Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Verners Šteinbergs: Baltais spieķis – starptautisks simbols, pēc kura var atpazīt neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku

Verners Šteinbergs: Baltais spieķis – starptautisks simbols, pēc kura var atpazīt neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku
Foto: liepajniekiem.lv
14.10.2016 12:16

liepajniekiem.lv

Problēma, kā vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem iekļauties satiksmē, ir ļoti būtiska, jo neredzīgiem cilvēkiem, tāpat kā mums ikvienam, nepieciešams piedalīties satiksmē. Viņiem jānokļūst uz veikalu, pie ārsta un citur. Viņi, tāpat kā ikviens, ir kustībā.

Ir reizes, kad neredzīgos un vājredzīgos cilvēkus pavada asistenti, bet ir ļoti labi, ja viņi paši  spēj kaut ko izdarīt patstāvīgi.

Tiesa, ar katru gadu situācija šiem cilvēkiem satiksmē uzlabojas. Pirmkārt, tādēļ, ka pilsētvidē parādījušās vadlīnijas. Proti, dzeltenās pumpas ietves segumā pie gājēju pārejām un krustojumiem, arī reljefās joslas, kas iestrādātas ietvju segumā un ko var ne tikai redzēt, bet, galvenais, sajust.

Tāpat vājredzīgajiem cilvēkiem iekļauties pilsētvidē un satiksmē palīdz dzeltenais marķējums uz luksoforu balstiem un laternu stabiem. Tāpēc neredzīgi cilvēki vairāk var kustēties patstāvīgi.

Baltā spieķa diena nav gluži svētki, tas ir atgādinājums pārējiem satiksmes dalībniekiem par to, ka sabiedrībā ir neredzīgi un vājredzīgi cilvēki, ka ir baltais spieķis kā starptautisks simbols, pēc kura var atpazīt neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku.

Ielu akcija ir atgādinājums, ka arī uz ielām iziet vājredzīgi cilvēki, ka viņiem arī dažreiz ir nepieciešams šķērsot ielu, bet viņi neredz, kur viņi atrodas. Un, ejot pāri pār ielu, šie cilvēki ar balto spieķi signalizē.

Ja uz brauktuves, arī tajās vietās, kur nav gājēju pāreja, parādās cilvēks ar balto spieķi, vadītājiem tas ir jārespektē. Proti, jāapstādina automašīna un jāļauj cilvēkam ar balto spieķi šķērsot brauktuvi. Tāds punkts ir satiksmes noteikumos.

Kad es mācījos vadīt auto, šāds punkts satiksmes noteikumos bija. Jāatzīstas gan, ka tad, kad sāku piedalīties satiksmē kā autovadītājs, šo prasību biju piemirsis. Kad sāku strādāt Neredzīgo biedrībā, tad Baltā spieķa dienas par šo prasību man atgādināja.

Manuprāt, Baltā spieķa diena ir ļoti vērtīga akcija. Tas satiksmes dalībniekiem ir atgādinājums, ka eksistē tāda problēma kā vājredzīgi un neredzīgi cilvēki un viņiem arī ir vajadzība piedalīties satiksmē.

Kā autovadītājs citiem vadītājiem varu ieteikt braukt uzmanīgāk. Un, ja ieraugāt ielas malā cilvēku ar balto spieķi, tad palaidiet viņu! Protams, tas ļoti reti gadās, ka cilvēks ar balto spieķi pa taisno iet pāri ielai. Bet tas var gadīties.

Baltā spieķa dienā tas tiek uzskatāmi atgādināts. Vairāki cilvēki ar balto spieķi šķērso brauktuvi. Turklāt dara to ļoti bieži.

Tāpat respektēt balto spieķi un cilvēku ar to es gribētu ieteikt citiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, velosipēdistiem. Ja pa ietvi pārvietojas cilvēks ar balto spieķi, būtu vēlams dot viņam ceļu. Protams, milzīgu uzmanību šim cilvēkam nevajag pievērst, jo viņš samulst.

Bet, ja redzam, ka cilvēks iet ar balto spieķi, vienkārši respektējam to. Paejam maliņā, pieskatām bērniņus. Jo neredzīgais vai vājredzīgais cilvēks netīšām var uzgrūsties virsū. Jo cilvēks gluži vienkārši neredz.

Verners Šteinbergs, Liepājas Neredzīgo biedrības informācijas tehnoloģiju skolotājs cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz