Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Igaunija izsauc Irānas diplomātu saistībā ar valstspiederīgā sagrābšanu uz kuģa Hormuzā

Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien izsauca Irānas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai pieprasītu atbrīvot Igaunijas valstspiederīgo, kas atradās uz 13.aprīlī Hormuza šaurumā sagrābtā kuģa.

Igaunija izsauc Irānas diplomātu saistībā ar valstspiederīgā sagrābšanu uz kuģa Hormuzā
Foto: Reuters
23.04.2024 17:25

LETA

Atslēgvārdi

Ārlietu ministrs Marguss Cahkna sacīja, ka Irānas diplomātiskā pārstāvja izsaukšana ir nākamais solis Ārlietu ministrijas diplomātisko centienu virknē, kuru mērķis ir panākt Igaunijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

“Šodien tiekoties ar Irānas pagaidu pilnvaroto lietvedi, Ārlietu ministrija nosodīja kuģa “MSC Aries” sagrābšanu un aicināja nekavējoties atbrīvot tā apkalpi, arī Igaunijas valstspiederīgo,” sacīja ministrs.

Ministrija joprojām uztur sakarus ar kuģa operatoru “MSC”, un saskaņā ar operatora teikto pirmdien uz kuģa tika ielaisti ārsti, lai veiktu visu apkalpes locekļu medicīniskās pārbaudes.

Igaunijas goda konsuls Teherānā arī strādā pie Igaunijas valstspiederīgā atbrīvošanas, uzturot sakarus ar Irānas Ārlietu ministriju uz vietas. Sadarbojas arī Igaunijas vēstniecība Lisabonā un Portugāles Ārlietu ministrija, jo Portugāles iestādes turpina centienus nodrošināt kuģa, kuram ir Portugāles karogs, atbrīvošanu.

Cahkna sacīja, ka Irānas rīcība liecina par plašākiem draudiem kravas kuģiem jūrā visā pasaulē.

“Aizvien pieaugošā spriedze pasaulē, jo īpaši Tuvajos Austrumos, padara jūrnieku darbu arvien bīstamāku,” sacīja ministrs, uzsverot, ka “ir nepieņemami vērsties pret kravas kuģiem”.

Igaunijas ārlietu ministrs norādīja uz pirmdien Eiropas Savienības ārlietu un aizsardzības ministru diskusijā pieņemto politisko lēmumu paplašināt sankcijas pret Irānu, iekļaujot raķešu ražošanu un sūtījumus, cenšoties kavēt Irānas atbalstu Krievijas agresīvajam karam, gan tās destabilizējošās darbības Tuvo Austrumu reģionā.

“Irāna rada draudus pasaules mieram un drošībai, tāpēc papildu sankcijas pret Irānu ir pilnīgi piemērotas,” viņš teica.

Jau vēstīts, ka 13.aprīļa rītā pie Hormuza, kas savieno globālajā tirdzniecībā svarīgo Persijas līci un Omānas līci, Irānas paramilitārās Revolucionārās gvardes desantnieki no helikoptera nolaidās uz konteineru kuģa, kas saistīts ar Izraēlu. Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA informēja, ka gvardes jūras spēku specvienība uzbruka kuģim “MSC Aries”, kuram ir Portugāles karogs, bet kas tiek saistīts ar Londonā bāzēto uzņēmumu “Zodiac Maritime”.

“Zodiac Maritime” ietilpst Izraēlas miljardiera Ejala Ofera kontrolētajā grupā “Zodiac Group”. “Zodiac” nekomentēja notikušo. Ženēvā bāzētā kompānija “MSC” atzina, ka tās kuģis ir sagrābts un uz tā atrodas 25 apkalpes locekļi.

ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses dienestā informēja, ka kuģa apkalpē ir Indijas, Filipīnu, Pakistānas, Krievijas un Igaunijas valstspiederīgie. ASV aicināja Irānu atbrīvot apkalpi un kuģi.

Pieaugot saspīlējumam Tuvajos Austrumos arī Irānas atbalstītie Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki vairākkārt ir uzbrukuši kuģiem, kuri, pēc viņu apgalvotā ir saistīti ar Izraēlu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz