Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aldis Mežvids: Liepāja nav īstā vieta, kur būvēt tik liela izmēra un daudzuma VES

Aldis Mežvids: Liepāja nav īstā vieta, kur būvēt tik liela izmēra un daudzuma VES
02.03.2012 14:13

Atslēgvārdi

Esmu kategoriski pret to, lai tiktu tālāk izstrādāts detālplānojums Liepājas pilsētas teritorijās Lībiešu ielā 4, Lībiešu ielā 14, 14.novembra bulvārī 88/98 un Jātnieku ielā 2/18, kā arī esmu pret to, lai Liepājas pilsētas teritorijā tiktu būvētas vēja elektrostacijas (VES).

Nekad nepiekritīšu, ka Liepājas pilsētas teritorija būtu īstā vieta, kur būvēt tik liela izmēra un daudzuma VES, turklāt šie VES plānotie būvniecības projekti Latvijā tiek virzīti stipri dīvainā veidā.

Tā kā saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 104.pantu ikvienam ir tiesības vērsties valsts un pašvaldību iestādēs ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības, no Liepājas pilsētas domes, kā arī Liepājas domes deputātiem, rakstiskā veidā vēlos saņemt atbildi par pieņemtiem lēmumiem manis nosūtītajā iesniegumā.

Nenoliedzami Liepājas domes amatpersonas savā darbībā un lēmumu pieņemšanā ir konsekventi, proti, noteikti, mērķtiecīgi, loģiski pamatoti, likumsakarīgi, kā arī nelokāmi spriedumos un rīcībā. Latvija ir demokrātiska valsts, bet demokrātiskā valstī ir tiesības uz līdzdalību lēmumu pieņemšanā, kas ir daļa no cilvēka pamattiesībām, tādēļ nav saprotams, kādēļ Liepājas domes amatpersonas SIA “RAPSOIL” VES plānoto būvniecības projektu virza uz anonīmu iedzīvotāju viedokļu pamata.

Detālplānojuma projekta pirmās redakcijas sabiedriskās apspriešanas sanāksme notika 2012.gada 16.februārī plkst. 14.00 Liepājas pilsētas Domes ēkā – 207.kabinetā. Piedaloties publiskās apspriešanas sanāksmē, secināju, ka tur piedalījās tikai daži cilvēki, jo nebija pietiekami plaša informācija par šādu pasākumu, turklāt publiskās apspriešanas sanāksme bija laikā, kad liepājnieki atrodas darbā. Par šo pasākumu uzzināju no interneta vietnes lat/zinas/sabiedriba/2012/02/16/sodien-apspriedis–rapsoil–otro-planu/ dažas stundas pirms sanāksmes sākuma. Liepājas pilsētas laikrakstā “Kurzemes Vārds” projekta realizētājiem SIA “RAPSOIL” bija iespēja atspoguļot šo pasākumu plašāk, un Liepājas domes interneta vietnē nemaz nav tik vienkārši sameklēt vajadzīgo informāciju par projekta realizētāju būvniecības ieceri, un šaubos vai kāds šo informāciju ir izlasījis “Latvijas Vēstnesī”. Detālplānojuma 2.punktā norādīts, ka Detālplānojuma mēŗķi un uzdevumi esot nodrošināt demokrātisku sabiedrības un ieinteresēto institūciju līdzdalību plānošanas procesā, bet Publiskās apspriešanas sanāksmē redzētai liek domāt par pretējo.

Jau sākot ar 2009. gadu esmu iesaistīts dažādos tiesu procesos, apstrīdot Vides pārraudzības Valsts biroja un Liepājas reģionālā vides pārvaldes lēmumus, kuri saistīti ar VES plānoto būvniecības ieceri, bet informāciju par VES ietekmēm bija jāiegūst man pašam, pretēji valsts institūciju tiešajiem pienākumiem. Ir dažādi tiesu procesu lēmumi un spriedumi, kā arī esmu informēts par iespējamo pretlikumīgo VES būvniecības projektu realizācijas virzību, kura veikta ar valsts amatpersonu iespējams prettiesiskas darbības palīdzību. Gribu vērst uzmanību arī uz to, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ir ierosinātas divas lietas, kuras saistītas ar plānoto VES būvniecību Rucavas novada Dunikas pagastā un Grobiņas novada Medzes pagastā. Iedzīvotāji uzskata, ka Latvijas valsts ir būtiski pārkāpusi to tiesības uz īpašumu, privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, taisnīgu tiesu un efektīvu aizsardzību valsts institūcijās, atļaujot vēja enerģijas ieguvi iepriekšminēto pagastu teritorijās. Uz vēršanos ETC iedzīvotājus pamudināja pretrunīgie Satversmes tiesas spriedumi.

Jānorāda, ka iepriekšminētie tiesu procesi un ETC pieteikumi tapuši sadarbībā ar “Sabiedrību par atklātību – Delna”, kura sniedz palīdzību projekta “Juridiskā palīdzība iedzīvotājiem izmantot likumos noteiktās tiesības apstrīdēt lēmumus būvniecības un teritorijas plānošanas jomā. Likumiskā ietvara sardzē” ietvaros. Projektā paredzēta juridiskā palīdzība iedzīvotājiem un sabiedriskajām organizācijām, lai, strādājot ar konkrētām iedzīvotāju sūdzībām un konkrētiem jautājumiem, mazinātu korupciju būvniecības un teritorijas plānošanas jomās.
Esmu informēts, ka saistībā ar citiem VES būvniecības projektu realizācijas virzību tiek izmantotas metodes, kuras nevarētu nosaukt par tiesiskām. Balstoties uz nevainības prezumcijas principiem, jānorāda, ka izmantotās metodes norādītas iespējamības formā nevis apgalvojuma formā, proti, iespējams informācijas slēpšana, dokumentu viltošana, apzināta bezdarbība, nolaidība, kukuļošana, draudi, šantāža, fizika izrēķināšanās, īpašuma iznīcināšana.
Uzskatu, ka šīs VES projekta realizētāja plānotā būvniecības realizācijas gadījumā tiks neatgriezeniski izķēmota Liepājas pilsēta, kā arī Medzes pagasts, bet neprotestētu pret šādu VES būvniecību, ja tā tiktu realizēta tālu jūrā no Liepājas pilsētas krasta, kur ir ekonomiski izdevīgāks vēja stiprums nekā Liepājas pilsētas teritorijā un tās apkārtnē.

Reāls apgrūtinājums būtu VES radītā trokšņa zona, kura sasniedz 40 decibelus un izplatās vairākas reizes tālāk nekā VES aizsargjosla, turklāt šajā VES 40 decibelu zonā tiek cilvēkiem bojāta veselība. 

Papētot plānojumu, veidojas absurda situācija. VES aizsargjoslās atrodas ceļi, par kuriem pārvietojas iedzīvotāji, plāno izbūvēt veloceliņus un apcietinājuma teritorija daļa plānota iekļaut Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, bet detālplānojuma autori uzskata, ka fortifikācijas būvju aizsardzības statuss nav nesavietojams ar apkārtējās teritorijas attīstību un VES parks zināmā veidā var sekmēt interesi par pieminekļa apmeklēšanu, kā to rada jau esoša VES, būtiski neietekmējot kultūras mantojumu.

Plašākam ieinteresēto un atbildīgo amatpersonu lokam, kā arī masu medijiem, vēlos sniegt informāciju, kādā veidā projekts tiek virzīts. Ar to plašāk varat iepazīties ŠEIT.


Aldis Mežvids,
Medzes pagasta iedzīvotājs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz