Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Aiziet! Sācies rallijs ”Liepāja”, kas no ziemas autosacīkstes pārtapis par rudens sacensībām

Papildināts – Aiziet! Sācies rallijs ”Liepāja”, kas no ziemas autosacīkstes pārtapis par rudens sacensībām
Foto: Ģirts Gertsons
17.09.2016 09:26

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Šodien, 16.septembrī, ar autogrāfu sesiju septiņos vakarā un ceremoniālo startu no estakādes, sācies FIA Eiropas rallija čempionāta 9.posms ”Rally Liepāja”, kas no sākotnēji plānotā ziemas rallija pārtapis rudens autosacīkstēs, pārliecinājās portāls.

Rallija atklāšanas pasākums notika pie koncertzāles ”Lielais Dzintars”, kur skatītājiem bija iespēja satikt savus favorītus, īpašā autogrāfu sesijā saņemt sportistu parakstus uz Liepājas pilsētas sagatavotām kartītēm, kā arī pirmsstarta laukumā klātienē aplūkot sacensību automašīnas. Pēc tam uz lielās skatuves sekoja svinīgās uzrunas, prioritātes braucēju starta pozīciju izvēle, kā arī rallija ceremoniālais starts.

Tiesa, autosportistiem ”Rally Liepāja”, kas turpināsies līdz svētdienai, 18.septembrim, sākās jau piecos pēcpusdienā – ar kvalifikācijas braucieniem.

Kvalifikācijas posmā ātrāko laiku šodien uzrādīja Aleksejs Lukjaņuks (Mitsubishi Lancer Evo X), kurš par 0,751 sekundēm apsteidza šīs sezonas kopvērtējuma līderi Kajetanu Kajetanoviču (Ford Fiesta R5). Trešais ātrākais bija Latvijas pārstāvis Ralfs Sirmacis (Škoda Fabia R5), kurš no kvalifikācijas ātrākā laika atpalika par 1,85 sekundēm.

Kvalifikācijas posma 15 ātrākie braucēji piedalījās starta pozīciju izvēlē. Kvalifikācijas līderi visi kā viens izvēlējās pēc iespējas zemāku starta pozīciju. Kā pirmais Rally Liepāja sestdienas ātrumposmos startēs Mārtiņš Svilis, Lukjaņuks sestdien sacensības sāks piecpadsmitais, Kajetanovičs startēs no četrpadsmitās pozīcijas, bet Sirmacis trasē dosies trīspadsmitais.

”Ar uzvaru kvalifikācijā esmu apmierināts un neiebilstu, ja rallijs beigtos jau tagad. Esam ieguvuši labāko iespējamo starta pozīciju, tomēr cīņa ar R5 klases mašīnām nebūs viegla. Latvija vienmēr bijusi ļoti viesmīlīga un, ja nebūtu jāstartē rallijā, tad Liepāja būtu lieliska vieta atpūtai!” pēc kvalifikācijas sacīja ātrākā laika īpašnieks Lukjaņuks.

No Latvijas autosportistiem lielisku sniegumu un starp desmit ātrākajiem demonstrēja Raimonds Kisiels (Škoda Fabia R5), kurš ierindojās devītajā vietā, savukārt Nikolajs Grjazins (Peugeot 208 R2) ERČ Junioru ieskaitē uzrādīja trešo labāko rezultātu.

”Nav slikti, tomēr varēju nobraukt labāk! Beidzamajos līkumos pieļāvu vairākas kļūdas, kur zaudēju daudz laika, bet nekļūdās tas, kurš neko nedara! Mūsu starta pozīcija ir diezgan laba. Protams, Lukjaņuks ar Mitsubishi Lancer Evo X ir ļoti ātrs, starp konkurentiem jāpiemin arī Kajetanovičs un norvēģis Larsens. Latvijā ir papildu spriedze, bet centīšos sasniegt maksimumu!” pirms starta skaidroja Sirmacis.

 

Atzīstamu sniegumu demonstrēja Igaunijas sportisti – Sīms Plangi (Mitsubishi Lancer Evo X) ierindojās piektajā vietā, bet Sports Racing Technologies komandas ekipāža Raula Jētsa vadībā palika pozīciju zemāk. Savukārt ERČ Junioru ieskaitē labāko rezultātu uzrādīja Miko-Ove Nīnemae (Peugeot 208 R2).

Velna ducis 200 kilometru garumā

ERČ Latvijas posmam pieteikušās un trasē izies 43 dalībnieki, bet Latvijas čempionātā piedalīsies 28 dalībnieki, portālam pastāstīja SIA ”RA EVENTS” mediju sekretārs Jānis Unbedahts: ”Kopā tas ir 57 ekipāžas – jo daži brauc abos čempionātos.”

Šā gada Eiropas rallija čempionāta posmā ”Rally Liepāja” kopumā astoņas ekipāžas startēs ar Latvijas Automobiļu federācijas izsniegtu licenci. Starp galvenajiem favorītiem uz uzvaru rallija kopvērtējumā minami Ralfs Sirmacis/Artūrs Šimins, kuri šogad jau izcīnījuši divas uzvaras Eiropas čempionātā.

”Debiju ERC Junioru čempionātā piedzīvos liepājnieks Mārtiņš Sesks, kura stūrmanis sacensībās būs pieredzējušais Māris Kulšs,” stāsta J.Unbedahts: ”Tāpat skatītāju interesi noteikti saistīs arī Raimonda Kisiela, Jāņa Vorobjova, Māra Neikšāna, Nikolaja Grjazina, Mārtiņa Sviļa, kā arī Normunda Kokina ekipāžas.”

Trīs dienu garumā autosportisti sacentīsies ne vien Liepājas, bet arī Kuldīgas apkārtnes ceļos, lai rallija interesentiem demonstrētu savas labākās auto vadīšanas prasmes.

Sacensību 13 ātrumposmi, kuru sportiskā distance veido vairāk nekā 200 kilometrus, paredzēti sestdien, 17.septembrī, un svētdien, 18.septembrī, ne vien Liepājas un Kuldīgas apkārtnē, bet arī Liepājā, kur koncertzāles ”Lielais Dzintars” pakājē sestdien pulksten 18.40 sāksies pilsētas ātrumposms.

Sacensībām šogad ir dubulta intriga, jo “Rally Liepāja” būs arī divkāršs Latvijas rallija čempionāta posms – pirmās sacensību dienas, 16.septembra, ātrumposmi veidos vienu LRČ posmu, bet otrās dienas “dopi” – vēl vienu LRČ posmu. Līdz ar to tieši ”Rally Liepāja”, iespējams, noteiks ne vien Eiropas čempionu, bet arī Eiropas Junioru čempionāta uzvarētāju.

Mājinieku trijotne

Trasē iziet arī trīs liepājnieku ekipāžas – Mārtiņa Seska un Māra Kulša tandēms ar “Peugeot 208”, kā arī Dans Leščs, kurš, spītējot neveiksmei rallijā ”Kurzeme” atgriezies trasē, un Ričards Raimonds Vīksna ar pāriniekiem. Tiesa, abi pēdējie piedalīsies tikai Latvijas rallija čempionāta posmā, savukārt M.Sesks brauks arī ERC Junioru čempionātā.

Portāls jau informēja, ka augusta beigās Tallinā tika aizvadīts Latvijas rallija čempionāta piektais posms. Tajā liepājnieku ekipāža M.Sesks un M.Kulšs izcīnīja trešo vietu R2 klasē, bet Latvijas čempionāta vērtējumā finišēja otrie. Kopvērtējumā 16 gadus vecā M.Seska ekipāža nostiprināja savas pozīcijas Latvijas rallija čempionāta kopvērtējumā, tuvāko sekotāju apsteidzot par vairāk nekā 30 punktiem.

Par ”LMT Autosporta Akadēmijas” pilotu M.Sesku nedrīkst nepateikt to, ka viņš, 16 gadu vecumā startējot Eiropas autorallija čempionāta posmā ”Rally Liepāja”, kļūst par visu laiku jaunāko rallija braucēju, kurš piedalījies Eiropas junioru čempionātā.

Dalībai Eiropas junioru čempionātā (Junioru ERC) var pieteikties sportisti, kas dzimuši pēc 1989.gada 1.janvāra. Tādēļ M.Sesks nolēma nelaist garām iespēju startēt savās mājās, lai varētu samērot spēkus ar Eiropas labākajiem junioru vecuma rallija braucējiem.

Savu 17.dzimšanas dienu ”LMT Autosporta Akadēmijas” autosportists svinēs tieši rallija ”Liepāja” pēdējā dienā – 18.septembrī. Lieliskākā dāvana, protams, būtu finiša sasniegšana augstā vietā.

”Šis ir ļoti atbildīgs rallijs, tādēļ ir neliels satraukums par to, kā izvērsīsies šīs sacensības. Galvenais ir pašam ”nepārdegt”. Vēlētos, lai rezultāts būtu konkurētspējīgs, taču nedrīkstu aizmirst arī par Latvijas rallija čempionāta ieskaiti, kur šajā rallijā varu izcīnīt čempiona titulu,” pirms atbildīgā starta atzina Mārtiņš: ”Galvenais ir finišēt un parādīt stabilu sniegumu – lai gan mums, gan faniem ir prieks!”

Savukārt D.Leščs, kurš šogad atgriežas aktīvajā autosportā pēc vairāku gadu pārtraukuma un rallijā ”Kurzeme” jau testa braucienā ”BMW” ”nolika” uz jumta, atzīst: ””Rally Liepāja” nebūs kā Lietuvā – aizbraucu, ieraudzīju, uzvarēju. Protams, mērķis ir uzvarēt, bet pats svarīgākais ir šo procesu izbaudīt. Rallijs ir svētki.”

Dans, kurš tagad ir ”Technical Art Rally Team” sportists turpina braukt tandēmā ar Raiti Ripeli teic, ka treniņi bijuši aktīvi un ar tehniku viss kārtībā. ”Es gribu braukt, gribu pierādīt, ka pašam viss ir kārtībā un no otras puses, ka mašīnai viss ir labi.  Šobrīd ir aizvadīti daudz treniņi un testi, lai pārliecinātos, ka tehnika ir kārtībā,” tā Dans.  

Savukārt jautāts, vai būs viegli atgriezties uz Kurzemes ceļiem, Dans smej: ”Shakedown nebraukšu, būšu māņticīgs. Bet braukt pa zināmiem ceļiem, it sevišķi mājās, vienmēr ir patīkami.”

Jāpiebilst, ka D.Leščs un R.Ripelis ”Rally Liepāja” brauks ar ”BMW M3” 2WD klasē ar 59.kārtas numuru. Ar to pašu, ar ko rallijā ”Kurzeme”.

Svarīgi būt piesardzīgiem un informētiem

”Rally Liepāja” organizatori aicina skatītājus būt piesardzīgiem un ievērot drošību un drošības dienesta darbinieku norādījumus.

Informācija par vietām, kur trases malās nedrīkst atrasties, apskatāma arī skatītāja komplektā iekļautajā drošības bukletā.

Sacensību rezultātiem skatītāji varēs ērti sekot līdzi Latvijas rallija čempionāta oficiālajā interneta mājaslapā www.autorally.lv, kas pielāgota arī mobilajām ierīcēm (m.autorally.lv). Tāpat rezultāti un braucēju komentāri būs pieejami Eiropas rallija čempionāta mājaslapā www.fiaerc.com. Jaunumi un cita informācija par ”Rally Liepāja” atrodama arī interneta mājaslapā www.lvrally.com, kā arī sociālajos tīklos Twitter@LVRally, Facebook/LVRally,YouTube/RallyLiepāja un Instagram/lvrally.

Sacensību laikā visas Latvijas teritorijā par trasē notiekošo operatīvi informēs oficiālais rallija radio, kas šogad ir ”Star FM”. Radio varēs uzzināt gan rezultātus, gan sportistu intervijas no ātrumposmiem, gan arī ekspertu komentārus radio studijā.  

Rallija notikumus filmēs arī sporta kanāla Eurosport operatori un katras rallija dienas vakarā – no piektdienas līdz svētdienai – translēs vairāk kā 60 pasaules valstīs. Tikmēr latviešu valodā raidījumus retranslēs kanāls TV6.

Tāpat ”Rally Liepāja” interesentiem būs iespēja sekot līdzi katras sporta automašīnas atrašanās vietai trasē, sola sacīkstes rīkotāji. Šādu iespēju nodrošina katrā sporta mašīnā ievietotais GPS raidītājs, kas prioritāri tiek izmantots, lai rallija centra personāls varētu neklātienē sekot līdzi notikumiem ātrumposmos. ”Rally Liepāja” laikā šis signāls būs pieejams publiski, nodrošinot arī skatītājiem iespēju sekot līdzi notikumiem trasē. GPS izsekošanas karte būs atrodama interneta mājaslapā www.gps.autorally.lv.

Portāls jau informēja, ka no 16.līdz 18.septembrim – FIA Eiropas rallija čempionāta posma ”Rally Liepāja” ietvaros – trīs naktis norisināsies deju mūzikas pasākums ”CUKURFABRIK’ URBAN POPUP”, kura vadošais mākslinieks būs DAVE STORM.

Tāpat jau ziņots, ka rallija laikā ir izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas grafikos un maršrutos (http://www.liepajniekiem.lv/zinas/sabiedriba/rallija-laika-bus-izmainas-22-un-23-marsruta-191423) un satiksmes ierobežojumi vairākās vietās Liepājā un apkaimē (http://2016.lvrally.com/lat/skatitajiem/satiksmes-ierobezojumi).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz