Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Šimkus: Liepājas Simfoniskā orķestra īstenotais “Liepājas koncertu” projekts ir pasaules retums

Papildināts – Šimkus: Liepājas Simfoniskā orķestra īstenotais “Liepājas koncertu” projekts ir pasaules retums
Foto: Kaspars Garda-Riga2014.org
23.04.2014 12:27

LETA

Atslēgvārdi

Liepājas Simfoniskā orķestra īstenotais “Liepājas koncertu” projekts, kurā mūsdienu komponistiem tiek pasūtināti jaundarbi, ir retums pasaules mērogā, intervijā “Rietumu radio” sacīja pianists Vestards Šimkus.
“Laikmetīgā mūzika vienmēr ir nedroša lieta, un nekad nevar zināt, vai klausītājiem tā patiks – klausītājiem tomēr patīk pazīstama mūzika un klasika, pārbaudītas vērtības,” stāsta Šimkus. “Mūzika tomēr ir radoša lieta, un, ja mūzika nerodas, ja mūzikas radīšana netiek stimulēta, tad mūzika dzīvo kaut kādā muzeja rāmītī un ir mirusi. Man prieks, ka mūzika nav mirusi, pateicoties šim Liepājas Simfoniskā orķestra projektam.”

Latviešu komponistes Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, kura pirmatskaņojums vakar notika 22.Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā un atkārtoti tiks spēlēts šovakar Liepājas Latviešu biedrības namā, ir ļoti īpašs skaņdarbs, kas “klausītājus aizved pavisam citā pasaulē”, sacīja Šimkus.

“Klavierkoncerti nav viegls žanrs, un mūsdienu komponisti tos raksta reti un no klavierēm vispār baidās, jo tās šķiet sevi izsmēlis instruments, kas nav taisnība,” sacīja Šimkus. “Uz klavierēm var panākt brīnišķīgas skaņas un krāsas, jaunus faktūras efektus, un daudz kas no tā būs dzirdams arī šeit – dažas skaņas uz klavierēm šajā koncertā skanēs kā Tibetas zvani.”

Kā skaidro Šimkus, citādais skanējums tiek panākts ar magnētiem uz stīgām, kas ļauj radīt pavisam citādu skanējumu. “Skanēs kaut kas no pavisam citas pasaules. Brīnišķīga un ļoti, ļoti tēlaina mūzika,” stāsta Šimkus.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir pasaules klases orķestris, ar kuru ir ļoti patīkami muzicēt kopā, intervijā sacīja pianists Vestards Šimkus.

“Tas ir ārkārtīgi augsta līmeņa orķestris ar brīnišķīgu galveno diriģentu Atvaru Lakstīgalu, ar kuru man ir bijis līdz šim vislabākais radošais kontakts,” uzsvēra Šimkus.

Šimkus arī atzina, ka Liepājas Latviešu biedrības nama lielā zāle, kurā šovakar notiks 22.Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts, ir vieta ar brīnišķīgu akustiku, kurā ir patīkami uzstāties. Tomēr šī zāle gan nevar uzņemt daudz cilvēku, tādēļ pianistam ir prieks, ka top jaunā koncertzāle, kurā arī viņš cer spēlēt.

“Liepāja ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām, kuru es ļoti, ļoti mīlu,” sacīja Šimkus. “Jūs varat būt laimīgi, ka dzīvojat tik skaistā pilsētā – pludmale pilsētā, romantiska koka mājiņu apbūve. Es kā tūrists pagājušajā nedēļā paņēmu rokās karti un izstaigāju visas šīs jaukās, skaistās vietiņas, un vienkārši priecājos, cik brīnišķīgā vietā es varu uzstāties.”

Mūsdienu laikmetīgā akadēmiskā mūzika mēdz būt ārkārtīgi sarežģīta, ja vien tā nav rakstīta jaunajā vienkāršības stilā, kas savukārt ir ārkārtīgi vienkārša, sacīja pianists Vestards Šimkus.

“Šīs galējības laikmetīgajai mūzikai ir ļoti raksturīgas,” sacīja Šimkus.

Santas Ratnieces sarakstītais Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, kuru šovakar 22.Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla koncertā atskaņos Šimkus, savukārt apvieno vienkāršās un sarežģītās lietas.

“Klavieru partija un katra orķestra instrumenta partija rakstīta skaistā minimālisma stilā, kas dažiem var atsaukt kaut ko no Filipa Glāsa un Arvo Pērta, taču pavisam īpatnējākā skanējumā, kas varbūt nesaistās ar šiem diviem komponistiem,” sacīja Šimkus. “Taču, kad kopā spēlē visi instrumenti, skanējums ir tik daudzslāņains un tik komplicēts un sarežģīts, ka nemaz nerodas iespaids par minimālistisku mūziku.”

Septītajā Liepājas koncertā tēlaini apvienojas divas galvenās un ļoti pretējās mūsdienu mūzikas tendences, sacīja Šimkus.

Kā ziņots, šodien plkst.19 Liepājas Latviešu biedrības namā notiks 22.Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts, kas vakar jau notika arī Lietuvas pilsētā Klaipēdā.

Atklāšanas koncertā tiks izpildīti arī divi pirmatskaņojumi – Andra Vecumnieka Piektais Liepājas koncerts “Concertino” un Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim. Skanēs arī Friderika Šopēna mūzika. Solistu lomā muzicēs pianisti Georgijs Osokins un Šimkus.

“Šimkus ir īpašs mākslinieks, un man katru reizi ir patiess gods ar viņu sadarboties. Tā ir liela bauda arī mūziķiem, jo viņš ir mākslinieks ar lielo burtu, kurš muzicējis ar pasaules izcilākajiem simfoniskajiem orķestriem,” sacīja Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala. “Mēs varam justies lepni, ka viņš katru reizi ar prieku atgriežas Liepājā.”

22.Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls notiks līdz 27.aprīlim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz