gan pārējām Baltijas valstīm, lai arī citi redz, kur esmu bijis.” Ar Ramonu ir līdzīgi – arī viņš vēlas rast skaidrību dažās lietās. “Zinu, ka vēlos strādāt ar cilvēkiem, bet kādā veidā un formā, vēl nezinu,” viņš atklāj. “Ceru, ka darbs šeit man palīdzēs, turklāt uztveru to kā vienu no iespējām pilnveidot sevi un iegūt noderīgu pieredzi.”

”Bijām gaidījuši ko pretēju – kūtrus un nedraudzīgus cilvēkus. Esam patīkami pārsteigti, jo pirms brauciena brīdināja, ka būs grūti iejusties, jo cilvēki šeit esot intraverti un auksti. Tas ir stereotips,” tā sacīja gan Davids, gan Ramons, kad jautāju, kas visvairāk ir pārsteidzis viņus, ierodoties Latvijā. Tāpat abos jauniešos sajūsmu izraisījusi daba. Abiem šķiet, ka debesis un mākoņi šeit ir pavisam savādāki, kā citur. “Liepāja man ir perfekti piemērota,” atzina Ramons, “jo pilsēta nav ne maza, ne liela, kā vēlējos, un laika apstākļi – lieliski. Daudziem šķiet, ka pēdējā apstākļa dēļ man šeit varētu nepatikt, taču tā nav.” Viņš ļoti gaida sniegu, jo Spānijā, kā zināms, šis dabas brīnums, ir retums, tikai kalnu virsotnēs. Savukārt par Davidu runājot, sarunā izskan joks, ka Latviju viņš izvēlējies savas valsts karoga dēļ, kas ir ļoti līdzīgs mūsējam. Viņš smejas, ka tā gluži nav, uzmanību piesaistījis piedāvātais projekts, kas atbildis viņa spējām un interesēm.

Abi brīvprātīgie savas pārdomas un viedokli izklāstīs blogu veidā, kas pavisam drīz būs lasāmi Liepājas Jaunatnes centra mājas lapā jauns.lv. Viņuprāt, tos būs interesanti lasīt tieši tiem, kas nodomājuši viesoties Latvijā, bet pirms tam vēlēsies noskaidrot, kāda ir dzīve šeit. Savus piedzīvojumus brīvprātīgie uzņems arī filmā, kas būs jāpabeidz līdz Davida prombraukšanai. Domājams, tajā būs redzams gan tas, kā jaunieši strādā ar bērniem, gan tas, kā viņi pavada un izbauda brīvo laiku – ciemojoties pie citiem brīvprātīgajiem, apceļojot mūsu kaimiņvalstis, organizējot svešzemju tradicionālo ēdienu vakarus, tiekoties ar Liepājas Universitātē studējošiem viesstudentiem utt.

Sarunas noslēgumā Davids pateicas par iespēju būt šeit un aicina arī citus paplašināt savu horizontu, dodoties iepazīt citu zemju cilvēkus un viņu dzīvi. Ja kādam ir jautājumi par brīvprātīgo darbu, var droši vērsties gan pie Davida, gan Ramona. Viņi labprāt uz tiem atbildēs. Jāpiebilst, ka brīvprātīgajiem Liepājā ļoti palīdz Izglītības pārvaldes projektu administrators Kaspars Vārpiņš. Viņš pilda mentora pienākumus, lai gan Davids, gan Ramons pie mums justos labi un apmierināti un viņi veiksmīgi realizētu brīvprātīgā darba funkcijas.

Davids (no kreisās) un Ramons ir brīvprātīgie no Austrijas un Spānijas. Viņi darbojas Liepājas Bērnu un jaunatnes centrā, bet brīvajā laikā iepazīst mūsu pilsētu, cilvēku, kultūru. Par to, kā jauniešiem veicas, ikviens varēs lasīt viņu blogos mājas lapā jauns.lv, bet aptuveni pēc sešiem mēnešiem – noskatīties viņu veidoto filmu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz