Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kredītņēmēji par atbalstu priecājas un ironizē

Valsts ieņēmumu dienests (VID) 12. aprīlī sāka mājokļa kredīta procentu kompensācijas izmaksas.

Kredītņēmēji par atbalstu priecājas un ironizē
Ilustratīvs (Foto: freepik.com)
19.04.2024 05:15

liepajniekiem.lv

Lai arī paredzēts, ka naudu izmaksās pakāpeniski līdz 30. aprīlim, VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe saziņas vietnē “X” otrdien paziņoja, ka jau pabeigti atbalsta maksājumi visiem hipotekāro kredītu ņēmējiem (111 765) par kopējo summu 20,6 miljoni eiro un līdz 30. aprīlim atlikusi vien nelielu maksājumu “astīte”.

“Milzīgs paldies Saeimas deputātiem un Jānim Reiram personīgi. Esmu patiesi aizkustināts! Šajos finansiāli tik spiedīgajos apstākļos tik nopietns atbalsts ir kā ar kulaku pa aci!” – vietnē “X” joko Andrejs.

Attēlā, kas pievienots šim ierakstam, redzams, ka viņam aprēķināta kompensācija 4,92 eiro apmērā.

“Vienam alum krogā kā reize!” vīrietis piebilst.

Atbalsta maksājumu iedzīvotāji uzņēmuši ar dalītām jūtām.

Vieni par to priecājas, norādot, ka to novirzīs hipotekārā kredīta ikmēneša atmaksai, kāds cits kompensāciju sola izlietot Ukrainas atbalstam, bet daļa spriež, ka šo naudu valsts labāk būtu tērējusi labklājības sfērai, piemēram, palīdzībai maznodrošinātajiem, vai arī valsts aizsardzībai.

Kādam summa, kas ieripojusi kontā, sarūpējusi pārsteigumu, jo neesot domāts, ka šāda kompensācija pienākas.

“Nebiju iedziļinājusies, jo šķita, ka šis atbalsts attiecas tikai uz pēdējos gados ņemtajiem kredītiem. Es šajā [kredīta] verdzībā esmu jau aptuveni 20 gadus, un atlicis atmaksāt vairs tikai astīti. Tāpēc arī uz sevi šo kompensāciju neattiecināju. Taču nejauši interneta bankā uzgāju paziņojumu.

Mani, protams, tas iepriecināja. Vienkārši necerēti!” 

portālam liepajniekiem.lv pauž prieku liepājniece Agrita.

Kompensāciju viņa apņēmusies izlietot, lai pabaudītu ko iepriekš neplānotu. “Varbūt pieliešu auto bāku un nedēļas nogalē kaut kur izskriešu.”

Līga ar vīru ņēmusi kredītu mājas iegādei Grobiņā. Sieviete stāsta, ka pēdējais laiks nesot bijis no finansiāli vieglākajiem, tādēļ par saņemto kompensāciju no bankas priecājas.

“Tas nozīmē ļoti daudz.

Vismaz rodas tāda sajūta, ka mazliet jau grib tiem cilvēkiem ar šādu žestu palīdzēt, tāpēc sper soli pretī. Esam apmierināti,”

saka grobiņniece.

Mājokļu kredītņēmējiem kompensācija atvēlēta, lai mazinātu straujā Euribor likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības.

Kompensācija 30% par pirmā ceturkšņa kredītprocentu maksājumiem pienākas par hipotekārā kredīta līgumu, kas noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim, bet hipotekārā kredīta atlikums nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.

Atbalsts pienākas tikai par procentiem, tas neskar atmaksājamo kredīta pamatsummu.

Kompensācijas apmērs aprēķināms kā 30% no ceturksnī samaksātajiem procentu maksājumiem, vienlaicīgi nepārsniedzot 2% no kopējās procentu likmes.

Šobrīd noteikts, ka atbalsts hipotekārā kredīta ņēmējiem paredzēts līdz 2024. gada beigām.

Attiecīgi hipotekāro kredītu ņēmēji kompensāciju savā kontā saņems četras reizes: aprīlī, jūlijā, oktobrī un nākamā gada janvārī.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz