Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jūrā pie Liepājas vēlas veidot 900 MW vēja parku

Jūrā pie Liepājas vēlas veidot 900 MW vēja parku
27.11.2009 08:43

Atslēgvārdi

Kompānija “JK Energy” plāno pie Liepājas jūrā veidot 900 megavatu (MW) vēja parku, raksta laikraksts “Dienas Bizness”. Kā apstiprinājuši “JK Energy” pārstāvji, plānots, ka vēja parks atradīsies uz ziemeļiem no Liepājas ostas un tā kopējā jauda būs līdz pat 900 MW.

Patlaban tas ir lielākais plānotais vēja parks Baltijas jūrā. Vēja parkā saražoto elektroenerģiju nav plānots realizēt Latvijas un Baltijas tirgū, bet paredzēts būvēt savienojumu un elektroenerģiju pārdot Centrāleiropā un Rietumeiropā.

Par investoriem kompānija nekādu informāciju neizpauž.

Tik lielas stacijas būvniecības izmaksas lēšamas miljardos latu, jo viena MW jaudas būvniecība jūrā izmaksā aptuveni 1,4 miljonus eiro (0,98 miljonus latu), liecina Latvijas Vēja enerģijas asociācijas (LVEA) dati.

“JK Energy” direktors ir Juris Kajaks, kurš savulaik būvējis lielāko Latvijas sauszemes vēja parku pie Liepājas – Grobiņā. Vēlākie vēja parka īpašnieki bija ilgstoši saistīti ar Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles ģimenes biznesu.

“Redzot tos cilvēkus, kas šajā projektā iesaistīti, un zinot, kādi spēki grasās atgriezties Latvijas politikas varas elitē, nebrīnīšos, ja šāds projekts arī taps,” “JK Energy” ieceres komentēja vēja enerģijas projektos iesaistītais SIA “FCM” direktors Aivars Upenieks.

Tomēr viņš norādīja, ka šī projekta vājais punkts ir nepieciešamās investīcijas.

“Plānot jau šādu vēja parku var, bet tuvākā laikā to uzbūvēt nav iespējams – nav sakārtotas īpašumtiesības Baltijas jūrā. Pašlaik šī teritorija pieder valstij un to pārvalda Finanšu ministrija. Potenciālam investoram nepieciešams teritorijas plānojums un vēja mērījumi ilgā laika periodā, kas sarežģī vēja staciju projektu realizāciju,” skaidroja LVEA prezidents Paulis Barons.

Viņš piebilda, ka 900 MW ir tas vēja enerģijas apjoms, ko varētu absorbēt arī Latvijas elektroenerģijas tīkls.

Nozare.lv

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz