Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Militāristi šauj gaisa mērķos

Militāristi šauj gaisa mērķos
08.06.2011 07:00

Tehniska kļūme neļāva atskanēt zenītlielgabalu šāvieniem, toties pārnēsājamā zenītraķešu kompleksa kaujas šaušana bija sekmīga. Tāds ir otrdienas rezultāts mācībām “Baltic Zenith 2011”, kas līdz 9. jūnijam notiks Šķēdes poligonā Vērgales pagastā.

Mācībās piedalās aptuveni 40 Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona un 25 Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona karavīri. Mācību mērķis ir profesionāli sagatavot zenītraķešu “RBS 70” operatorus un zenītlielgabala “L-70” apkalpes, veicot praktiskos vingrinājumus kaujas šaušanā gaisa mērķos.

Otrdien mācībās bija tā saucamā Viesu diena, kad treniņšaušanu ieradās vērot Aizsardzības ministrijas amatpersonas, kā arī uzaicinātie masu mediju pārstāvji.

Mācību vingrinājuma mērķu nodrošināšanā iesaistīts arī Zviedrijas mērķa vilkšanas pakalpojumu sniedzējs “SAAB Aerotech” ar reaktīvā dzinēja lidmašīnu “MU-2”, kas gaisā cēlās no Liepājas lidostas. Mācībās tika ievērota vislielākā piesardzība, un no ieročiem drīkstēja šaut tikai tad, kad mērķis atradās konkrētā sektorā. Ja dažu sekunžu laikā tas neizdevās, tad uguni atklāt nedrīkstēja. Arī mērķis no lidmašīnas tika vilkts nevis 1,5, bet nu jau trīs kilometru attālumā. Tas darīts, jo Zviedrijā bijis nelaimes gadījums, kad zenītartilēristu uguns trāpījusi pilotētajai lidmašīnai.

Diemžēl abu lielgabalu “L-70” apkalpes mācību sākumā tā arī neizšāva nevienu lādiņu. Virsnieki sprieda, ka radusies tehniska kļūme. Savukārt “RBS 70” zenītraķete veiksmīgi tika izšauta un trāpīja mērķī.

Mācības vēroja arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, kurš pastāstīja, ka Šķēdes poligons savā ziņā ir unikāls, jo Baltijas reģionā tas ir atzīmēts starptautiskajās gaisa un jūras kuģu kartēs un visiem ir zināms, ka šajā vietā aizliegts gan lidot, gan kuģot. Un birokrātiski bijis ļoti sarežģīti to panākt.

Viktors Ulberts,
“Kurzemes Vārds”

Andra Gertsona foto

“RBS 70” zenītraķete izšauta, un tā dodas uz mērķi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz