Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Džokondas acis un Aizputes jumti

Džokondas acis un Aizputes jumti
19.10.2008 07:00

Atslēgvārdi

Gadskārtējā izstāde “Ko prot skolotājs” atkal uzskatāmi un pārsteidzoši parādīja, ka cilvēki, kuri ikdienā māca maziem un lieliem bērniem dažādas gudrības, prot piepildīt savu brīvo laiku ar interesantām nodarbēm un radīt tādas lietas, kuras piesaista uzmanību.

Šoreiz izstādē dominēja rokdarbi – izšuvumi, grezni un apjomīgi tamborējumi, mazāk bija adījumu. Savus brīvā laika pavadīšanas veidus skolotāji bija dokumentējuši fotoattēlos, kas parādīja tuvākus un tālākus ceļojumus, bija aprakstījuši uz lapām, bija atnesuši nelielu daļu no kolekcijām un izstādījuši īstus mākslas darbus. Autori – gan priekšmetu skolotāji, gan bērnudārzu audzinātāji, gan interešu izglītības iestāžu pedagogi.

Kamēr bērni guļ

Izstādes apmeklētāji nevarēja atturēties un bezmaz katrs apstājās pie smalkām, krāsainām glezniņām. Vērīgāk ielūkojoties, nācās izsecināt, ka šie darbiņi veidoti krustiņdūrienā, proti, izšūti. Autore – Draudzīgā aicinājuma 5.vidusskolas vācu valodas skolotāja Sanita Arāja.

“Mans pirmais izšuvums krustiņdūriena tehnikā tapa, kad bija piedzimušas meitiņas – dvīnītes Paula un Elīza,” pastāstīja skolotāja. Tagad meitiņām divi gadi, viņām ir arī sešus gadus vecs brālis Ričards. Bet mamma Sanita bez tā, ka māca 5.vidusskolas audzēkņiem vācu valodu, vēl prot darināt mazas, jaukas glezniņas. Un ne tikai tās! Meiteņu istabā pie sienas tikšķ pulkstenis – Vinnijs Pūks – izšūts. Līdzās divi jauki mīļi izšuvumi  Paulai un Elīnai, un klāt datums, laiks, svars un auguma garums piedzimstot. Tieši tādas jaukas, ierāmētas dāvanas arī savām draudzenēm, kurām piedzimis bēbītis, atnes Sanita. Un tas ir kaut kas vienreizējs, neatkārtojams un mīļš, tāds, ko neviens cits neuzdāvinās. Arī citiem draugiem, mīļiem paziņām, Sanita dāvina vienreizēju izšuvumu.

“Ideja man radās, pētot internetu, līdz tam es domāju, ka izšuvums ir kas tāds, ko dara omītes uz spilvendrānas,” paskaidroja jaunā rokdarbniece. Viņa tā aizrāvās ar šo ideju, ka meklēja visus veidus, kā iegūt zīmējumus, interesējās, kur var nopirkt pamatmateriālu un diegus. Ja cilvēkam radusies patiesa interese, tad visu var atrast. Izrādās, ka arī tepat Liepājā var iegādāties gan zīmējumus, gan materiālus, gan rāmi, uz kura uzliek izšuvumu tapšanas procesā. Tāpat bija jāiemācās apzīmējumi, kas noder katrai krāsai, katram tonim, lai ar roku un adatu cītīgi darinātā glezna iegūtu pareizās krāsas, būtu koša, izteiksmīga un precīza. Liela rūpība tur vajadzīga, tāpēc reizēm kāds darbs top mēnešiem ilgi, jo tam visam, kā jokoja autore, atliekot miegam atrautās stundas. Ir tapušas grāmatzīmes, ir izšūts pat Leonardo da Vinči slavenās gleznas “Mona Liza” fragments – Džokondas acis. Tās skatās tikpat dzīvas un noslēpumainas, kā redzēts gleznas reprodukcijās.

Tagad Sanita darina vēl kādus jaukumus. Tie ir eglīšu rotājumi. Tie tiek izšūti nevis uz auduma, bet uz speciāla plastikāta. Divi jau gatavi, tagad Sanita strādā pie nākamā. Un tad Arāju ģimenes bērniem eglītē būs tik skaisti, savdabīgi rotājumi kā nevienam citam. Bet, kas pats galvenais, tie būs mammas roku darināti un tāpēc jo mīļāki.

Sanita Arāja paskaidro: “Tās nav gleznas – tie ir izšuvumi!”

Izšuvumi – Ziemassvētki eglītes dekori.

Skolēni nodēvēja: “Tas ir rudzisms!”

“Te ir mazs fragments no šīs vasaras,” atzinās 8.vidusskolas lietišķās mākslas skolotājs Jānis Rudzītis. Tās ir formātā nelielas, bet krāsās spilgtas gleznas. Jumti, nami, ainava – skolotāja Jāņa Rudzīša dzimtā Aizpute. Viņš pastāstīja, ka vienīgais brīvais laiks, kad var nodoties radošajam darbam, ir vasara. Šovasar Jānim izdevies tikt uz plenēru, kas notika Aizputē. Tāpēc jau gleznās dominē šī pilsēta. Skolotājs neslēpa, ka viņam tuva ir tieši tāda pilsētnieciska vide un ka viņš labprāt zīmē kārniņu jumtus un bruģi. Nelielie darbi, kā paskaidroja autors, top ar spēcīgiem triepieniem: “Es ņemu krāsu un ziežu to uz audekla kā uz sviestmaizes.” 

“Kauns, ka man, dzīvojot Liepājā, nav iznācis vairāk gleznot mūsu pilsētas slaveno bruģi,” viņš pasūkstījās. Aizputē gleznotais darbs, kurā bijis skatāms mākslas grupas “Serde” nams, palicis pie plenēra sponsoriem. Pārējo varēja aplūkot izstādes “Ko prot skolotājs” apmeklētāji. Autors labprāt gleznotu lielus, vērienīgus audeklus, bet tādas mazas glezniņas var vieglāk pārvietot.

“Es taču nevaru mācīt par mākslu, ja pats neko praktisku nemācēšu,” uzskata skolotājs, kurš māca puikām gan darbmācību, gan visiem bērniem kultūras vēsturi. Kad klasē iznāca runāt par mākslas stiliem, skolēni smiedamies nodēvēja Jāņa Rudzīša gleznas par rudzismiem, atvasinot no vārdiem klasicisms, impresionisms. Skolotājs audzēkņu humoru saprata.

Ir viņam vēl viena aizraušanās. J.Rudzītis brīvajā laikā daudz strādā, lai savas mājas padarītu interesantas un neatkārtojamas. Skolotāja Rudzīša sievai patīk ziedi, un tad nu vīrs nama pagalmā ir izveidojis interesantus koka veidojumus. Tie ir izgrebti koka dobumi, kastes, kurās visu vasaru zied krāšņas puķes. Mājās Jāņa rokām tapuši gan soliņi dārzā, gan žogs, gan uzraksts pie nama. Viss veidots no koka. Jo 8.vidusskolas skolotājs, kurš māca zēniem darboties ar zāģi, kaltu un citiem vīrieša cienīgiem rīkiem, uzskatāmi parāda, ka viņš prot ne tikai par to visu pareizi pastāstīt, bet ka viņam ir čaklas un darbīgas rokas.

Jānis Rudzītis pie pagājušās vasaras gleznām.

Jānis Rudzītis. “Aizputes sarkanie jumti”.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz