Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepājas papīrs” atvērs jaunu rūpnīcu Baltkrievijā

“Liepājas papīrs” atvērs jaunu rūpnīcu Baltkrievijā
30.08.2010 09:23

AS “Liepājas papīrs” nākamā gada sākumā atvērs jaunu rūpnīcu Baltkrievijas pilsētā Gomeļā, uz kuru tiks pārcelta daļa ražošanas no Liepājas, šodien informē laikraksts “Telegraf”.

“Mēs jau vairāk nekā gadu sadarbojamies ar vienu baltkrievu kompāniju, bizness attīstās veiksmīgi, līdz ar to nepieciešams spert soli uz priekšu,” laikrakstam sacīja “Liepājas papīra” valdes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, piebilstot, ka patlaban notiekot formalitāšu kārtošana, lai dibinātu jaunu uzņēmumu, kas uz pusēm piederēs “Liepājas papīram” un baltkrieviem.

Kā skaidro Vilnītis, Baltkrievija, ko daudzi sauc par policejisku valsti, tomēr ir stabila valsts ar skaidriem spēles noteikumiem. Baltkrievijā plānots ražot pašu lētāko produkciju, kuru Liepājā vairs nav rentabli ražot un kura galvenokārt tiek tirgota Krievijā, Baltkrievijā un Kazahstānā. Šo trīs valstu tirgus patlaban ir vienots, līdz ar to nebūs jāmaksā arī muitas nodokļi.

Iesākumā plānots uz Baltkrieviju pārvest sešas poligrāfijas mašīnas, kā arī rīkot darbinieku apmācību. Nākamā gada pirmajā pusē plānots sasniegt 70 000 eiro jeb 49 196 latu ražošanas apjomu mēnesī.

Uz Baltkrieviju pārvesto poligrāfijas mašīnu vietā paredzēts iegādāties jaunas, ieguldot aptuveni vienu miljonu eiro jeb 700 000 latu, lai ražotu kvalitatīvas etiķetes.

“Liepājas papīrs” nodarbojas ar papīrrūpniecības produkcijas ražošanu un realizāciju, kokapstrādes produkcijas ražošanu un realizāciju, kokmateriālu apstrādi. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 94 600 lati, liecina “Firmas.lv” informācija.

2008.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 3,23 miljoni latu un tas strādājis ar 38 840 latu lielu peļņu. 2009.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,92 miljoni latu, bet peļņa – 216 554 lati.

Kā ziņots, papīrrūpniecības uzņēmums “Liepājas papīrs” un tā meitasuzņēmums SIA “First Labels” pašlaik strādā pie vairākiem jauniem poligrāfiskiem produktiem. Tās būs etiķetes, kādas Latvijā pašlaik vēl netiek ražotas, taču detalizētāka informācija par jaunajiem produktiem pašlaik tiek turēta noslēpumā.

“Projekts ir gandrīz gatavs,” aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja AS “Liepājas papīrs” prezidents Jānis Vilnītis. Pašlaik tiek risināti jautājumi, kas saistīti ar jauno produktu patentu iegādi rietumvalstīs.

Lai varētu sākt inovatīvo produktu ražošanu, uzņēmums pretendēs uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu 45% apmērā no projekta izmaksām. Pašlaik gan nav zināms, kad notiks programmas atvēršana, lai varētu iesniegt projekta pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai. Iespējams, tas varētu notikt septembrī. Jauno produktu ražošanai būs nepieciešams iegādāties jaunas ražošanas iekārtas. Tiek lēsts, ka projekts varētu izmaksāt līdz miljonam eiro (700 000 latu).

Vaicāts, kā vērtējama jaunā uzņēmuma “First Labels” līdzšinējā darbība, Vilnītis sacīja: “Pirmie ziediņi jau ir, rudenī jāvāc augļi.” Jaunais zīmols “First Labels” pašlaik tiek popularizēts galvenokārt Vācijā, Skandināvijas valstīs un Polijā.

Šī gada februārī “Liepājas papīrs” pieņēmis darbā desmit jaunus darbiniekus ar pieredzi poligrāfijas jomā.

Par šādu soli uzņēmums izšķīries, jo, mērķtiecīgi palielinot eksportu, radušās problēmas ar pasūtījumu izpildi. “Šogad jāatrod iespējas palielināt iekšējo kapacitāti,” iepriekš skaidroja Vilnītis.

Pērn uzņēmums pārgājis uz darbu trīs maiņās. Pavisam uzņēmumā strādā nedaudz vairāk kā 100 darbinieku.

Pērn “Liepājas papīram” izdevies gan palielināt eksportu gan uz trim galvenajiem līdzšinējiem eksporta tirgiem – Krieviju, Baltkrieviju un Lietuvu -, gan arī atrast jaunus noieta tirgus Polijā, Igaunijā un Skandināvijas valstīs, turklāt darbs pie jaunu noieta tirgu apgūšanas turpinās.

Lai gan spēcīgās konkurences dēļ “Liepājas papīrs” pērn piedzīvojis apgrozījuma kritumu latos, kas bija saistīts ar cenu samazināšanos, nevis ražošanas apjomu kritumu, un Latvijā strādājis ar zaudējumiem, tomēr kopējo situāciju ievērojami uzlabojis produkcijas eksports.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz