Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Cerība melanomas slimniekiem

Cerība melanomas slimniekiem
24.09.2010 07:01

Atslēgvārdi

Lai iepazītos, kā “Piejūras slimnīcas” Onkoloģijas klīnikā notiek ārstēšana ar Latvijā izstrādāto pretvēža preparātu “Rigvir” un izzinātu citas aktualitātes, pieredzes apmaiņā bija ieradies Latvijas Viroterapijas centra vadītājs onkologs Romualds Erdmanis un valdes loceklis Jurģis Auziņš.

Preparātu “Rigvir” visbiežāk izmanto melanomas ārstēšanā, taču to lieto arī citu vēža formu slimniekiem kā imūnmodulatoru. Preparāts ir lieliska iespēja, kā slimniekiem palīdzēt atveseļoties. Stāstīt par savu pieredzi bija atnākusi 69 gadus vecā Lidija (vārds mainīts). Izmeklējumi apliecināja, ka metastāzes jau bija skārušas padusi. Sievietei veica plašu operāciju, taču ļaundabīgais process turpinājās un metastāzes izplatījās aknās, plaušās un citur. Nepalīdzēja arī ķīmijterapija. Tad ārsti piedāvāja slimniecei ārstēšanos ar “Rigvir”. Tā kā tas ir dārgs preparāts, kuru neapmaksā valsts, ne visiem slimniekiem tas ir pa kabatai. Viena ampula izmaksā ap 55 latiem, mēnesī nepieciešamas 1–2 ampulas. “Ārstēšanās laiks ir līdz trim gadiem,” sacīja R. Erdmanis. Tagad metastāzes ir izzudušas, Lidijas kundze jūtas labi un ir pat atgriezusies darbā.

Onkoloģijas klīnikas vadītāja Anna Krilova informēja, ka šī sieviete nav vienīgā paciente Liepājā un tuvējos novados, kas ārstēšanā lieto “Rigvir”. Ir pacienti, kas paši nevar ierasties Onkoloģijas poliklīnikā, lai viņiem ievadītu preparātu. Pie tiem māsiņa Sanita Leja dodas uz mājām.

Viroterapijas centra pārstāvji uzsvēra, ka Latvija ar savu preparātu “Rigvir”, kas izstrādāts no dzīviem vīrusiem, ir lielu soli priekšā citām valstīm vēža un īpaši melanomas ārstēšanā. To sakot, viņi atgādināja, ka tieši pēdējos gados ir vērojama ļoti strauja saslimšanas palielināšanās ar melanomu, tāpēc jebkuru ādas izmaiņu gadījumā noteikti jādodas pie ārsta, vislabāk pie onkologa to izmeklēt, jo šī vēža forma, tāpat kā visas citas, laikus konstatēta, ir veiksmīgi ārstējama.

Uzziņai:

Pašlaik Onkoloģijas klīnikā uzskaitē ir 142 melanomas slimnieki.

Šogad līdz 1. septembrim konstatēti 15 jauni saslimšanas gadījumi ar melanomu.

Valstī kopumā ik gadu reģistrē 150–200 jaunus melanomas slimniekus.

“Rigvir”, kas nozīmē “Rīgas vīruss” ir viroterapijas preparāts ar pretaudzēja aktivitāti. Tas ir pašlaik vienīgais zināmais medicīnas praksē ieviestais vīruss. “Rigvir” iedarbojas uz audzēju šūnām, tās iznīcinot, un, rosinot specifisku imunitāti pret sevi, aktivizē imūnās sistēmas šūnas.

Kristīne Pastore
“Kurzemes Vārds”

Romualds Erdmanis (no kreisās), Anna Krilova un Jurģis Auziņš gan konsultēja slimniekus, gan pārrunāja vadlīnijas melanomas ārstēšanā. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz