Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

RTU Liepāja direktore Dace Medne: ko nozīmē studēt

Tiksimies 27. aprīlī pulksten 11.00 – 13.00 RTU Liepāja Atvērto durvju dienas pasākumā.

RTU Liepāja direktore Dace Medne: ko nozīmē studēt
Foto: Publicitātes
24.04.2024 00:14

Apmaksāta informācija

Kad Jūs uzsāksiet studijas, Jūs izjutīsiet dažādas emocijas: būs temati, kas būs zināmi, aizraujoši, atbildīs jūsu gaidām un interesēm, bet uzreiz gribētu ieskicēt, ka būs arī citādāk. Par to nevajadzētu ne uztraukties, ne brīnīties, jo darbības vārdam studēt ir ļoti atšķirīga izpratne, pat viena cilvēka dažādos attīstības posmos. Viens ir tas, ko Jūs šobrīd domājat, kas ir studēt, otrs – tas ko Jūs domāsiet, kad uzsāksiet studijas, cits, ko Jūs domāsiet absolvēšanas gadā un pavisam kas cits, ko Jūs domāsiet desmit gadus pēc absolvēšanas. Tā ir zinātniskā domāšana, kas maina izpratni cilvēkam studiju procesā. Zinātniskā domāšana nav vienkārša: kāds temats jūs darīs uzmanīgu, šķitīs nesaprotams, garlaicīgs un, iespējams, radīsies arī pretestība: kāpēc man tas ir jāzina?! Brīdī, kad Jūs pārņems šādas emocijas, ir būtiski atcerēties: mierīgi veidot pierakstus, veidot pierakstus rokrakstā.

Kāpēc rokrakstā – atbildi meklē šeit:

Klods Levi Stoss, kas pētīja senos mītus, uzvēra, ka studēšana ir kā seno mītu izzināšana. Kā mēs izturamies pret senajiem mītiem, kad mēs tos pētām? Mēs šos senos mītus uztveram kā mīklas. Kā jautājumus, uz kuriem nepieciešams atrast atbildes. Mēs mēģinām šos mītus atšifrēt, proti, uzzināt, kādas atziņas tajos slēpjas. Un tieši tāpēc šo izzināšanas procesu vajag apgriezt otrādi – mīts ir atbilde, kurai mēs vēl neesam formulējuši savu jautājumu. Senais teksts ir atbilde uz jautājumu, kuru mēs sev vēl neesam uzdevuši. Kad uzdosim jautājumu – sapratīsim atbildi. Tad, kad jums studiju kursos būs izveidots pierakstu kopums, Jūs pēc šīs minilekcijas jau zināsiet galveno: jūsu pieraksti studiju gados ir atbilžu kopums uz tiem jautājumiem, kurus Jūs vēl neesat sev uzdevuši. Tie ir jautājumi, kuri var rasties gan jūsu profesionālajā dzīvē, gan jūsu personīgajā dzīvē nākotnē. Nav teikts, ka šie jautājumi radīsies uzreiz, tāpēc atbildes jāsāk pierakstīt jau studiju laikā, lai arī cik neparastas tās liktos.

Lai sāktu veidot konspektus – tiksimies 27. aprīlī RTU Liepāja Atvērto durvju dienas pasākumā.

Iespēja noklausīties minilekcijas 27. aprīlī RTU Liepāja (Lielā ielā 14) aktu zālē:

* 11.30-12.00 Studēt nav tas pats, kas mācīties RTU Liepāja direktore profesore Dace Medne

* 12.00-12.30 Pārmaiņas, ko rada humanitārās zinātnes RTU Liepāja Humanitāro un mākslas zinātņu centra lektore Agata Babina

* 12.30-13.00 Kā pārvērst neiespējamo iespējamajā RTU Liepāja Dabas un inženierzinātņu centra pētniece Sintija Ozoliņa

24.04.2024 00:14

Apmaksāta informācija

Dalies ar šo ziņu
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz