Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts (09:18) – 12.Saeimas vēlēšanās uzvar “Saskaņa”, bet balsu vairākumu saglabā valdošā koalīcija; Kurzemē uzvar ZZS

Papildināts (09:18) – 12.Saeimas vēlēšanās uzvar “Saskaņa”, bet balsu vairākumu saglabā valdošā koalīcija; Kurzemē uzvar ZZS
05.10.2014 00:50

liepajniekiem.lv/ LETA/ cvk.lv

Pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas 12.Saeimas vēlēšanās lielāko atbalstu ir ieguvusi “Saskaņa”, tomēr balsu vairākumu Saeimā saglabās valdošā koalīcija, kurā ietilpst “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie dati.

Pašlaik ir saskaitītas balsis 1041 no 1054 iecirkņiem Latvijā un ārvalstīs. Kopumā vēlēšanās nobalsojuši 912 050 vēlētāji.

Pašlaik par “Saskaņu” nodoti 23,26% balsu, par “Vienotību” – 21,62% balsu, bet par ZZS – 19,74%.

Savukārt nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK atbalstījuši 16,5% vēlētāju, partiju “No sirds Latvijai” (NSL) – 6,91%, bet Latvijas Reģionu apvienību (LRA) – 6,47%.

“Saskaņa” jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 25 deputātu vietas, “Vienotība” – 23, ZZS – 21, nacionālā apvienība – 17, bet NSL un LRA Saeimā pārstāvēs pa septiņiem deputātiem.

Savukārt iepriekšējās, 11.Saeimas vēlēšanās, “Saskaņas centrs” ieguva 31 mandātu, “Vienotība” – 20, VL-TB/LNNK – 14 bet ZZS – 13. Tātad šajās vēlēšanās savu pārstāvniecību parlamentā visvairāk palielinās ZZS, mandātu skaits pieaugs arī nacionālajai apvienībai un “Vienotībai”, savukārt “Saskaņas” deputātu skaits saruks.

Kurzemes vēlēšanu apgabalā ZZS ieguvusi piecas deputātu vietas, “Vienotība” – trīs, VL-TB/LNNK – divas, bet NSL, “Saskaņa” un LRA – pa vienai. 

Kurzemes vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās uzvarējusī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un otrās vietas ieguvēja “Vienotība” šajā reģionā iegūs attiecīgi par diviem un par vienu mandātu vairāk, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Kā liecina CVK apkopotie rezultāti par visiem 156 Kurzemes vēlēšanu iecirkņiem, par ZZS Kurzemē nobalsojuši 36,06% vēlētāju, nodrošinot piecus deputāta mandātus. Kurzemē ZZS sarakstā visvairāk punktus, saskaitot visus vēlētāju ievilktos plusus un svītrojumus, ieguvuši un Saeimā, visticamāk, iekļūtu Saeimas deputāti Dana Reizniece-Ozola (11040 plusi, 1810 mīnusi), Aija Barča (7614 plusi, 2876 mīnusi) un Jānis Vucāns (3436 plusi, 1980 mīnusi), kā arī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze (6705 plusi, 2749 mīnusi) un Liepājas domes deputāts Valdis Skujiņš (3475 plusi, 2490 mīnusi). V. Skujiņš, pateicoties vēlētāju atbalstam, sarakstā no 16. vietas pakāpies uz 5. vietu.

Arī otrās vietas ieguvēja “Vienotība”, iegūstot 19,85% balsu, par vienu mandātu uzlabojusi savas pozīcijas salīdzinājumā ar 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem Kurzemes reģionā. Ņemot vērā plusu un svītrojumu kopsummu, Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa jaunajā parlamenta sasaukumā varētu neiekļūt, viņa saņēmusi 6540 plusus un gandrīz tikpat daudz mīnusu – 6289. Šāda plusu un svītrojumu kombinācija S. Āboltiņu no saraksta 1. vietas, nobīdījusi uz saraksta 4. vietu.

Līdz ar to no “Vienotības” Kurzemes apgabalā Saeimas deputāta mandātus varētu iegūt parlamenta priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere (3425 plusi, 2244 mīnusi), deputāts Jānis Junkurs (2104 plusi, 1371 mīnusi) un Ministru prezidenta padomnieks Ints Dālderis (3255 plusi, 2641 mīnusi).

Trešajā vietā ar 18,31% balsu Kurzemē ierindojusies nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) šajā reģionā saglabājusi nemainīgas pozīcijas – divus deputāta mandātus. 12.Saeimā no VL-TB/LNNK Kurzemes saraksta iekļuvuši Gaidis Bērziņš (7686 plusi, 1257 mīnusi) un Janīna Pakula-Kursīte (4662 plusi, 1015 mīnusi), kas pēc izstāšanās no “Vienotības” iestājās VL-TB/LNNK. J. Pakula-Kursīte, pateicoties vēlētāju atbalstam, sarakstā no 7. vietas pakāpusies uz 2. vietu.

Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” Kurzemē zaudējusi vienu deputāta mandātu salīdzinājumā ar 11.Saeimas vēlēšanām, kad startēja kā partiju apvienība “Saskaņas centrs” un ieguva divus mandātus. No “Saskaņas” pie mandāta Kurzemē tiks deputāts Valērijs Agešins, kurš no vēlētājiem saņēmis 5416 plusus un vien 281 svītrojumu.

No partijas “No sirds Latvijai” (NSL) Kurzemes reģionā varētu būt ievēlēts un Saeimā iekļūs Ringolds Balodis (1509 plusi, 343 mīnusi). Savukārt no Latvijas Reģionu apvienības Kurzemē, visticamāk, ievēlēta Nellija Kleinberga (1120 plusi, 812 mīnusi).

Rīgas vēlēšanu apgabalā šajās vēlēšanās “Saskaņa” ieguvusi 13 vietas jaunajā parlamentā, “Vienotība” – septiņas, VL-TB/LNNK – piecas, ZZS – trīs, bet NSL un LRA – par divām. Vidzemē uzvarējusi “Vienotība”, kas ieguvusi septiņas deputātu vietas, nacionālā apvienība un ZZS – pa sešām, “Saskaņa” – trīs, bet NSL un LRA – pa divām. No Latgales “Saskaņu” jaunajā Saeimā pārstāvēs seši deputāti, “Vienotību” un ZZS – pa trīs, bet VL-TB/LNNK, NSL, LRA – par vienam parlamentārietim. Tikmēr Zemgalē četrus mandātu ieguvusi ZSS, bet VL-TB/LNNK un “Vienotība” – pa trīs mandātiem, “Saskaņa” – divus, savukārt NSL un LRA – pa vienam.

Pārējās partijas, pēc pašreizējiem rezultātiem, nepārvar 5% barjeru.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz