Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Reņģu svētku rīkošanas klusajam darbarūķim Rasmai Pāvelai Jūrmalciems pieaudzis pie sirds

Nesenajos Reņģu svētkos Jūrmalciemā Rasma Pāvela piegāja pie mikrofona apmeklētājiem pastāstīt, ka vietējie iedzīvotāji reņģīti tagad cildina, jo tā nāk piekrastē nārstot. Vairs viņa sabiedrības uzmanību nepiesaistīja. Rasma gan ir svētku rīkotāju komandā, bet pēc būtības – klusais darbarūķis.

Reņģu svētku rīkošanas klusajam darbarūķim Rasmai Pāvelai Jūrmalciems pieaudzis pie sirds
Foto: Viļņa Bulava zīmējums
26.04.2024 00:20

liepajniekiem.lv

“Viņa neraujas būt priekšplānā, bet dara,” par biedrības “Jūrmalciema valgums” pārstāvi saka Nīcas senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga. 

Strādā ar palīgiem

Gan biedrības ikdienas darbā, gan svētku gatavošanā un vadīšanā R. Pāvela dara daudz, bet uzsver, ka nav taču viena; visi strādā plecu pie pleca.

Arī iesaista savas ģimenes – otrās pusītes, bērnus un viņu dzīvesbiedrus –, jo paši vien nespētu izdarīt.

Vienalga roku esot par maz, tāpēc uzrunā palīgus. Piemēram, šajos Reņģu svētkos nodarbināt bērnus dažādās aktivitātēs atsaucās Nīcas Jauniešu centrs.

Biedrība sadarbojas ar Dienvidkurzemes pašvaldību, saņem palīdzību no Valsts Zivsaimniecības tīkla atbalsta programmas, kuru īsteno Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, taču jādara ir pašiem.

Viņu rīcībā nodota tīklu māja “Piestātne”, un tā jāapsaimnieko. Drīz jūrmalciemnieki atrotīs piedurknes nākamajam lielajam pasākumam – Zvejnieku svētkiem, ko arī rīko biedrība.

Rasmu darbos labi iepazinusi Irēna Krētaine. Viņa domubiedri raksturo ar vārdiem: “Ļoti apņēmīgs, atbildīgs un sirsnīgs cilvēks. Kopā darbojamies jau gadiem, ir piedzīvots daudz.

Bijušas negulētas naktis, gatavojoties mūsu rīkotajiem svētkiem, jo vienmēr cenšamies izdarīt tā, lai visi paliktu apmierināti.”

Tradīcijas iedibināt, uzturēt dzīvas un kopt ar regulārām norisēm nav viegli. Kāpēc viņi izvēlējušies rīkot tik plašus svētkus, vai tad nepietiktu ciema mērogā?

Rasma jautā pretim: “Kāpēc lai cilvēki arī no citurienes neuzzinātu, ka ir tāds Jūrmalciems ar savām tradīcijām? Lai viņi stāstu par to aiznes tālāk! Ja mēs paši, vietējie cilvēki, nepopularizēsim, citi taču to nedarīs. Zinām, ka ir braukuši no Talsiem, Kuldīgas, Saldus, Rojas zvejnieki bijuši apskatīties.

Parasti pasākumos kaut ko pamainām, lai nav vienveidīgi, un vienmēr cenšamies, lai apmeklētāji uzzina par zivīm. Mēs, biedrības cilvēki, tās pagatavojam vienkārši – kā mājās, bet aicinām arī pavārus. Viņi piedāvājuši ēdienus, ko mēs neesam ne baudījuši, ne redzējuši. Gribam ar kaut ko cilvēkus pārsteigt.”

Ierīkota kultūrvieta

Rasmai ir laba izdoma, un viņa idejas arī prot realizēt, saka Nīcas senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga, arī Jūrmalciema iedzīvotāja.

“Sarīkot svētkus noteikti nav viegli, jo ne jau vienmēr visus cilvēkus var iekustināt, bet Rasmai ļoti liels atbalsts ir ģimene, tāpat – biedrība.

Tam, kas dara, vienmēr ir arī kritizētāji; nekritizē jau tikai to, kas neko nedara.”

Pēc krātuves vadītājas domām, nozīmīgi, ka biedrības cilvēki ne tikai uztur tīklu māju, bet arī tajā rīko pasākumus. Tā ir vieta, uz kuru aizbraukt iepazīties ar ciemu, tā vēsturi, tur notiek izstādes.

“Uz “Piestātni” vedam ekskursantus, jo iekšā ir, ko redzēt; daudzus interesē māju īpašumu zīmes. Jūrmalciemā stāstām ne tikai par moliņu, vinču, sargu namiņu un aizliegto zonu, kas bija padomju laikā, bet arī ievedam mājā. Tur ir tīkli, ūdas, klāvi – viss, kas saistās ar zvejniecību,” turpina G. Vanaga.

“Rasmai rūp Jūrmalciems un vide, kurā dzīvo.

Kaut gan šeit ienācēja, dzīvo jau ilgi un ir pieņemta par vietējo. Viņa kopā ar ģimeni savās mājās vasaras sezonā izmitina tūristus, tā ka darbojas arī tādā jomā. Ir skaisti iekopusi puķu dobes. Rasmai darba apjoms liels, bet viņa arī spēj daudz padarīt.”

Iestājas par ciemu

R. Pāvelas pamatdarbs ir vietējā kūpinātavā – “Ostbaltfish” zivju cehā. No darba mājās viņa pārnes dūmu aromātu. Pati joko, ka tas ievilcies līdz kaulam.

Jautāta, cik sen saistīta ar zivju pārstrādi, atbild: “Kopš 1987.–88. gada, kad ienācām dzīvot Jūrmalciemā, bet jūras lietas un zvejniecība sirdī jau bija.

Mans paps bija tāljūras zvejnieks, rados daudzi vīrieši saistīti ar zvejniecību, tāpēc zivju lietas ir ļoti tuvas un viss ir daļēji asinīs.

Sava loma arī Liepājai, pilsētai pie jūras.”

Iedzīvoties Jūrmalciemā neesot vienkārši, tā sakot arī citi ienācēji. Taču priecējis, ka darbs, vai tā jūra vai zivju kūpinātava, ir ar roku aizniedzams. Un nu ciems ir kārtīgi pieaudzis pie sirds, atzīst R. Pāvela.

Viņa pārliecināta, ka par to vienmēr iestāsies visi iedzīvotāji, un jūrmalciemnieki arī ar lepnumu savu vietu pārstāv.

Kādi ir iedzīvotājas vērojumi par izmaiņām apkaimē vairāk nekā 30 gados? “Ciems ir mainījies.

Vietējo iedzīvotāju paliek arvien mazāk, zemes īpašumus iegādājas iebraucēji, lielākā daļa laikam ir lietuvieši,”

jūrmalciemniece atzīst, ka par šo tendenci var priecāties, jo cilvēku kļūst vairāk, bet, no otras puses, ir skumji, ka neienāk latvieši.

Lietuviešu kaimiņi cenšoties iedzīvoties, iekļauties vietējā sabiedrībā, ir pasākumos, ko rīko “Jūrmalciema valgums”. Uzzinot, kas kur būs, un ir klāt.

Drīz uz piekrasti plūdīs atpūtnieki. Daudz būs tādu, kuri tur atgriezīsies jau nez kuro gadu, zina R. Pāvela. Viņi vairās no skaļām pludmalēm un brauc baudīt Jūrmalciema klusumu un rāmo skaistumu.

R. Pāvelai patīk redzēt, kā ciems atdzīvojas, bet augustā, kad cilvēki brauc prom, esot mazliet skumīgi.

Foto: Publicitātes

Vizītkarte

Rasma Pāvela

  • Liepājā dzimusi, augusi un mācījusies vidusskolā.
  • No 1987. gada ar ģimeni dzīvo Jūrmalciemā.
  • Precējusies ar Imantu Pāvelu, ir meitas un divu dēlu mamma.
  • Kempinga “Klajumi” saimniece.
  • Strādā uzņēmuma “Ostbaltfish” zivju pārstrādes cehā Jūrmalciemā.
  • Agrākās interešu kopas “Kalvas” dalībniece, viena no biedrības “Jūrmalciema valgums” dibinātājām.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz