Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Piespriež bargus cietumsodus diviem jauniešiem par slepkavības mēģinājumu nolūkā slēpt zādzību

Piespriež bargus cietumsodus diviem jauniešiem par slepkavības mēģinājumu nolūkā slēpt zādzību
30.08.2012 18:06

Atslēgvārdi

Liepājas tiesa ceturtdien piesprieda bargus cietumsodus diviem jauniešiem, kuri nolūkā slēpt zādzību mēģinājuši nogalināt kādu vīrieti, vesta Liepājas tiesa.

Abi jaunieši, no kuriem viens ir nepilngadīgs, sava upura dzīvokli apzaguši divas reizes – šā gada februāra vidū, kā arī marta sākumā. Lai to noslēptu, nepilnus 19 gadus vecais Edgars Kudums uzkūdījis 15 gadu veco pusaudzi vīrieti nogalināt.

Kuduma advokāts Pēteris Pupiņš uzskata, ka slepkavību abi mēģinājuši pastrādāt interneta iespaidā. 27 gadus vecais vīrietis ar Kudumu iepazinies kādā iepazīšanās portālā. Februāra vidū abi norunājuši tikšanos, uz kuru Kudums atnācis kopā ar savu nepilngadīgo draugu. Sākumā visi viesojušies jaunieša dzīvoklī, otrajā rītā devušies uz vīrieša dzīvesvietu.

Taču vīrietim bijis jādodas uz darbu un viņš abus jauniešus atstājis savā dzīvoklī. Pēc kāda laika Kudums viņam piezvanījis un pastāstījis, ka vīrieša dzīvoklī ielauzušies trīs cilvēki un nozaguši portatīvo datoru, fotokameru, mikroviļņu krāsni un citas mantas.

“Visi pierādījumi liecināja, ka zādzību pastrādājuši abi jaunieši, taču es viņiem tomēr noticēju,” aģentūrai BNS pastāstīja cietušais vīrietis.

Vīrietis vēlējies vērsties policijā, taču Kudums atrunājis, apalvojot, ka viņam esot paziņas kriminālās aprindās, kas vainīgos atradīs un nozagtās mantas atgūs.

Tas nav noticis, tāpēc pēc kāda laika vīrietis vērsies ar iesniegumu policijā. Marta sākumā vīrietim atkal piezvanījis Kudums un piedāvājis mierizlīgumu, solot pa daļām atlīdzināt nozagto mantu vērtību.

Jaunietis arī lūdzis vīrieti palīdzēt mazdārziņu teritorijā pārnest dīvānu. Todien noticis kāds incidents – jaunietis vīrietim ar metāla lauzni divreiz iesitis pa kājām – it kā par to, ka tas aizskāris viņa intīmās vietas. Cietušais tagad uzskata, ka tad noticis pirmais viņa slepkavības mēģinājums.

Neraugoties uz to, tās pašas dienas vakarā vīrietis jauniešus atkal ielaidis pie sevis dzīvoklī, pacienājis ar vakariņām, ļāvis izmantot datoru, bet pats devies gulēt.

Kamēr viņš gulējis, jaunieši piekļuvuši viņa interneta bankai, no konta pārskaitījuši naudu, arī no maka nozaguši 20 latu un nolēmuši savākt arī datoru. Taču, lai noslēptu jau iepriekš pastrādāto, kā arī otro zādzību, Kudums sakūdījis pusaudzi vīrieti nogalināt.

Kamēr vīrietis aizmidzis gulējis, pusaudzis viņam uzbrucis ar nazi, vairākas reizes iedurot galvā, sejā un kaklā. Tomēr slepkavība nav izdevusies – vīrietis palicis dzīvs.

Abus jauniešus tiesa ceturtdien sauca pie kriminālatbildības par zādzību, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, par slepkavības mēģinājumu. Kudumu apsūdzēja arī par to, ka viņš pamudinājis pusaudzi izdarīt noziedzīgu nodarījumu, kā arī par nozieguma atbalstīšanu un nepilngadīgā iesaistīšanu noziedzīgā nodarījumā.

Abi savu vainu tiesā atzina pilnībā. Puiši jau iepriekš sēdušies uz apsūdzētā sola par zādzību. Viņiem piespriests nosacīts sods, kas, pastrādājot jaunu noziegumu, vēl nebija izciests.

Kudumam ir tikai septiņu klašu izglītība, policija par viņu sniegusi negatīvu raksturojumu – melīgs, divkosīgs, tendēts uz noziegumu pastrādāšanu.

Savukārt 15 gadu vecais pusaudzis pabeidzis tikai sešas klases, viņš raksturots kā cilvēks, kurš viegli pakļaujas citu ietekmei.

Tiesa Kudumam ceturtdien piesprieda 11 gadu un vienu mēnesi ilgu cietumsodu ar policijas kontroli uz vienu gadu un mantas konfiskāciju.

Pusaudzim cietumā būs jāpavada desmit gadu un viens mēnesis. Arī viņam piemērota policijas kontrole uz gadu un mantas konfiskācija.

Abiem solidāri cietušajam būs jāatlīdzina 811 latu materiālais kaitējums, kā arī morālā kompensācija 10 tūkstošu latu apmērā.

Cietušais gan vēlējās saņemt kopumā 60 tūkstošus latu morālā kaitējuma atlīdzību – no katra 30 tūkstošus latu.

BNS

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz