Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Girss pieprasīs UR atlīdzināt radītos zaudējumus, nereģistrējot portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli

Girss pieprasīs UR atlīdzināt radītos zaudējumus, nereģistrējot portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli
Foto: LETA
17.08.2015 15:32

LETA

Partijas “Par dzimto valodu!” biedrs Illarions Girss prasīs Uzņēmumu reģistram (UR) atlīdzināt radītos zaudējumus 113 829 eiro apmērā, kas radušies, UR atsakot reģistrēt portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli.
Iepazīstoties ar Liepājas tiesas lēmumu ierosināt administratīvo lietu saistībā ar portāla nereģistrēšanu, kā arī atteikumu sākt lietu arī par zaudējumu kompensēšanu, Girss nolēma nepārsūdzēt tiesas lēmumu, bet izmantot tiesas ieteikto iespēju vērsties pie UR, prasot atlīdzināt radītos zaudējumus.

“Nepārsūdzēsim lēmumu, lai nepārslogotu tiesu sistēmu,” aģentūrai LETA sacīja Girss, piebilstot, ka jau tagad ir skaidrs, ka šādu prasību UR neapmierinās. Atteikuma gadījumā Girss tiesā vērsīsies atkārtoti, lai pieprasītu kompensēt zaudējumus.

Girss uzskata, ka, atsakot pieņemt pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu, tiesa “vēlas noņemt lietas materiālo komponenti”, lai par UR lēmumiem valstij nebūtu jāmaksā.

Aktīvists pauda uzskatu, ka, iespējams, UR vairākkārtēji pieņēmis prettiesiskus lēmumus, jo par to līdz šim nebija jānes materiālā atbildība. Tomēr tagad Girss cīnīšoties par to, lai “latviešu etnokrātijai kļūtu par dārgu pārkāpt krievu intereses Latvijā”.

Girss ir pārliecināts, ka viņiem izdosies uzvarēt tiesā un panākt portāla reģistrēšanu kā masu informācijas līdzekli, jo līdz šim uzvarētas jau vairākas tiesu prāvas, kur “UR pieņēma politiski motivētus lēmumus”.

Gaidāmajā tiesvedībā Girss vēlētos gūt informāciju par to, cik bieži UR pieprasa Drošības policijas atzinumus.

Kā ziņots, administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā ir ierosināta administratīvā lieta saistībā ar Uzņēmumu reģistra (UR) atteikumu reģistrēt portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli, bet daļā par reģistrācijas atteikuma radīto zaudējumu atlīdzību pieteikumu atteikts pieņemt, aģentūru LETA informēja Liepājas tiesu nama kancelejas vadītāja Aigija Vētra.

Tiesā pret UR vērsās partijas “Par dzimto valodu!” biedru Illariona Girsa un Jevģēņija Osipova pārstāvētā biedrība “Russkaya zarya”, lūdzot reģistrēt portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli, kā arī kompensēt reģistrācijas atteikuma zaudējumus 113 829 eiro apmērā.

Ar Administratīvās rajona tiesas tiesneses 7.augusta lēmumu nolemts pieņemt biedrības “Russkaya zarya” pieteikumu par pienākuma uzlikšanu UR izdot pieteicējam labvēlīgu administratīvo aktu par portāla “Zarya.lv” ierakstīšanu masu informācijas līdzekļu reģistrā un ierosināt administratīvo lietu. Šajā daļā lēmums nav pārsūdzams.

Savukārt daļā par zaudējumu atlīdzību šo pieteikumu atteikts pieņemt, jo pieteicējs nav ievērojis likumā noteikto lietas iepriekšējās ārpustiesas izskatīšanas kārtību. Šajā daļā lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas.

Administratīvās rajona tiesas tiesnese ir uzaicinājusi UR mēneša laikā no pieteikuma noraksta nosūtīšanas dienas iesniegt tiesā rakstveida paskaidrojumu. Pēc rakstveida paskaidrojuma saņemšanas, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 204.pantu, tiks izlemts jautājums par lietas (tās ierosinātajā daļā) nozīmēšanu izskatīšanai tiesas sēdē vai rakstveida procesā.

Girss aģentūrai LETA norādīja, ka pieprasītā summa 113 829 eiro apmērā veidota no zaudējumiem, kas radušies reģistrācijas atteikuma dēļ. Papildus kompensācijai biedrība pieprasa tomēr reģistrēt portālu “zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli, lai tādējādi turpinātu tā attīstību.

Girss uzskata, ka portāla “potenciāls ir milzīgs” un tieši tādēļ tā darbība tiek traucēta, dažādos veidos iejaucoties administratīvajā procesā. Viņš pauda, ka reģistrācija līdz šim atteikta Drošības policijas atzinuma dēļ un “tā ir pirmā šāda cenzūras reize mūsdienu Latvijas mediju vēsturē”. Girss uzsvēra, ka tādā pašā veidā patlaban tiek mēģināts slāpēt arī Krievijas mediju “Sputnik”.

Kā ziņots, UR atteicis reģistrēt portālu “www.zarya.lv” kā masu informācijas līdzekli.

Kā reģistrācijas atteikuma iemesls norādīts, ka esot neskaidri formulēti portāla uzdevumi – neesot saprotams, uz kādu principu un starptautisko normu pamata un ar kādiem šo principu mehānismiem tiks veicināta krievu kopienas attīstība un aizsardzība, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais UR lēmums. Tāpat neesot skaidra reģistrējamā masu informācijas līdzekļa saturiskā ievirze, jo portāla saturu veidos “notikumu apskati no Latvijas krievu kopienas interešu pozīcijas”.

UR norādījis, ka, balstoties uz Drošības policijas vēstulē minēto, portāls jau tagad darbojas ar ievirzi – “īstenot Krievijas Federācijas politikas interešu pozīciju Latvijā, tādā veidā cenšoties tās pasniegt par Latvijas krievu kopienas interešu pozīcijām, kas savukārt norāda uz patiesajiem portāla mērķiem”. Tāpat UR lēmumā uzsvēra, ka viens no portāla uzdevumiem, kā tas ir arī minēts portāla aprakstā, ir “noliegt jebkāda etniskā vai valodiskā pārākuma pieļaujamību Latvijas daudznacionālajā sabiedrībā”. UR skaidroja, ka atbilstoši Satversmei, kā arī Valsts valodas likumam latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda un ikviena cita valstī lietotā valoda ir uzskatāma par svešvalodu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz