Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pasaules jaunieši priecīgi tikties

Pasaules jaunieši priecīgi tikties
09.01.2010 07:00

Atslēgvārdi

Gada pašā nogalē Liepājā ieradās 25 jaunatnes līderi no visas pasaules, lai iepazītu Liepāju, citu kultūru, apgūtu bērnu tiesības pavisam interesantā veidā un vienkārši, lai kopā jautri pavadītu laiku.

Astoņas dienas jaunieši no Spānijas, Itālijas, Igaunijas, Francijas, Rumānijas, Grieķijas, Lielbritānijas, Portugāles, Lietuvas un Latvijas mitinājās viesu namā “Jūrnieku ligzda”, kur kopīgi četras reizes sagaidīja jauno gadu. “Kaktuss” devās noskaidrot, kā tas viss notika.

Spēlējoties pienākumus neaizmirst

Ienākot siltajā viesnīcā, apkārt jūtams klusums, jo visi esot devušies uz jūru. Istabiņu durvis bija ciet, pie tām novietoti ielas apavi un mazas zīmītes ar dalībnieku vārdiem. Pēc brīža pa logu vēroju, kā bariņš cilvēku raitā solī, pikojoties un gāžot cits citu sniegā, dodas uz naktsmītņu pusi. Kad visi bija sanākuši telpās, sākās rosība, pārģērbšanās un ķircināšanās. Visi smaidīja un ar nosalušiem deguniem devās uz zāli, kuras sienas klāja dažādi raibi, aprakstīti, mācību nolūkos darināti plakāti un dalībnieku bērnību fotogrāfijas. Bērnu un jauniešu biedrības “Liepājas Jaunie vanagi” rīkotajā seminārā dalībnieki apguva to, kā bērnu tiesības iekļaut aktivitātēs. Projekta koordinatore Līga Krēsliņa pastāstīja, ka mācības notiek tikai ar specializētu spēļu un atrakciju palīdzību. “Parasti izteikums “bērnu tiesības” tiek uztverts negatīvi, jo it kā tiek aizmirsti pienākumi. Tomēr šī programma ir tendēta uz praktisku zināšanu apguvi, kas atšķiras no ierastajām mācībām ar lielāku bērnu piedalīšanos, un netiek aizmirsti arī pienākumi,” skaidro koordinatore.

Četri jaunie gadi un rīsu putra

Semināra laikā dalībnieki pildīja grupās dažādus uzdevumus, dalījās pieredzē, stāstīja par savu valsti, sevi un savu bērnību, apguva angļu valodu. Jaunieši devās arī uz Liepājas domi, apmeklēja 1. rokkafejnīcu, pastaigājās pa pilsētu un lielveikalā “Ostmala” vadīja bērnu pēcpusdienu, kā arī ciemojās pie folkloras kopas “Atštaukas”, kur dejoja latviskos dančus, kas pēc septiņpadsmit gadu jaunās Liepājas dalībnieces Kristīnes Piskunovas vārdiem, ārzemju jauniešiem esot pat ļoti gājuši pie sirds. “Viņi dejoja ar aizrautību. Latvieši tā nedejo tautu dejas,” novēroja meitene. Vēlāk tika ēstas latviskas pusdienas, un viesi nogaršoja putraimu biezputru, kartupeļus ar speķa mērci un desertā rupjmaizes kārtojumu.

Semināra laikā tika svinētas divas dzimšanas dienas un sagaidīti četri jaunie gadi. Svētku dienā visi mielojās ar cūkas šņukuru, bet vakarā laida debesī degošus lukturīšus.

Viss ir nopietni

Astoņpadsmit gadu vecais Sems Velšs no Anglijas seminārā piedalījās kopā ar mammu. Puisim esot ļoti patikusi Liepāja un liepājnieki. “Šeit ir ļoti jauki. Visapkārt sniegs! Anglijā sniega nav. Man patika arī pilsētas senlaicīgās mājas. Cilvēki ir ļoti pieklājīgi, jauki, labprāt visu izrāda. Anglijā tā nav, būtu jānolīgst gids, lai kaut ko uzzinātu. Ļoti patika arī 1. rokkafejnīca,” ar aizrautīgiem žestiem un milzīgu sajūsmu stāstīja jaunietis.

Var jau likties, ka viss pasākums tāda jautra māžošanās vien ir, tomēr pēc brīvā laika jaunieši pulcējās lielajā zālē, kopīgi ieņēma sēdvietas un rūpīgi klausījās trenera stāstījumā, kā arī uzmanīgi vērās informācijā uz ekrāna. Brīdī, kad sarunājos ar Liepājas dalībnieci Kristīni, lekcijas vadītājs, tumšs garmatains spānis, izteica man aizrādījumu par skaļo runāšanu un palūdza iziet laukā. “Nē, šeit viss ir nopietni,” norāda pasākuma organizatore.

Ar svešiniekiem – labākās svinības

“Sākumā negribēju braukt. Baidījos runāt angliski un domāju, ka būšu viena bez atbalstītājiem,” savu stāstu turpina liepājniece Kristīne. Tomēr, kad meitene pirmo reizi tikās ar dalībniekiem, viss satraukums pārgājis. “Kad ienācu telpā, man uzsmaidīja, pajautāja vārdu, paspieda roku, un izrādījās, ka visi ir ļoti jauki cilvēki,” sajūsmā bija jauniete. Dalībniece pastāstīja, ka visi drīz vien sadraudzējušies. “Savu istabiņu dalīju kopā ar meiteni no Lietuvas, un pēc pirmās mācību dienas līdz četriem rītā norunāju ar pavisam svešu cilvēku,” smejas Kristīne un ir priecīga, ka tomēr piekritusi piedalīties pasākumā.

Semināra organizatore Līga Krēsliņa cer, ka arī turpmāk izdosies veidot līdzīgus pasākumus un tajos piedalīties varēs vairāk interesentu. “Mums bija daudz pieteikumu, bet visiem vietu nodrošināt nevarējām. Jācer, ka atkal varēsim pulcēt jauniešus no visas pasaules tieši šeit, pie mums Liepājā,” ar cerībām nākotnē raugās Līga.

Dana France,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz