Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nodokļu likmju un tarifu līkloči

Nodokļu likmju un tarifu līkloči
03.07.2012 07:06

Atslēgvārdi

1. jūlijā stājās spēkā jaunā, pazeminātā PVN likme, kas lika trūkties visiem tirgotājiem, toties mazliet iepriecināja pircējus. Savukārt dabasgāzes tarifs kārtējo reizi ir pacelts, par ko patērētāji pavisam noteikti nepriecājas.

SIA “Palink”, kam piederošais veikalu tīkls “Iki” pieejams arī Liepājā, jau laikus veikusi izmaiņas kases sistēmā, lai jau 1. jūlija rītā pircēji varētu pirkt preces par samazināto PVN likmi. Mazliet vairāk laika vajag cenu zīmju nomaiņai. “Tā kā tas ir laikietilpīgs process, jo cenu zīmes precēm plauktos atkarībā no veikala lieluma jāmaina vairāk nekā 5000 artikuliem (preču numuri, kodi), pilnīgu cenu zīmju nomaiņu visos veikalos plānojam pabeigt divu trīs dienu laikā,” informē  SIA “Palink” rīkotājdirektore Dace Zundure.

Līdzīga situācija acīmredzot ir bijusi arī veikalos “Maxima”, kur vietām var izlasīt pircējiem paredzēto brīdinājumu, ka preču cena var atšķirties no norādītā samazinātās PVN likmes dēļ un ka īstā cena būs redzama pie kases aparāta. Taču šajā gadījumā neviens pircējs pretenzijas neceļ, jo, loģiski spriežot, citai cenai pie kases aparāta vajadzētu būt mazākai nekā cenu zīmē.

Liepājā ir vismaz trīs firmas, kas nodarbojas ar kases aparātu pārprogrammēšanu. “Pilsētā ar šīm pārmaiņā vairāk vai mazāk uzņēmumi galā ir tikuši,” situāciju vērtē SIA “EKA serviss Liepāja” pārstāvis Edgars Džiguns. Bez tam Valsts ieņēmumu dienests esot pielaidis nelielas atkāpes pirmajās jūlija dienās. Proti, ja vēl nav pārprogrammēts kases aparāts, tad klientam stingrās uzskaites kvīti var izrakstīt ar roku. “Citādi iznāktu, ka tikai mūsu firmai vien 30. jūnija vakarā vajadzētu vienlaikus pārprogrammēt 500 kases aparātu. Un tas reāli nav izdarāms,” norāda E. Džiguns.

Bet, kamēr valsts beidzot ir sākusi samazināt nodokļu slogu iedzīvotājiem, pavisam pretēji rīkojas monopolists “Latvijas gāze”. Izrādās, ka uzņēmums tik krasi ir izjutis valūtu attiecību izmaiņas, kā arī mazuta cenu pieaugumu, ka no 1. jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, dabasgāzes tarifs, ierēķinot visus nodokļus, pieaugs par 3 procentiem, savukārt mājsaimniecībām apkurei tarifs celsies par pieciem procentiem, liecina akciju sabiedrības “Latvijas gāze” publicētie aprēķini. Šāds tarifs būšot spēkā līdz gada beigām, sola uzņēmums, kurš, piemēram, pērn guvis gandrīz 30 miljonu latu lielu peļņu.

Viktors Ulberts,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

“Dzintara boulinga” vadītājs Liepājā Mārtiņš Kuršis apliecina, ka arī viņa uzņēmumā kases aparāts pārprogrammēts jaunajai PVN likmei.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz