Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jauns maksas rekords par apkuri

Jauns maksas rekords par apkuri
11.02.2009 14:49

Atslēgvārdi

Gandrīz četri lati par kvadrātmetru – tas, visticamāk, pašlaik apkures jomā ir rekords visā Liepājā. Tādu skaitli savos komunālo maksājumu rēķinos par decembrī piegādāto siltumu ieraudzīja liepājnieki, kas dzīvo Siena ielā 8. Mājas apsaimniekotāji – “Vecliepājas” speciālisti – neslēpj, ka lielie apkures rēķini iedzīvotājiem ir gan tāpēc, ka mājā ir neekonomiski ierīkota apkures sistēma, gan arī tāpēc, ka šajā ēkā esošie veikali, kas pievienoti apkures sistēmai, par apkures zudumiem nemaksā – tos sadala iedzīvotājiem.

Īrniekam, kas mitinās 11 kvadrātmetru lielā dzīvoklītī, janvārī saņemtais apkures rēķins par decembri bija 43 lati. Par 52 kvadrātmetru lielu dzīvokli maksa par apkuri sasniegusi 205 latus vienā mēnesī. Siena ielas 8.mājas iemītnieki ir nesapratnē: ko tas nozīmē? Pagājušajā apkures sezonā vēl nekā tamlīdzīga nav bijis – par kvadrātmetru maksāts ap vienu latu, kas iedzīvotājiem šķitis normāli. Bet tagad – četras reizes vairāk!

“Siltuma patēriņš tik liels ir tādēļ, ka savulaik šajā mājā izveidota neekonomiska siltumapgādes sistēma, turklāt nereti kāpņu telpas durvis iedzīvotāji atstāj vaļā,” skaidroja uzņēmuma “Nams L” īpašnieks Salvis Kurtišs, kuram pieder divas trešdaļas nama. Taču tā ilgi vairs nebūšot. Jau esot vienošanās ar mājas apsaimniekotāju – uzņēmumu “Vecliepāja”, ka tā speciālisti izstrādās jaunas apkures sistēmas projektu un mēneša laikā to izveidos.

“Vecliepājas” Siltumapgādes iecirkņa vadītājs Aivars Pāvils atklāja kādu būtisku niansi, kāpēc rēķins iedzīvotājiem bijis tik liels. Izrādās, pirmajā stāvā esošajiem veikaliem un otrā stāva dzīvokļiem ir atsevišķi siltuma skaitītāji. Un visus ēkā radušos siltuma zudumus uzskaita tieši tas skaitītājs, kura uzrādīto siltuma patēriņu pēc tam sadala starp iedzīvotājiem, nevis visiem – gan iedzīvotājiem, gan veikaliem vienlīdzīgi. Īsti godīgi tas nav, jo tādējādi šo veikalu telpu īpašnieks Salvis Kurtišs liek iedzīvotājiem maksāt arī par to, par ko faktiski būtu jāmaksā arī šo veikalu nomniekiem.

A.Pāvils akcentēja vēl kādu šajā mājā nesakārtotu lietu. Lai gan vairāku dzīvokļu iemītnieki jau sen no apkures ir atteikušies un ierīkojuši alternatīvu apkuri, cauri viņu dzīvokļiem iet apkures caurules, kuras, protams, ir siltas, taču par šo siltumu šo dzīvokļu iemītnieki nemaksā.

Viņš gan nav tik optimistisks kā S.Kurtišs solījumos, ka jaunajai apkures sistēmai māju varēs pievienot jau šajā apkures sezonā. “Vēl pasūtījums projekta izstrādei nav iesniegts,” viņš sacīja. “Tikko to saņemsim, tūlīt sāksim pie tā strādāt. Šis darbs prasīs apmēram mēnesi laika. Pēc tam mājas īpašniekiem pašiem būs jāizvēlas meistari, kas ierīkos jauno apkures sistēmu.” Tomēr šajā apkures sezonā gan māju jaunajai apkures sistēmai pievienot neizdosies, ir pārliecināts A.Pāvils.

Plašāk par siltumapgādes problēmu Siena ielā 8, kā arī mājas vecākā Raimonda Šperliņa viedokli lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 11.februāra numurā Kristīnes Pastores publikācijā.

Siena ielas 8.namā iedzīvotāji savos dzīvokļos nokļūst pa durvīm, kas atrodas sētas pusē. Par mājas siltuma zudumiem maksā tikai viņi, nevis arī veikali, kuru telpas pieder tam pašam īpašniekam, kam dzīvokļi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz