Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kur nodot tukšās pudeles?

Kur nodot tukšās pudeles?
30.10.2009 07:04

Jau kādu laiku slēgts tukšās taras pieņemšanas punkts Pētertirgū un vēl daži citi punkti pilsētā, kur tukšās pudeles un burkas pieņēma SIA “MGS Ltd.” Šajās vietās vienmēr stāvēja garas rindas, jo cilvēki ļoti labprāt nodeva tukšo taru, pretim saņemot ikdienā tik nepieciešamos santīmus un latus.

Kad zvanīju uz SIA “MGS Ltd” biroju, kas atrodas Piņķos, Rīgas rajonā, vairākas dienas neviens tā arī tālruņa klausuli nepacēla, un redakcijai neizdevās noskaidrot, kādēļ slēgti šā uzņēmuma taras pieņemšanas punkti Liepājā. Taču nav grūti secināt, ka acīmredzot šis bizness pārtraukts, jo vairs nav ekonomiski izdevīgs.

Kur vēl var nodot tukšo taru? Bija informācija, ka viens pudeļu pieņemšanas punkts joprojām darbojas Karostā, Atmodas bulvārī. Kad tur aizbraucām, durvis bija slēgtas un logs aizslēģots. Blakus esošā veikala “Ziemeļu mols” pārdevējas zināja, ka taras pieņemšanas kiosku atverot neregulāri un tikai tad, kad ir tukšas kastes, kurās klientu atnestos traukus likt.

Atsevišķos nelielos dzērienu un arī pārtikas veikalos ir tāda prakse, ka nedēļā tiek pieņemts noteikts daudzums tukšo pudeļu. Piemēram, pārdevēja, kas strādā dzērienu veikalā Tirgus ielā, sacīja, ka nedēļas laikā veikals pieņemot 4 kastes, tas ir, 80 tukšu alus pudeļu, par vienu maksājot 1 santīmu. Skaidrs, ka pudeļu vācējiem nekāds nopietnais bizness nesanāk. Pārdevēja atcerējās, ka agrāk, nododot tukšu lielo “Melnā balzāma” pudeli, par to varēja saņemt 80 santīmu, bet tagad tā gluži vienkārši jāizmet atkritumos.

Veikalā “Pie Sergeja”, kas atrodas Krūmu ielā, uzzinājām, ka pašlaik pieņem tikai alus “Carlsberg” un “D Light” pudeles. Par 1 santīmu gabalā. Agrāk bijuši 2 santīmi. Atkarībā no situācijas pieņemot arī citas pudeles, bet pārdevēja uzsvēra, ka veikals tomēr nav un nebūs taras pieņemšanas punkts un ar tukšu pudeļu maisiem turp var nedoties. Līdzīga situācija veikalā “Kadiķis”. Savukārt veikalā “Alīna”, kas atrodas Katedrāles ielā, pastāstīja, ka pircēja atnestā tukšā alus pudele tiek mainīta pret pilnu un jāmaksā zemāka cena. Piemēram, ja pircējs atnācis ar tukšu pudeli un grib nopirkt alu, kas maksā 45 santīmus, tad apmaiņā pret tukšo trauku par pilno pudeli viņam prasīs 42 santīmus.

Veikalu pārstāvji norāda, ka tukšās taras pieņemšanas bizness pašlaik neesot izdevīgs, jo uzņēmumi, kuros ražo alkoholiskos dzērienus, atzinuši, ka tiem daudz izdevīgāk iepirkt jaunu taru, nevis pieņemt jau reiz lietotu. Izņēmums esot alus ražošanas kompānijas, kurām tukšo pudeļu mēdzot trūkt sezonas laikā, t.i., gada siltajos mēnešos un tādēļ papildus tiekot iepirkta arī jau reiz izmantota tara. Taču, kā redakcija uzzināja uzņēmumā “Lāčplēša alus darītava”, kura ražotne atrodas Liepājā, no privātpersonām tukšās pudeles neiepērk. Ir noslēgti līgumi ar jaunas taras piegādātājiem.

Secinājums: vairumā nodot tukšās pudeles un citu stikla taru Liepājā vairs nav iespējams. Tas varētu nozīmēt, ka daļai klaidoņu ir atņemts viņu tradicionālais piepelnīšanās veids, bet citi iedzīvotāji nevajadzīgos stikla traukus, burkas u.c. mierīgu sirdi var izmest atkritumos, no kurienes tie nonāks atkritumu savākšanas poligonā.

Daiga Lutere,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz