Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas koncertzālē gaidāmi pasākumi ģimenēm un folkmūzikas faniem

Koncertzāle ”Lielais dzintars” gaidīs ģimenes uz unikālu muzikālā cirka izrādi ”Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi”, kas atspoguļo pieaugšanu. Mātes dienu ar saviem tuvākajiem būs iespēja atzīmēt ar latviešu dzeju un kamermūziku, savukārt pavasara sezonas noslēgumā ikviens aicināts piedzīvot aizraujošu satikšanos starp grupu ”Raxtu raxti” un kamerorķestri ”Sinfonietta Rīga”.

Liepājas koncertzālē gaidāmi pasākumi ģimenēm un folkmūzikas faniem
Foto: Edgars Pohevičs
23.04.2024 13:23

"Katram Liepājniekam"

“NEVARU CIEST, KA VIŅI ĒD TIK SKAĻI”. Muzikālā cirka izrāde

Kas man rūp? Kas mani satrauc? Kas liekas netaisnīgs vai kaitinošs? Muzikālā cirka izrāde “Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi” atspoguļo jauniešu uztveri par apkārtējo pasauli. 26. aprīlī plkst. 19.00 izrāde gaidīs gan jauniešus, kuri šobrīd izjūt šīs pārdomas, gan pieaugušos, kuru atmiņās tās glabājas tikpat spilgti.

Mākslu laboratorijas ”CirqueMusique” ievtaros dramaturģe Ance Muižniece radījusi stāstu par dažādu indivīdu attīstības ceļu līdz sevis un pasaules pieņemšanai. Ceļš sākas ar šaurāko loku (es – kā daļa no ģimenes), tālāk pievēršas vidējam lokam (draugi). Vēlāk tas aizved pie lielā loka (sabiedrība), lai noslēgumā atgrieztos pie sevis (es) jau ar citu izpratni par sevi un pasauli.

Izrādi veido četri skaņdarbi, kurus radījuši vieni no labākajiem Latvijas laikmetīgās mūzikas komponistiem – Krists Auznieks, Platons Buravickis, Linda Leimane un Santa Ratniece. Mūziku uz skatuves atskaņo vijolniece Agnese Kanniņa, klarnetists Kārlis Catlaks, basģitārists Jānis Rubiks, perkusioniste Elīna Endzele un flautiste Liene Dobičina.

Savukārt stāstu Pamelas Butānes veidotajā scenogrāfijā atspoguļo pieci cirka mākslinieki – norvēģu žonglieris Julians Sēters (Julian Sæther), akrobāts Gabriels Skūgs (Gabriel Skog), kā arī Rīgas cirka skolas pārstāvji – žonglieris Egils Zvejnieks, žongliere Elīna Konrade un klauns-žonglieris Mariano Gedvillo (Mariano Cronopio Gedwillo). Gaismas un skaņas dizainu veidojuši Jurģis Ozols un Jānis Straume.

“VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS”

Par tradīciju kļuvusi satikšanās koncertsērijas ”Personīgi” pavasara sezonas noslēgumā tieši Mātes dienā. 12. maijā plkst. 15.00 šos skaistos un ģimeniskos svētkus aicinām atzīmēt ar programmu ”Vācietis. Ziedonis. Jakovļevs”.

Koncertā dažādos laikos tapusi dižo latviešu literātu iedvesmota mūzika savīsies ar Oresta Silabrieža virknētām lielmeistaru dzejas vārsmām, sirsnīgiem atmiņu stāstiem un asprātīgiem fragmentiem no vēstulēm.

Uz vienas skatuves satiksies izcilais latviešu aktieris Ģirts Jakovļevs, viņa mazmeita, Lielās mūzikas balvas laureāte Katrīna Paula Felsberga, kas uzskatāma par vienu no daudzsološākajām savas paaudzes dziedātājām, un spilgtie Lielās mūzikas balvas laureāti – daudzpusīgais sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un temperamentīgā pianiste Agnese Egliņa.

Skanēs Pētera Plakida ”Trejžuburis”, Imanta Zemzara cikls ”Ķemeri”, Artura Maskata ”Aizteci, zaķīt”, Jēkaba Jančevska ”Apdzisa pļavas”, Paula Dambja ”Trīs Imanta Ziedoņa un Paula Dambja variācijas”, Jura Karlsona un Aldoņa Kalniņa kamermūzikas smalkumi.

“RAXTU RAXTI” UN “SINFONIETTA RĪGA”

25. maijā plkst. 19.00 uz Liepājas koncertzāles lielās skatuves piedzīvosim īpašu maģiju, ko veidos mijiedarbība starp tautas un akadēmisko mūziku – grupu ”Raxtu Raxti” un godalgoto kamerorķestri ”Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Kopīgajā koncertprogrammā skanēs grupas ”Raxtu Raxti” skaistākās dziesmas jaunos aranžējumos, kurus radījis Emīls Zilberts. Dzirdēsim Imanta Kalniņa dziesmas ”Karsta mana jauna dziesma”, ”Rakstu raksti”, ”Zanes dziesma” un citas, kā arī grupas ”Raxtu Raxti” skaistākās dziesmas ”Pūt, vējiņi!”, ”Rūtoj saule”, ”Ai, saulīte, mēnestiņi”.

Apvienībā ”Raxtu Raxti” muzicē Kristīne Kārkle-Kalniņa (balss, vijole, kokle), Marts Kristiāns Kalniņš (balss, harmonijas, klavieres, stabules, oboja), Edgars Kārklis (balss, akordeons, dūdas, stabules), Armands Treilihs (basģitāra), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Ilze Grunte (ģitāras, arfa, mandolīna). Mūziķi rada mūsdienīgas un uzrunājošas kompozīcijas, kas uzlādē ar enerģiju un dzīvesgudrību.

Valsts kamerorķestris ”Sinfonietta Rīga” allaž bijis atvērts sadarbībai ar neakadēmiskās jomas mūziķiem, paplašinot mūzikas jomu robežas un radot jaunatklājuma prieku. Grupas ”Raxtu Raxti” mūziku raksturo profesionāls un izjusts izpildījums, degsme un nebaidīšanās eksperimentēt ar dažādiem tautas instrumentiem, kas daudzām labi pazīstamām dziesmām piešķir pavisam jaunas krāsas.

KRIŠS SALMANIS. ”MELNS, BALTS UN VISS KAUT KAS PA VIDU”

Līdz 9. jūnijam koncertzāles mākslas telpā ”Civita Nova” skatāma Latvijas mākslinieka-domātāja Kriša Salmaņa videodarbu izstāde ”Melns, balts un viss kaut kas pa vidu”.

Krišs Salmanis izstādē piedāvā trīs melnbaltus video – ”Maršs”, ”Uzbrukums” un ”Uzvara”. Katrs attiecināms uz kādu no Latvijas nesenas vēstures posmiem – Latvija pirms Otrā pasaules kara, Latvija padomju okupācijas laikā un Latvija atgūtās neatkarības gados – gaišas nākotnes gājiens, gūsts un atgūšanās. Pirmie divi no iepriekš nosauktajiem darbiem Latvijā eksponēti pirmoreiz.

Neredzami vedieni savij visus trīs melnbaltos audeklus vienā stāstā, ko vērīgs skatītājs padarīs pats par savu stāstu. Pie visas labas un drošas mūslaiku dzīvošanas – netālā pagātne mums patlaban aktuālāka nekā jelkad. Melnā un baltā krasajai pretstāvei vidū meklējams saprašanās, cerības, aizstāvēšanas un cilvēcības ceļš.

  • Notikumus ar Liepājas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko SIA ”Lielais dzintars”.
  • Biļetes uz koncertiem nopērkamas koncertzāles informācijas centrā, ”Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.
  • Liepājas koncertzāles ”Lielais dzintars” darbalaiks: P–Pk 11.00–17.00, S–Sv 10.00–15.00.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz