Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts (14:35) – Liepājā naktī brāzmu spēks sasniedzis 35 m/s; vētra pierimst, sākušies sakopšanas darbi

Papildināts (14:35) – Liepājā naktī brāzmu spēks sasniedzis 35 m/s; vētra pierimst, sākušies sakopšanas darbi
Foto: Ģirts Gertsons
13.12.2014 08:42

BNS/LETA/liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Vētra “Billija”, kas Kurzemi sasniedza vēlā piektdienas vakarā, izrādījusies nedaudz stiprāka nekā prognozēts – Liepājas ostā naktī reģistrētas dienvidrietumu vēja brāzmas līdz pat 35 metriem sekundē (m/s), īsi pirms sešiem rītā brāzmas līdz 33 m/s fiksētas Ventspils lidostā, kas atrodas pāris kilometru no jūras, un tik stiprs vējš aiz kāpām un kokiem ir ļoti liels retums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un citu meteostaciju dati.

Tiesa, LVĢMC Liepājas novērojumu stacijā vēja brāzmu spēks nav pārsniedzis 28 m/s, Rucavā – 25 m/s. Arī Kurzemes vidienē, tai skaitā Stendē, vēja brāzmu spēks sasniedzis 25 m/s.

Sestdienas rītā Liepājas pusē vējš jau sācis pierimt, šorīt stiprākie vēji ārdās Ziemeļkurzemē, un tuvākajās stundās vētra ar pilnu spēku plosīsies Rīgas līcī un Vidzemē, brīdina sinoptiķi. Vēja brāzmas virs 30 m/s gaidāmas arī Rīgas līcī un Vidzemes piekrastē – īpaši Salacgrīvas novadā, kur vētras kulminācija prognozēta laikā no plkst.8.

Agrā rītā aptuveni 20 tūkstošiem mājsaimniecību traucēta elektroapgāde, galvenokārt Kurzemē. Vētrai virzoties tālāk uz austrumiem, tuvākajās stundās gaidāmi plašāki postījumi. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja AS “Sadales tīkls” komunikācijas direktore Renāte Meļķe, vislielākais neplānoto atslēgumu skaits šorīt fiksēts Kurzemē. Ar elektroapgādi visbēdīgākā situācija ir Aizputes, Priekules, Kuldīgas un Liepājas apkārtnē.

Aģentūra BNS noskaidroja, ka, galvenokārt, vētras radītie postījumi fiksēti Kurzemes piekrastē ap Liepāju un Ventspili. Pirmais ar vētru saistītais negadījums konstatēts Liepājā, kur kādai automašīnai Rīgas ielā uzkritis koks. Savukārt Raiņa ielā, divstāvu ēkai norauts jumta segums 80 kvadrātmetru platībā.

Vētra “Billija” sestdien nodarījusi postījumus Liepājas Universitātes ēkai, aģentūru BNS informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Augstskolas ēkai, kas atrodas Liepājā, Lielajā ielā, abās pusēs jumtam atrauti jumta gabali. VUGD speciālisti metāla gabalus noņēmuši, lai tie neapdraudētu garāmgājējus.

Kā portālu informēja Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls, šorīt aktīvi norit darbi, lai likvidētu vētras radītos postījumus un galveno ielu brauktuves tiek atbrīvotas no vēja nolauztiem zariem un citiem atkritumiem. 

Komunālā pārvalde informē, ka vētras laikā Liepājā bojāti seši luksofori, nolauzti vismaz septiņi lieli koki, tāpat bojāti Ziemassvētku rotājumi, informatīvās zīmes, nožogojumi u.c. 

Luksofori šorīt nedarbojas sešos krustojumos – Brīvības un Meldru ielu krustojumā, kā arī Parka un Brīvības, Tirgus un Parka, Zirņu un Ādu, M.Ķempes un R.Meža ielu krustojumos. Autovadītāji tiek aicināti braukt uzmanīgi un sekojot ceļa zīmēm. Savukārt nogāzto koku dēļ satiksme šorīt tikpat kā nav traucēta, izņemot Cieceres ielu, kur tuvāko stundu laikā Komunālās pārvaldes darbinieki novāks nolūzušo koku. Lielākos vēja izgāztos kokus VUGD  glābēji jau sazāgējuši un brauktuves ir atbrīvotas, savukārt Komunālās pārvaldes pārstāvji turpina šo koku stumbru un zaru novākšanu no ietvēm.

Luksoforu darbība visos krustojumos, kur to bija pārtraukusi vētra, tagad atjaunota.

Stiprais vējš naktī postījis arī Ziemassvētku rotājumus vairākās pilsētas vietās, kā novēroja portāls, pilsētas centrā sagāzusies viena no piparkūku mājiņām. Tāpat svētku rotājumi apgāzti vai sabojāti arī Ganību, Zirņu un Raiņa ielās. Kā pastāstīja A. Štāls, tiklīdz vējš pierims, rotājumi atkal tiks atjaunoti un sakārtoti.

Tāpat bojātas arī ceļa zīmes un informatīvās norādes, tomēr satiksmi tas netraucē. Atsevišķās pilsētas vietās bojātas arī ietvju norobežojošās margas, nožogojumi u.c. Kā informē A. Štāls, Komunālā pārvalde darbus sākusi jau agrā rītā, vispirms atbrīvojot galveno ceļu brauktuves un pakāpeniski tiks novērsti arī pārējie postījumi.

Komunālās pārvaldes pārstāvis arī atgādina, ka privātās teritorijās vai iekšpagalmos radītos bojājumus jānovērš pašiem māju īpašniekiem vai apsaimniekotājiem.

Vētra “Billie” Latvijas slimnīcu darbu nav ietekmējusi, aģentūrai LETA apstiprināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Viņa pastāstīja, ka šodien visas Latvijas slimnīcas strādā kā ierasts.

Bukša piebilda, ka neviena slimnīca nav vērsusies NMPD un ziņojusi par ārkārtas situāciju saistībā ar vētras postījumiem. “Ja slimnīcām būtu kaut kādas grūtības, tās noteikti ziņotu,” uzsvēra Bukša.

Vienas no stiprākajām vēja brāzmām šorīt bija Liepājā. Liepājas slimnīcā aģentūrai LETA atzina, ka vētra medicīnas iestādes darbu nav ietekmējusi un tā strādā ierastajā režīmā.

Latviju pāršalkusī vētra “Billie” Kurzemes ostām kaitējumu nav nodarījusi, aģentūrai LETA apstiprināja ostās.

Liepājas ostas kapteinis Pēteris Gudkovs šorīt aģentūrai LETA atzina, ka par spīti stiprajām vēja brāzmāmLiepājas ostā viss noritējis mierīgi. Ostā tika noteikti kustības ierobežojumi, taču tā netika slēgta. Gudkova rīcībā nebija informācijas par kuģiem, kuru ienākšana vai iziešana no ostas vētras dēļ būtu aizkavējusies.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz