Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes
Foto: SIPA
25.04.2024 09:34

LETA

Atslēgvārdi

Jaunā sistēma paredz iekasēt maksu no tūristiem, kuri vēlas iebraukt vēsturiskajā Itālijas pilsētā uz vienu dienu, un šī sistēma ir pirmā pasaulē, kas paredzēta, lai mazinātu masveida tūrisma spiedienu.

Apmeklētājiem, kas iebrauc UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā pilsētā uz dienu, būs jāpērk piecu eiro biļete, un inspektori veiks pārbaudes uz vietas galvenajos iebraukšanas punktos.

Venēcija, kas tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām pilsētām pasaulē, ir viens no populārākajiem tūristu galamērķiem, taču lielais apmeklētāju skaits rada pamatīgu slogu pilsētai un tās iedzīvotājiem.

Izmēģinājuma periodā vienas dienas biļetes būs nepieciešamas tikai 29 noslogotākajās dienās 2024. gadā, galvenokārt nedēļas nogalēs no maija līdz jūlijam.

Mērķis ir pārliecināt vienas dienas ceļotājus apmeklēt Venēciju klusākos periodos.

“Mērķis ir atrast jaunu līdzsvaru starp tūrismu un pilsētu, un tās iedzīvotājiem,” aģentūrai AFP sacīja vietējā amatpersona.

Tūristu iecienītie galamērķi visā pasaulē cīnās ar masveida tūristu pieplūdumu, kas veicina vietējo ekonomiku, bet nomāc vietējās kopienas un riskē sabojāt trauslās ekosistēmas un vēsturiskās vietas.

Venēcija, kas atrodas uz vairāk nekā 100 nelielām salām un saliņām Itālijas ziemeļaustrumos, 1987. gadā tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Noslogotākajos periodos Venēcijas vēsturiskajā centrā nakšņo 100 000 tūristu, kas ir divreiz vairāk nekā 50 000 vietējo iedzīvotāju.

Vēl desmitiem tūkstošu cilvēku ierodas pilsētā uz vienu dienu, bieži vien no kruīza kuģiem.

Pagājušajā gadā UNESCO draudēja iekļaut Venēciju apdraudētā mantojuma sarakstā, kā iemeslu minot masveida tūrismu, kā arī klimata pārmaiņu izraisīto ūdens līmeņa paaugstināšanos lagūnā.

Venēcija izvairījās no šī soļa tikai pēc tam, kad vietējās varasiestādes piekrita jaunajai biļešu sistēmai.

Par šo ideju tika ilgi diskutēts, bet tā vairākkārt tika atlikta, jo pastāvēja bažas, ka tā nopietni samazinās ieņēmumus no tūrisma un apdraudēs pārvietošanās brīvību.

Venēcijas mērs Luidži Brugnaro atzina, ka biļetes ir eksperiments, un amatpersonas nav pilnībā pārliecinātas, kā šī sistēma darbosies.

Mēneša sākumā Brugnaro žurnālistiem sacīja, ka jaunā sistēma tiks kontrolēta, bet ne pārlieku stingri, un rindas neveidosies.

Apmeklētāji tiek aicināti biļetes iegādāties iepriekš tiešsaistē, taču tās varēs nopirkt arī pēc ierašanā Venēcijā.

Jauna biļešu kase izveidota laukumā pretī Santa Lucčijas dzelzceļa stacijai, kas ir galvenais iebraukšanas punkts pilsētā. Kontrolieri veiks izlases veida pārbaudes. Pārkāpējiem paredzēti sodi no 50 līdz 300 eiro.

No jaunajām biļetēm ir atbrīvoti tūristi, kas uzturas Venēcijā ilgāk par vienu dienu un jau maksā nodokli par nakšņošanu, kā arī tie, kas ierodas no pulksten 16 līdz pulksten 8.30, nepilngadīgie līdz 14 gadu vecumam un invalīdi.

Pagaidām dienas biļešu skaits nav ierobežots.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz