Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pārsteidz Vaiņodes reālā dzīve

Pārsteidz Vaiņodes reālā dzīve
13.04.2011 07:08

Atslēgvārdi

Tas, ka zviedru jaunieši no ģimnāzijas Gēteborgā pavasarī brauc viesos uz Vaiņodes internātskolu, jau kļūst par tradīciju – arī šogad viens no šajā skolā īstenotajiem projektiem saistīts ar Latviju.

Hanna Jenfelde un Lisa Lomberga-Davegorda no Ingridas Segerstedas ģimnāzijas Gēteborgā Vaiņodē viesojās pagājušonedēļ. Viņas tikās un kopīgi pavadīja laiku gan ar internātpamatskolas, gan vidusskolas audzēkņiem, apmeklēja krīzes centru līdzās internātpamatskolai un Novada domes Sociālo dienestu. Tuvojoties viesošanās reizes nobeigumam, meitenes par iepriekš vēl Zviedrijā savāktiem līdzekļiem sagādāja internātpamatskolai spēles un aktīvai atpūtai nepieciešamas lietas, kā arī daudz saldumu.

Ierosme apciemot Vaiņodi nākusi no skolasbiedriem, kas te bijuši pērn. Jau rakstījām, ka pērn zviedru ģimnāzistes savākušas ziedojumus Vaiņodes internātpamatskolas bērniem un atbraukušas šurp, lai dāvanas pasniegtu.

“Mācību novērtējuma sistēma ir atšķirīga,” Hanna min pirmo atšķirību starp skolu Latvijā un Zviedrijā. Vēl meitenes pārsteidzis tas, ka Latvijā jaunieši starpbrīžos turas visi kopā un ka, skolotājam vai kādam viesim ienākot klasē, visi pieceļas. Viņas dzirdējušas, ka senāk tā bijis parasts arī Zviedrijā, bet nu tā vairs nenotiekot. Jā, un vēl negaidīti bijis, cik sievišķīgas – svārkos un augstpapēžu kurpēs – šeit ir skolotājas. Bet mācību priekšmeti ir līdzīgi, tāpat arī laiks, kas tiek pavadīts skolā.

Liela daļa laika Gēteborgas ģimnāzijas pēdējā gadā skolēniem paiet, izstrādājot kādu projektu. Ne vienmēr tie saistīti ar ceļošanu uz citām valstīm, kā to izvēlējušās Hanna un Lisa. Viņas uzsver, ka brauciens nav nācis viegli, lai tam sakrātu ceļanaudu, abas uzkopušas dzīvokļus, tirgus placī pārdevušas pašām vairs nevajadzīgo. Zviedrijas vidusskolas nereti vispārējo izglītību apvieno ar iespēju jau šajā laikā specializēties kādā jomā. Hanna izvēlējusies žurnālistiku, Lisa – ar sabiedrību Eiropas un pasaules kontekstā saistītu programmu. Tāpēc brauciens uz Latviju bijis interesants arī no mācību viedokļa. Iepriekš par Latviju viņas neko neesot zinājušas.

“Mēs Zviedrijā esam tā kā izlaidušies,” Hanna saka – tikai, redzot reālo dzīvi šeit, meitenes sapratušas, cik labi viņām klājas Zviedrijā. Tāpēc radusies vēlme vaiņodniekiem savu iespēju robežās palīdzēt arī turpmāk. Kaut vai rosināt kādu savu skolasbiedru uz Latviju atbraukt arī nākamgad.

Dina Belta,
“Kurzemes Vārds”

Reiņa Ulberta foto

Zviedrietes Hanna (priekšplānā no kreisās) un Lisa cer ar Vaiņodes internātpamatskolu saglabāt kontaktus un palīdzēt vaiņodniekiem arī turpmāk.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz