Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dāvim Paipam ektrēmajā slidošanā viss vēl priekšā

Dāvim Paipam ektrēmajā slidošanā viss vēl priekšā
22.03.2010 18:00

Ligita Kupčus

Atslēgvārdi

Liepājnieks Dāvis Paipa nupat ir atgriezies no Kanādas pilsētas Kvebekas, kur norisinājās “Red Bull Crashed Ice” Pasaules čempionāta sacensības. Sazinoties ar sportistu uzreiz pēc atlidošanas, viņa balsī manāms liels nogurums, jo jāpārslēdzas ne tikai uz citu laika zonu, bet jāveseļojas no gūtās muguras traumas.

Dāvis neslēpj, ka ar rezultātu – 94. vietu 107 vīriešu konkurencē – nav pārāk apmierināts. Lai iekļūtu finālā, kvalifikācijā vajadzēja uzrādīt vienu no 64 labākajiem laikiem. “Gribējās labāk, bet sanāca tā, kā sanāca,” viņš īsi saka. Taču sev neko nepārmet, un beigās bijis pat labi. Rezultāts noteikti būtu cits, ja Latvijā būtu vieta, kur šādām sacensībām trenēties. “Visu laiku domāju par to, kā kājās nostāvēt, kamēr citi – kā labāk līkumus izbraukt,” stāsta jaunais sportists. Lai uzlabotu iemaņas, viņš dažkārt dodas uz kalna paslēpot, bet tas nav tas.

Dāvis piedalījās arī sacensību pirmajā posmā Minhenē, un, salīdzinot abas trases, Kvebeku viņš raksturo, kā kaut ko crazy. “Ja Minhenē bija viens nobrauciens, tad Kvebekā – veseli trīs. Un ātrums tik liels, ka no vēja acīs sariesās asaras,” atceras liepājnieks. Tie vietām bijuši vismaz 60 kilometri stundā. Daudzi sportisti mājup devušies ar salauztām kājām un ribām. “Viss nav tik viegli, kā izskatās,” viņš uzsver. Lai gan vairumam ārzemju sportistu, kas šajās sacensībās piedalās jau vairākus gadus, tas ir tikai hobijs, uz ledus viss tiek uztverts nopietni.

Pēc sacensībām Dāvim sajūtas ir foršas. “Interesanti un aizraujoši,” viņš raksturo. Ekstrēmos slidotājus bija atnākuši vērot vismaz 90 tūkstoši cilvēku. Un tieši šī sajūta, kad traucies no kalna lejup, cilvēku pūlī, kas no abām pusēm ieskauj trasi, arī Dāvim raisa vispatīkamāko sacensību pēcgaršu. “Ļoti gribētos nākamgada aizbraukt uz Krievijas posmu,” par nākotnes plāniem izsakās jaunietis, taču neko konkrētāku viņš pateikt nevarēja. “Vispirms skola jāpabeidz, un tad jau redzēs,” sacīja Dāvis, jo šobrīd viņš mācās Liepājas 8.vidusskolas 12.klasē. Taču par to, vai šim sporta veidam ir nākotne, liepājnieks ir noskaņots pozitīvi. Organizatori jau nākamgad plāno sacensības izvērst četros posmos, šā brīža divu vietā, jo skatītājiem ļoti patīk. Kā paskaidroja Dāvis, tas ir atmosfēras dēļ. Pagaidām šis sporta veids nav iekļauts olimpiskajās disciplīnās, lai gan dzirdētas runas, ka viss var mainīties.

Pirms brauciena uz Kvebeku intervijā laikrakstam “Kurzemes Vārds” viņš izteicies, ka daudziem “Crashed Ice” šķiet tikai šovs, taču viņš tam nepiekrīt. “No skatītāju viedokļa tā varētu teikt, jo viņiem tiek piedāvāts ātrums, azarts, ir kritieni, sadursmes un to visu vēl papildina gaismas un mūzika. Taču no sportistu viedokļa tas ir smags skrējiens, kas prasa ļoti lielu piepūli, nevis vienkāršu izrādīšanos,” viņš sacīja.

Par “Red Bull Crashed Ice” Pasaules čempionāta titula ieguvēju kļuva vācietis Martins Niefnekers. Kopā ar Dāvi uz Kvebeku devās arī daugavpilietis Ivans Kokins un Laila Dekmeijere-Trigubova. Ivanam veicās nedaudz labāk, un viņš galu galā ierindojās 68.vietā. Savukārt Laila 25 sieviešu konkurencē ierindojās 18.vietā.

Kā pastāsta sacensību pārstāve Latvijā Lana Daniela, 550 metrus garā Kvebekas trase ar 40 grādu kritumu bija pilna ar asiem pagriezieniem un šķēršļiem, kam jāpārlec pāri. Taču absolūti visi sportisti bija sajūsmā par šo izaicinājumu, bet skatītāji Kvebekas vecpilsētas ielās uzgavilēja katram palēcienam un virāžai. Tā kā “Red Bull Crashed Ice” pirmo reizi ieguvis pasaules čempionāta godu, Niefnekeram tika arī pirmais čempiona tituls šajā trakajā sporta veidā. 

“Red Bull Crashed Ice” ir ekstrēmākais sporta veids, ko vien var iedomāties uz slidām. Tas ir kā hokejs apvienojumā ar borderkrosu. Ātrums, traucoties pa trasi, sasniedz  līdz 50 kilometriem stundā, sacensību dalībniekiem jāiztur asi pagriezieni,  lēcieni un konkurentu spiediens, jo uzvarēt grib visi. “Red Bull Crashed Ice” pasaulē notika jau desmito gadu pēc kārtas, un pirmo reizi tajā startēja Latvijas komanda. Lai gan individuāli pārstāvji no Latvijas ir piedalījušies ātrslidotāja Evita Krievāne 2007. gadā un hokejists Toms Hartmanis 2008. gadā, kā komanda latvieši startēja pirmo reizi. Lai piedalītos 2010. gada pasaules čempionātā, sava vieta komandā bija jāizcīna Latvijas nacionālajā atlasē,  kas sastāv no četriem reģionālajiem posmiem.

Deviņu gadu laikā aizraujošās “Red Bull Crashed Ice” ekstrēmās slidošanas sacensības piesaistījušas skatītāju uzmanību visā pasaulē – Stokholmā, Prāgā, Maskavā, kā arī Amerikā un Šveicē. 2009. gadā Lozannā, Šveicē septiņkārtējais čempions Džaspers Felders uzvarēja 40,000 fanu priekšā. Iepriekšējais posms Kvebekā piesaistīja ne mazāk kā 90,000 fanu uzmanību, taču šoreiz rekords pārsniegts par 30 000!

Red Bull Photofiles

Dāvis Paipa trasē.

Trasē neiztiek bez smagiem kritieniem, klupieniem un pretinieka “pabakstīšanas”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz