Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kam piederēs mūzikas un mākslas skolas?

Kam piederēs mūzikas un mākslas skolas?
18.06.2009 07:06

Jūnija sākumā Liepājas dome saņēma vēstuli no Kultūras ministrijas, kurā ministrs Ints Dālderis nospriegotajā valsts finansiālajā situācijā lūdza pašvaldību izvērtēt iespēju ar 2010.–2011. mācību gadu pārņemt savā padotībā E. Melngaiļa Mūzikas vidusskolu un Liepājas Mākslas vidusskolu.

Pašvaldība šādu risinājumu noraidījusi, tomēr skolas par savu nākotni jūtas pietiekami drošas, uzsverot, ka pārejai domes paspārnē ir gan savas priekšrocības, gan trūkumi.

Liepājas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde norāda, ka Liepājas pašvaldība pašlaik atrodas neapskaužamā situācijā, jo ir pārtraukta valsts mērķdotācija 5 un 6 gadus veco bērnu mācīšanai un aptuveni 700 000 latu neplānoti jāsedz domei no saviem līdzekļiem. “No šā gada 1. septembra pašvaldībai būs jānodrošina ne vien šī iztrūkstošā mērķdotācija, bet pilnā apjomā jāsedz visu šo pedagogu darba samaksa, kas līdz šim saskaņā ar “Izglītības likumu” bija paredzēta no valsts. Tādēļ mēs uzskatām, ka šādos apstākļos nav pieļaujama abu minēto skolu padotības maiņa,” saka domes priekšsēdētāja pirmā vietniece.

Kāda būs Kultūras ministrijas turpmākā rīcība šajā jautājumā, saņemot Liepājas domes atteikumu, redakcijai neizdevās noskaidrot, jo, kā paskaidroja ministrijas preses sekretāre Dace Vizule, Liepājas domes atbilde vēl nav saņemta, tādēļ sniegt kādu komentāru nevar.

Kā šo Kultūras ministrijas priekšlikumu vērtē Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas direktore Zita Karlsone? “Pēc manām domām, Liepājas Mūzikas vidusskolu vajadzētu atstāt valstij. Pirmkārt, tāpēc, ka šā brīža Kultūras ministrijas izglītības restrukturizācijas programma paredz mūsu skolu saglabāt profesionālo mūzikas vidusskolu statusā. Otrkārt, tāpēc, ka šīs skolas ēkas ir valsts īpašums un, skolu nododot pašvaldībai, rastos virkne juridiska rakstura problēmu. Turklāt ir zināmas atšķirības starp valsts un pašvaldības interesēm,” sacīja Z. Karlsone.

Liepājas Mākslas vidusskolas direktore Smaida Rubeze savukārt norāda, ka saprotams būtu ministrijas aicinājums pašvaldībai pārņemt bērnu mūzikas un mākslas skolas. “Vēsturiski ir tā izveidojies, ka bērnu skolas darbojas vidusskolu paspārnē, lai gan citās pilsētiņās un pagastos tās jau tagad ir pašvaldību rūpe un ministrija tikai gādā par pedagogu atalgojumu,” saka S. Rubeze. Viņa uzskata, ka arī Liepājā Bērnu mākslas skolas pārņemšana domei nesagādātu nepārvaramas problēmas, jo pirmais solis jau ir sperts – skolai ir jauna ēka. Lai gan saprotams, ka no mazām ikmēneša izmaksām veidojas lielas summas.

Kas notiktu, ja arī par Mākslas vidusskolu turpmāk rūpētos pašvaldība? S. Rubeze uzskata, ka būtisks ir jautājums par vidusskolas izvietošanu vienā ēkā. “Esmu veikusi aprēķinus, un iznāk, ka pēc pārcelšanos uz tā saukto bijušo Muitas māju, mēs par apkuri vien tērētu par gandrīz 2000 latiem mazāk,” saka direktore. Viņa skaidro, ka pārcelšanās jautājums līdz ar ekonomisko krīzi nav nolikts malā, vēl vairāk – tas kļuvis daudz aktuālāks. “Es ceru, ka šis jautājums tiks nokārtots, un mēs katrā ziņā esam gatavi jurģoties jau tuvākā mēneša laikā,” apņēmīgi saka S. Rubeze.

Plašākus izglītības iestāžu pārstāvju komentārus lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 18.jūnija numurā Andas Pūces un Indras Imbovicas sagatavotajā publikācijā.

Liepājas Mākslas vidusskolā šonedēļ savus kvalifikācijas darbus aizstāvēja 21 audzēknis. Viņiem, tāpat kā mūzikas skolu audzēkņiem, visticamāk, būtu vienalga, vai skola pieder pašvaldībai vai valstij. Galvenais, lai tā turpina darboties un piedāvā kvalitatīvu izglītību.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz