Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vasaras sauli un jūru izvēlas baudīt brīvi – pa pliko

Vasaras sauli un jūru izvēlas baudīt brīvi – pa pliko
06.08.2009 15:46

Ligita Kupčus

Atslēgvārdi

Liepājas pludmalē nūdistu zona atrodas apmēram kilometru no pārvietojamās Glābšanas stacijas dienvidrietumu rajonā, ejot uz Bernātu pusi. Un pludmales apmeklētāji – gan “apģērbtie”, gan plikie – blakus, pēc visa spriežot, sadzīvo labi un atpūšas viens otram netraucējot.

Zonas nūdistiem – tas ir pilnīgi normāli

Vieta tiem, kas sauli un jūru izvēlas baudīt brīvi – pa pliko, skaidri tika nodalīta un dabā iezīmēts pludmales zonējumā pagājušā gadā, Liepājas domes attīstības komitejai pieņemot īpašus saistošus noteikumus. Pašvaldības policijas Glābšanas dienesta vadītājs Kristiāns Brūvers uzskata, ka šāda vieta, kur atpūsties un baudīt vasaras priekus neierastāk, noteikti ir vajadzīga, par piemēru minot tepat kaimiņvalsts –Lietuvas pieredzi. “Kad pirms vairākiem gadiem pie kolēģiem bijām pieredzes apmaiņas braucienā, tad jau viņiem bija šādas zonas, turklāt ne viena vien. Tāpēc uzskatu, ka tas ir pilnīgi normāli, ka arī Liepājā šāda ir,” sacīja K.Brūvers. Viņaprāt, tas pat savā mērā piesaista pludmales apmeklētājus, un arī ārvalstu viesus. “Parasti ārzemnieki ir daudz brīvāki savos uzskatos un ar mazākiem kompleksiem par savu ķermeni,” novērojis K.Brūvers.

Jautāts, vai ir saņemtas kādas pretenzijas vai iebildumi no citiem pludmales apmeklētājiem par to, ka šāda zona Liepājā ir, Glābšanas dienesta vadītājs noliedza. “Ir bijuši gadījumi, kad kopējā zonā kāds ir atkailinājis, lai gan jāsaka, ka visbiežāk tas darīts reibuma stāvoklī, taču atsevišķi par nūdistu zonu apmeklētājiem iebildumu nav. Ir dzirdēts tikai tas, ka par tālu no centra tā atrodas,” sacīja K.Brūvers, piebilstot, ka gadījumos, kad atkailināšanās notikusi visiem pieejamā pludmales zonā, persona tiek saukta pie atbildības par nepiedienīgu rīcību.

Nūdistu zonas pludmalē Latvijā ir vēl vairākās vietās: Ventspilī, Vecāķos, Kalngalē un Inčupē.

“Tas ir katra paša ziņā, kā viņš sauļojas un kā atpūšas. Un es nesaskatu nekādus šķēršļus tam, lai arī Liepājā nūdisti nevarētu baudīt vasaru un atpūsties tā, kā viņi raduši,” savu nostāju pauda K.Brūvers.

Svarīgi zināt – kur drīkst

Aptaujājām arī portāla lasītājus, lai noskaidrotu, kāpēc viņi izvēlas nūdistu pludmales un labprātāk sauļojas bez peldkostīma. Piemēram, Jānis (vārds mainīts) un viņa sieva ir pārliecināti nūdisti. Abi rīdzinieki, šovasar viesojoties Liepājā, apmeklējuši arī mūspuses pludmali. Viņuprāt, atpūtniekam-nūdistam svešā vietā ir svarīgi zināt, vai šeit vispār šāda vieta ir un cik veiksmīgi, sekojot norādēm, šo vietu var atrast. “Ļoti priecājāmies, ka, noliekot automašīnu Vaiņodes ielā un dodoties uz jūru, pa ceļam informācijas stendā bija norāde, kur meklēt nūdistu zonu. Pludmale ir diezgan patālu, tāpēc ir labi, ka uzstādītas zīmes, kas neļauj nomaldīties,” paslavē Jānis. Viņš atceras, ka todien apmeklētāju nav bijis daudz, taču, iespējams, tāpēc, ka tā bijusi darbadiena un, vējainā laika dēļ, vairums paslēpušies kāpās – aizvējā. Raksturojot izjūtas, Jānis neslēpa savu sajūsmu: “Mums patika! Ir jauki, ka pilsētā, kur ir tik lieliska jūra un pludmale, tiek domāts par visu atpūtnieku interesēm.”

Savukārt liepājniece Lija (vārds mainīts) ir veiksmīgi atradusi veidu kā apvienot skriešanu ar peldi jūrā. “Brīvdienu rītus esmu radusi sākt ar 12 kilometru garu skrējienu gar jūru, pēc kuras dodos peldēt. To daru nūdistiem paredzētajā zonā, un jūtos ļoti labi, jo zinu, ka nekādus kārtības noteikumus nepārkāpju,” sacīja Lija. Turklāt viss ir daudz vienkāršāk – nav peldkostīms jānēsā līdzi. Viņa novērojusi, ka nūdistu Liepājā ir maz. “Varbūt tāpēc, ka šī vieta atrodas diezgan patālu no apdzīvotajiem rajoniem,” viņa izteica minējumu. Taču, ja būtu jāizvēlas, kur baudīt sauli – parastajā vai nūdistu pludmalē, viņa tomēr izvēlētos pirmo variantu, jo  baidās par savu drošību – viss kas varot atgadīties.

Par pilnīgu drošību nūdistu pludmalē nav pārliecināta arī Ieva (vārds mainīts). “Uzskatu, ka pa pliko jābrauc sauļoties uz Eiropu, jo tur kailās sauļošanās kultūra ir daudz attīstītāka, draudzīgāka. Ir pat izveidotas īpašas kūrorta vietas,” zina stāstīt jaunā sieviete. “Liepājā policija varētu vairāk pakontrolēt, kas notiek mūsu nūdistu pludmalē. Ja godīgi, tad man ir bail tieši no tā saucamajiem “mētelīšu virinātājiem”, tāpēc viena turp nekad nedotos,” neslēpj Ieva, taču piekrīt, ka šāda vieta noteikti ir vajadzīga.

Uzvedības kodekss nūdistu pludmalē

1. Ierodoties pludmalē, netēlo dižo natūristu, kaut esi jauniņais. Neaplūko citus ar caururbjošu skatienu. Neesi arī bailīgs. Vispār – uzvedies kā parasti.
2. Ņem līdz visu vajadzīgo pludmalei pats un neuzbāzies citiem ar diedelēšanu – kaut iepazīšanās nolūkos.
3. Nelūri uz citiem, bet arī nenovērs strauji skatienu kā nokautrējies. Tas arī liek justies neērti. Nu tieši tāpat kā ikdienā.
4. Fotografēt drīkst, tikai lūdzot atļauju, bērnus – tikai ar vecāku atļauju. Bet vai vajag?
5. Neuzbāzies pretējam dzimumam, ja redzi, ka esi nevēlams sarunu biedrs.
6. Neizrādi seksuālo aktivitāti. Tas nav paciešams nekur.
7. Ja gribi apsēsties uz kopīgiem soliem vai nomāta divriteņa, paklāj zem kailā dibena dvieli higiēnas nolūkos.

Avots: www.videsvestis.lv

Foto no www.nudisms.lv

Par to, ka pludmalē tālāk seko zona, kur var baudīt sauli un jūru bez peldkostīma un peldbiksēm, liecina informatīva zīme.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz