Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Drīz atvērs Vecās ostmalas rekonstruēto posmu

Drīz atvērs Vecās ostmalas rekonstruēto posmu
17.09.2008 14:42

Atslēgvārdi

Pašlaik nobeigumam tuvojas Vecās ostmalas posma no Kuģinieku līdz Celtnieku ielai rekonstrukcijas darbi. Te paredzētie darbi gandrīz pabeigti. Pagājušajā nedēļā ir sākusies estrādes skatuves un skatītāju tribīņu izbūve. Kad arī šis darbs būs paveikts, objektu nodos ekspluatācijā un Vecās ostmalas promenādes pagaidām slēgtais posms atkal būs atvērts liepājniekiem un pilsētas viesiem. 

Iepretim vietai, kur atrodas Jūras spēku kuģu piestātnes, pašvaldība ir sakārtojusi promenādes vēsturisko ielu brauktuves, kā arī gājēju joslas. Ostmalas posmu tagad šeit klāj jauns un moderns brauktuves segums un ietvju dekoratīvais bruģis. Pabeigta arī inženiertīklu (lietus ūdens savākšanas un novadīšanas sistēmu, elektroenerģijas u. c. tīklu) rekonstrukcija, autostāvvietu un apgaismojuma izbūve, teritorijas labiekārtošana un apzaļumošana.

Pašreiz iepretim Kuģinieku ielai top neliels amfiteātris jeb estrāde, kur nākotnē būs iespējams rīkot dzejas lasījumus vai citus maza mēroga kultūras un izklaides pasākumus. Arī ikdienā šī varētu kļūt par pilsētnieku satikšanās un atpūtas vietu, jo tā būs bez nožogojuma, brīvi pieejama jebkurā diennakts laikā. No estrādes skatītāju vietām ikviens varēs lūkoties uz garāmbraucošajiem kuģiem vai saulrietā mainīgajā Tirdzniecības kanāla ainavā.

Ar laiku plānota arī pašreiz esošās Latvijas Jūras spēku kuģu piestātnes pārvietošana uz citu ostas vietu. Šo kuģu vietā šajā rajonā varētu pietauvoties loču kuteri un zvejas kuģi, kuriem piestātnē nav nepieciešama nožogota teritorija.

Promenādē šovasar norisinājās trešās un pašreiz notiek ceturtās kārtas būvniecība.

Trešās kārtas būvdarbus veica SIA ”Ceļu tiltu būvnieks”, aptuvenās būvniecības izmaksas ir Ls 580 000, kas vēl tiks precizētas. Savukārt estrādes celtniecību (šis ir 4. kārtas uzdevums) veic Liepājas Celtniecības sabiedrība ”Būvnieks”, kas uzvarēja ”Komunālās pārvaldes” izsludinātajā konkursā. Estrādes būvniecības izmaksas ir plānotas Ls 170 000 apjomā, taču galīgais naudas daudzums kļūs zināms pēc visu darbu pabeigšanas.

Krastmalā vēl tiks izveidotas velosipēdu novietnes, būs soliņi, apgaismes ķermeņi un telpiski objekti pašā kanāla malā, lai uzlabotu cilvēku drošību.

Projektu ”Vecās ostmalas rekonstrukcija un labiekārtojums” ir izstrādājis SIA ”Projektēšanas birojs ”Arhis””. Vecā ostmala pēc arhitekta Arņa Kleinberga ieceres tiek veidota izteikti lineāra, skaidri sadalot trīs joslās: esošā apbūve, Spīķeru iela un kuģu piestātņu zona.

Pēc arhitekta ieceres Vecā ostmala kā labiekārtota atpūtas un izklaides zona stiepsies gar visu Tirdzniecība kanāla krastu no Tramvaja tilta līdz Loču tornim un pat tālāk.

Iepriekšējās būvniecības kārtās jau izbūvētā Promenādes daļa stiepjas apmēram 200 metru garumā, kas ir apmēram trešā daļa no iecerētās labiekārtojamās joslas gar Tirdzniecības kanālu.

Vecajā ostmalā izvietosies dažādi telpiski objekti, kas atgādinās par Liepājas vēsturi. Vecajā ostmalā jau apskatāms piemiņas akmens liepājniekiem, kuri pirmo reizi devās okeāna zvejā, zīme kuģim ”Saratova”, uz kura 1919. gadā patvērās Latvijas valdība, strūklaka, kā arī Dzintara pulkstenis.

Jauni mākslinieku vai arhitektu veidoti interesanti elementi noteikti uzradīsies arī posmā starp Kuģinieku un Celtnieku ielu.

Pēc rekonstrukcijas apmeklētājiem atvērs arī Zviedru ielas galu, kas ved uz Veco ostmalu. Pašreiz risinās sarunas un juridisku jautājumu kārtošana ar agrāko garāžu apsaimniekotāju. Vecās garāžas šobrīd aizšķērso šās ielas galu. 

Vecās ostmalas agrāko ielu (Spīķeru, Kaulu, Olu un citu) apbūvi un šarmu Liepāja zaudēja Otrā pasaules kara gados un vēlākajos padomju varas saimniekošanas gados. Spīķeru ielā, kas virzījās līdzās Tirdzniecības kanālam, pirmskara Latvijas laikā slējās no 18. gadsimta mantotu darvotu koka noliktavu rindas ar sarkanu dakstiņu jumtiem.

Pēc Otrā pasaules kara vairākus gadu desmitus Vecā ostmala gar Tirdzniecības kanālu bija slēgta pilsētas zona.

Uzziņai

Vecās ostmalas labiekārtošanas gaita

2000. gadā Liepājas pilsētas Būvvalde izstrādā detālo plānojumu pilsētas daļai, kas atrodas starp Tirdzniecības kanālu un Ūliha, Jūras, Radio ielām. Detālajā plānojumā ir iecerēts veikt šā rajona, tai skaitā Vecās ostmalas, rekonstrukciju un labiekārtošanu.

2001. gada 2. jūlijā Radio ielas galā liepājnieki nojauc ķieģeļu un betona sienu, kas traucēja brīvi piekļūt Tirdzniecības kanāla krastam.

No 2002. līdz 2003. gadam norisinājās Vecās ostmalas jeb Promenādes pirmās kārtas būvdarbi. 2003. gada 12.jūlijā, Jūras svētku laikā, notika Promenādes svinīgā atklāšana.

2004. gada augustā Vecajā ostmalā atklāja vides dizaina objektu – ”Dzintara pulkstenis”. Pulksteņa autori ir tēlniece Olga Šilova un arhitekts Roberts Riekstiņš no arhitektu biroja ”Postform Projekts Rīga”.

2004. gada septembrī sākās Vecās ostmalas rekonstrukcijas darbu otrā kārta. 2004. gada 11. novembrī Veco ostmalu – Spīķera ielas posmu – atklāja apmeklētājiem.

Liepājas pašvaldība 2006. gadā Vecajā ostmalā no valsts pārņēma trīs atjaunojamas un rekonstruējamas ēkas, divās no tām varētu izvietot Liepājas muzeja ekspozīcijas – zvejniecības un jūrniecības muzejs, dzintaru kolekcija, arī tekstiliju un gleznu krājums. Brīvdabā varētu eksponēt ar zvejniecību un jūrniecību saistītus priekšmetus.

2007. gadā sākās Vecās ostmalas rekonstrukcijas trešās kārtas būvdarbi posmā no Kuģinieku līdz Celtnieku ielai.

Aigars Štāls,
Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists

Aigara Štāla foto

Pašreiz iepretim Kuģinieku ielai top neliels amfiteātris jeb estrāde, kur nākotnē būs iespējams rīkot dzejas lasījumus vai citus maza mēroga kultūras un izklaides pasākumus. No estrādes skatītāju vietām ikviens varēs lūkoties uz garāmbraucošajiem kuģiem vai saulrietā mainīgajā Tirdzniecības kanāla ainavā. Estrādes celtniecību veic Liepājas Celtniecības sabiedrība ”Būvnieks”, kas uzvarēja ”Komunālās pārvaldes” izsludinātajā konkursā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz