Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Vilks: “Liepājas metalurgs” ir labs piemērs, kā no bezcerīgas situācijas var reanimēt lielu uzņēmumu

Papildināts – Vilks: “Liepājas metalurgs” ir labs piemērs, kā no bezcerīgas situācijas var reanimēt lielu uzņēmumu
Foto: LETA
03.10.2014 13:17

BNS

Atslēgvārdi

Maksātnespējīgais Liepājas metālapstrādes uzņēmums “Liepājas metalurgs” (LM) ir ļoti labs piemērs, kā no gandrīz bezcerīgas situācijas Latvijā iespējams reanimēt vienu no lielākajiem valsts uzņēmumiem, piektdien žurnālistiem uzsvēra finanšu ministrs Andris Vilks.

“Tā ir ļoti vērtīga un paliekoša pieredze, kas parāda, ka Latvijā var izdarīt ļoti sarežģītas lietas,” teica Vilks, norādot, ka tas panākts, veiksmīgi sadarbojoties visām iesaistītajām pusēm.

Viņš pauda gandarījumu, ka rūpnīca atsāks darbību, jo gada sākumā tam vēl daudzi neticēja, turklāt valsts atgūs visus uzņēmumā ieguldītos līdzekļus.

“Bija pārāk daudz nelabvēļu šim [LM pārdošanas] procesam, daudzi neticēja, bija daudz melnās kampaņas un pretdarbošanās šim procesam. Bet process ir vadīts ļoti pragmatiski, un tas ir svarīgi,” sacīja Vilks.

Viņš arī atzīmēja, ka Ukrainas investori Latvijā ir ļoti gaidīti, minot, ka pašreizējā ģeopolitiskā situācija Ukrainas uzņēmumiem ar Eiropas Savienību liks sadarboties aizvien vairāk. Vilks arī piebilda, ka gan Latvija, gan pārējās Baltijas valstis ir atvērtas Ukrainas biznesam.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma pauda cerību, ka LM investoram izdosies atjaunot rūpnīcas kādreizējo labo slavu. “Ceru un ticu, ka izdosies atjaunot gan uzņēmuma labo slavu, gan arī nodokļu maksājumus Latvijas valstij,” sacīja Straujuma, paužot gandarījumu, ka ražtone darbību varētu atsākt jau šogad.

Arī LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers pauda gandarījumu par ražotnes pārdošanas līguma parakstīšanu, atzīmējot, ka tas panākts, pateicoties kopīgam iesaistīto pušu darbam.

Tāpat viņš minēja, ka attaisnojies izvēlētais LM pārdošanas veids, jo tas ļāva izvēlēties pircēju pēc tā biznesa redzējuma un iesniegtā biznesa plāna.

Velmers arī pastāstīja, ka LM kreditori – gan nodrošinātie, gan nenodrošinātie – līdzekļus atgūs atbilstoši katra kreditora ieķīlātās mantas sastāvam.

Savukārt LM pircēja – Ukrainas uzņēmuma “KVV Group” (KVV) – īpašnieks Valērijs Krištals atgādināja, ka pēc uzņēmuma darbības atjaunošanas tajā sākotnēji strādās ap 500 darbiniekiem, savukārt vēlāk to skaitu atkarībā no darba apmēra paredzēts palielināt apmēram līdz 1200. Krištals minēja, ka šī iemesla dēļ viņš negribētu runāt par jebkāda veida optimizāciju, lai arī iepriekš metalurgā darbinieku skaits bija lielāks.

Viņš piebilda, ka parakstītais līgums par LM ražotnes iegādi ir nozīmīgākais KVV vēsturē.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ceturtdien, 2.oktobrī, Velmers parakstīja līgumu par kompānijas pamatražotnes pārdošanu KVV. KVV par LM pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos desmit gadu laikā.

Ukrainas kompānija plāno ražošanas atjaunošanā LM rūpnīcā investēt 30 miljonus eiro – ražošanu plānots atjaunot novembra vidū.

LM par maksātnespējīgu atzina pērn 12.novembrī pēc neveiksmīgiem investoru meklējumiem.  Pēc uzņēmuma maksātnespējas pasludināšanas darbu zaudēja aptuveni 1600 cilvēki.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz