Mencu filejas ražotne uzsākusi savu otro darba sezonu
Pagājušā gada rudenī akciju sabiedrības “Kursa” teritorijā atklātā mencu filejas ražotne šomēnes uzsākusi savu otro darba sezonu. Sezonas sākums gan nav iepriecinošs – zvejniekiem nav mencu loma, un kuģi atgriežas piestātnēs faktiski tukšā.
Piesaistot Eiropas Savienības līdzfinansējumu, “Kursas” teritorijā izveidots zivju pārstrādes komplekss. Vispirms uzcēla saldētavu, pagājušā gada rudenī darbu sāka mencu filejas ražotne, bet šogad, īstenojot projekta trešo kārtu, būvē attīrīšanas iekārtas. Projekta attīstītājs ir Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa (LZPRG), kurā apvienojušās 12 zvejniecības firmas.
Visās projekta kārtās kopumā būs ieguldīti 1,3 miljoni latu, “Kurzemes Vārdam” pastāstīja “Kursas” valdes priekšsēdētājs un LZPRG pārstāvis Igors Markuševskis. Galvenokārt mencu fileju eksportē uz Zviedriju un Poliju, savukārt saldētās brētliņas nonāk Lietuvā, Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā un Igaunijā. Lielu daļu šo zivju realizē arī vietējā tirgū, jo pašmāju konservu ražotājiem pašlaik trūkst izejvielu. Kompleksā pašlaik nodarbināti 40 cilvēku. Ražotnē darbs ir sezonāls, jo vasarā – no 1. jūlija līdz 1. septembrim – ir mencu zvejas liegums.
I. Markuševskis atzina, ka pirmā darba sezona ražotnei bijusi tāds kā iešūpošanās gads, kad apgūtas iekārtas un apmācīti darbinieki. Viņš pauda cerību, ka šogad darbs būs krietni ražīgāks, lai gan tas atkarīgs no mencu nozvejas apjoma.
“Kurzemes Vārds”
Egona Zīverta foto
Liepājā ražotā mencu fileja tālāk nonāk Zviedrijas un Polijas tirgos.