Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Meitas kredīta dēļ, iespējams, nāksies šķirt laulību

Meitas kredīta dēļ, iespējams, nāksies šķirt laulību
06.12.2010 07:00

Atslēgvārdi

Astra (59) un Juris (60) ir precējušies 40 gadus. Viņi dzīvo savā personīgajā mājā Liepājas Dienvidrietumu mikrorajonā. Meitas izaugušas un ir sava patstāvīga dzīve. Taču jaunākā meita Anda (30) vecākiem uz kāzu jubileju sagādāja ne visai patīkamu pārsteigumu, kas sagrieza abu harmonisko dzīvi kājām gaisā.

Paziņo par prātam neaptverami lielu kredītu

Astra un Juris visu mūžu nostrādājuši izglītības jomā. Ar algām bija apmierināti, iznāca pat iekrāt labu summu kāzu apaļās gadadienas sapņu ceļojumam uz Franciju. Taču sapnis par to izgaisa līdz ar jaunākās meitas paziņojumu, kas jau no studiju laikiem dzīvo Rīgā, ka viņa zaudējusi labi atalgoto darbu. ”Meita strādāja mārketinga jomā, saņemot algu pusotru tūkstoti latu mēnesī,” stāsta Juris. Abi vecāki meitu mierinājuši, ka varēs palīdzēt, kamēr atradīsies kāds cits darbs. Taču situācija izvērtās citāda, jo izrādījās, ka Anda bija paņēmusi kredītu, par ko iegādājusies dzīvokli un braukusi ceļojumos. ”Rēķinājāmies ar to, ka meita varētu būt paņēmusi līdz desmit tūkstošiem, kas vēl būtu prātam aptverama summa un pamazām vien varētu atdot kredītu,” turpina Juris. Taču summa, ko bija paņēmusi Anda, bija desmit reizes lielāka – simts tūkstoši latu uz 25 gadiem! Ikmēneša maksājums – vairāk nekā 400 latu mēnesī.

Un tieši šajā brīdī abi vecāki bija nostādīti pretrunīgā situācijā – no vienas puses meitai ir jāpalīdz, bet tajā pašā laikā kredītu viņa ņēma pati uz savu atbildību. Taču tas vēl nav viss – izrādījās, ka meita nebija veikusi tekošos māksājumus trīs mēnešus, kas nozīmēja, ka soda naudas vien sastādīja vairāk nekā divus tūkstošus latu. Visa situācija sarežģīja vecāku un meitas attiecības, jo Anda bija uztvērusi to kā pašsaprotamu lietu, ka vecākiem jāpalīdz, citādi viņu ielikšot cietumā, un dzīvoklis nonāks bankas īpašumā, ko viņa noteikti nevēloties. To, lai meita nonāktu cietumā, vecāki nevēlējās. Tajā dienā, kad Anda nosaukusi atmaksājamo kopsummu, Astra nonākusi slimnīcā ar sirdstrieku. Atmaksājamā kopsumma sastādījusi 168 tūkstošus latu.

 

Nauda izkūp gaisā

Taču notikusī nelaime situāciju nemainīja. Drīz Andai atnācis arī paziņojums no bankas, ka jāierodas, lai vienotos par atmaksas termiņiem un obligāti viņai jāatrod galvotājs, jo Andai lielā kredīta summa bija iedota bez galvojuma. Anda no visa kredīta atmaksāšanas termiņa bija nomaksājusi nepilnus trīs gadus. Astras un Jura ceļojumam domātā nauda todien desmit minūšu laikā izkūpējusi gaisā, samaksājot soda naudu.

Jāmaksā vēl  22 gadi. Par kredīta atmaksas galvotāju kļuvusi Astra. ”Bankā paskaidroja, ka kredīts man jāmaksā tik ilgi, kamēr meitai atradīsies stabils darbs un tad viņa maksās pati. Maksājums ir automātisks – tiklīdz kontā ienāk mana alga, vairāk nekā 400 latu tiek atvilkti, man paliek pāri ļoti minimāla summa,” atklāj Astra. Juris gan saka, ka meitai šāda situācija tīri labi patīkot – viņai darbu atrast izdodas itin viegli, jo viņai ir liela darba pieredze. ”Tiklīdz meitai darba vieta ir stabila, tas ir, beidzies pārbaudes laiks, lūdzam, lai viņa arī pati kaut daļu samaksā, lai mums ir vieglāk, viņa saka, ka alga nemaz nav tik liela…” sašutis ir Juris. Viņš atzīstas, ka pēc visa notikušā, viņam ar meitu attiecības ir vēsas.

Astra savu algu pilnā apmērā neredz jau pusotru gadu. Taču uzradās vēl viena problēma – šogad ap Jāņiem Anda vecākiem paziņojusi, ka pirms diviem gadiem paņēmusi vēl vienu kredītu sešu tūkstošu latu apmērā, lai varētu padzīvot zaļi. Arī šajā reizē meita uzskatījusi par pašsaprotamu, ka vecākiem ir jāpalīdz. Juris dabūjis pārdot mašīnu un aizņemties naudu no draugiem.

Meitai par vecāku likteni ir vienalga

Iespējams, ka pavisam drīz Astrai būs jāzaudē darbs… Apspriests, ka bez Astras profesionālās darbības tīri labi varēšot iztikt un ietaupīt. ”Kredīta galvojuma līgumā rakstīts, ka manas maksāšanas nespējas gadījumā maksājums jāturpina vai nu Andai vai Jurim. Tā kā zināms, ka Andai it kā naudas nepietiekot dzīvošanai, ja būs jāmaksā kredīts, tad tas nozīmē, ka Juris būs upuris. Konsultējoties ar advokātu, viņš sacīja, ka vienīgā iespēja mums abiem ir laulības šķiršana un īpašumu pārrakstīšana uz cita cilvēka vārda,” skumji sarunā nosaka  Astra.

Abi tikai neredz risinājumu, kā Andu vest pie prāta, lai sāktu atmaksāt savus parādus pati. Kaut daļu.  ”Var jau būt, ka tā ir mūsu pašu kļūda meitas audzināšanā – viņa vienmēr saņēma no mums to, ko gribēja, nekā netrūka, vienmēr atbalstījām gan ar naudu, gan morāli. Tagad viņa šo situāciju izmanto diezgan ļaunprātīgi. Dažkārt paliek meitas arī žēl. Esam domājuši, ka varbūt meitai uzlikta kāda ļauna acs vai varbūt viņu kāds spiež tā rīkoties?” minējumus izsaka Juris. Abi vecāki saka, ka solis par šķiršanos būs ļoti liels trieciens. Un Andai par to esot pilnīgi vienalga.

Daniela Vārpiņa

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz