Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā ietaupīt elektrību mājās: praktiski padomi enerģijas efektivitātes paaugstināšanai

Enerģijas efektivitāte ir svarīgs faktors, kas ne tikai palīdz samazināt rēķinus, bet arī veicina videi draudzīgu dzīvesveidu. Ir daudz veidu, kā ietaupīt elektrību un padarīt savu ikdienu energoefektīvāku. Šajā rakstā apskatīsim dažus praktiskus padomus, kā palielināt enerģijas efektivitāti mājās.

Kā ietaupīt elektrību mājās: praktiski padomi enerģijas efektivitātes paaugstināšanai
Foto: Publicitātes
23.04.2024 15:04

Apmaksāta informācija

Izvēlieties efektīvas elektroierīces

Energoefektīvi ledusskapji un veļas mašīnas

Viena no pirmajām lietām, ko var darīt, lai ietaupītu elektrību, ir iegādāties energoefektīvas elektroierīces. Ledusskapji un veļas mašīnas patērē daudz elektrības, tāpēc izvēlieties modeļus ar zemu enerģijas patēriņu un augstas enerģijas efektivitātes klasifikāciju.

LED spuldzes

Nomainiet parastās spuldzes uz LED spuldzēm. LED spuldzes patērē mazāk elektrības un ilgāk kalpo, tādējādi jūs ne tikai ietaupīsiet naudu, bet arī samazināsiet savu ietekmi uz vidi.

Uzlabojiet mājas izolāciju

Labiekārtota mājas izolācija

Labi izolēta māja saglabā siltumu ziemā un vēsu gaisu vasarā. Pārliecinieties, ka jūsu mājas sienas, grīdas un jumts ir pareizi izolēti, lai samazinātu enerģijas zudumus un mazinātu nepieciešamību pēc papildu apsildes vai dzesēšanas.

Vējstikli un siltinātāji

Uzstādiet vējstiklus un siltinājumus logiem un durvīm, lai novērstu siltuma zudumus caur plaisām un spraugām. Tas palīdzēs saglabāt siltumu mājā un samazināt apkures izmaksas.

Izmantojiet gudrus enerģijas vadības risinājumus

Automatizētās gaismas un termostati

Izmantojiet automatizētus gaismas un termostatus, lai kontrolētu elektroierīču darbību un uzlabotu enerģijas efektivitāti. Piemēram, programmatūru vadīti termostati var pielāgot apkures un dzesēšanas sistēmu darbību atbilstoši jūsu mājas apstākļiem un ietaupīt enerģiju, kad to neizmantojat.

Izslēdziet elektroierīces, kad tās nav nepieciešamas

Izslēdziet elektroierīces, kad tās nav nepieciešamas, un atvienojiet tās no elektrotīkla, lai novērstu apslēptos enerģijas zudumus. Pat šādas detaļas var veicināt lielu ietaupījumu elektrības rēķinos.

Izvēlaties atjaunojamās enerģijas avotus

Saules paneļu izmantošana

Izvēlieties saules paneļus, lai ražotu daļu no jūsu mājas elektrības patēriņa un nebūtu katru mēnesi jādomā par to, kāda ir aktuālā elekrības cena tirgū. Saules paneļi var rezultēties ar izmaksu ietaupījumu ilgtermiņā un nodrošina ilgtspējīgu enerģijas ieguvi. 

Sistēmas uzlabošana un uzturēšana

Regulāri uzturiet un uzlabojiet savu saules paneļu sistēmu, lai nodrošinātu tās efektivitāti un ilgtspējīgu darbību. Periodiski tīriet paneļus no netīrumiem un nodrošiniet, lai tie ir pareizi orientēti un saņemtu maksimālu saules gaismu.

Secinājumi

Enerģijas efektivitātes paaugstināšana mājās ir gan ekonomiska, gan videi draudzīga izvēle. Ar dažiem vienkāršam rīcibām, piemēram, enerģijas efektīvu elektroierīču izvēli un mājas izolācijas uzlabošanu, jūs varat ietaupīt elektrību un samazināt savu ietekmi uz vidi. Turklāt, izmantojot atjaunojamās enerģijas avotus, jūs varat patērēt mazāk elektroenerģijas, ko iegūst no elektrības tirgotājiem,  un veidot ilgtspējīgu un neatkarīgu enerģijas avotu savā mājā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz