Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Terminālī drīz varēs sākt sūknēt ūdeni

Liepājā drīzumā ekspluatācijā plānots nodot dzeramā ūdens eksporta termināli O. Kalpaka ielā. Šobrīd tur norit pēdējie celtniecības darbi administrācijas ēkā, apliecina būvniecības uzņēmuma “UPTK” vadītājs Zigurds Kirhners.

25.04.2024 06:20

liepajniekiem.lv

Trešdien SIA “Eipu” termināli apskatīja Nīderlandes uzņēmēju delegācija.

Tā Latvijā ieradusies uz Baltijas reģiona lielāko vēja enerģijas nozares konferenci “WindWorks. Connecting industries”, kas šodien notiek Rīgā.

“UPTK” projektu vadītājs Sandis Kirhners (no labās) pauž, ka uzņēmumam darbs šajā projektā bijis jauns pārbaudījums, lai gan tas neesot vērtējams kā sarežģīts objekts. “Mums tas ir viens no apjomīgākajiem un interesantākajiem projektiem. Šeit īstenoti vieni no lielākajiem betonēšanas darbiem, kas līdz šim veikti Liepājā,” viņš saka. Foto: Egons Zīverts

Liepājā netālu no ūdens eksporta termināļa Nīderlandes kompānija “Van Oord” iecerējusi būvēt atkrastes vēja parku atbalsta bāzi un lielgabarīta kravu termināli.

Savukārt līdzās Liepājas lidostai Nīderlandes kompānija “Fokker Next Gen N.V.” plāno izveidot ar ūdeņraža dzinēju darbināmu pasažieru lidmašīnu ražotni.

Lielākā daļa termināļa infrastruktūras – cauruļvadi, ūdens uzglabāšanas rezervuāri – apslēpti zem zemes virskārtas, ko sedz zāliens. SEZ pārstāvji jau iepriekš atzīmēja, ka tas būs videi un cilvēkiem draudzīgs terminālis, kas neradīs nekāda veida piesārņojumu – ne smakas, ne trokšņus, ne putekļus. Foto: Egons Zīverts

Šo projektu realizācija gan prasīs vairākus gadus, tikmēr vairāku desmitu miljonu eiro vērtā dzeramā ūdens termināļa būvniecība O. Kalpaka ielā 117 ir noslēguma fāzē.

Pasaulē šis ir pirmais šāda veida terminālis,

teic Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis.

Tā celtniecību sāka 2022. gada vasarā.

Celtnieki rosās, lai pabeigtu darbus administrācijas ēkā, no kuras logiem paveras brīnišķīgs skats uz ostu un jūru. Foto: Egons Zīverts

Būvlaukums sasniedza nepilnus četrus hektārus, un celtniecības darbu laikā būvnieki uzgāja ne vienu vien “pārsteigumu” – gan kara laika mīnas, gan munīcijas krājumus.

Nepilnu divu gadu laikā teritorijā līdzās O. Kalpaka ielai un Karostas tiltam izbūvēta transformatoru apakšstacija, konteineru uzpildes ēka, ūdens noliktava, laukums konteineriem, ceļi un autostāvvieta ar cieto segumu, žogs.

Termināļa sūkņu stacijā uzstādīti pieci sūkņi, ar kuriem ūdeni no rezervuāra sūknēs līdz piestātnei, kur tālāk iepumpēs kuģu tilpnēs. Desmit stundās kuģī var iesūknēt 40 tūkstošus kubikmetru ūdens, ko nogādās valstīs, kur šī resursa trūkst. Foto: Egons Zīverts

No netālā pilsētas ūdensvada ved cauruļvads, par kuru pazemē daļēji zem zemes līmeņa izbūvētajos rezervuāros iesūknēs ūdeni.

Tālāk jau pa platāku cauruļvadu to nogādās līdz kuģiem speciāli izbūvētajā piestātnē.

Plānots, ka no Liepājas gada laikā varēs eksportēt līdz trīs miljoniem kubikmetru dzeramā ūdens.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz