Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

OCTA polises cena – kādi faktori to ietekmē?

Iegādājoties jaunu vai lietotu auto, ikvienam autovadītājam ir obligāti jāiegādājas OCTA apdrošināšanas polise. Šīs polises cenu mēdz ietekmēt dažādi faktori. Šajā rakstā pastāstīsim, kā veidojas OCTA cena un kādi faktori to ietekmē.

OCTA polises cena – kādi faktori to ietekmē?
Foto: Publicitātes
26.04.2024 11:16

Apmaksāta informācija

Kas ir OCTA?

OCTA jeb obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana ir apdrošināšanas veids, kas sedz zaudējumus, ko autovadītājs var nodarīt trešajai personai vai tās īpašumam ceļu satiksmes negadījuma laikā. OCTA apdrošināšana Latvijā ir obligāta un piedalīties ceļu satiksmē bez tās ir aizliegts ar likumu. Tā nepieciešama visiem motorizētajiem transportlīdzekļiem, kas piedalās ceļu satiksmē.

Saskaņā ar likumu, OCTA apdrošināšanas polise atlīdzina gan personai nodarītu kaitējumu, gan arī mantai nodarītus zaudējumus. Atlīdzību var saņemt transportlīdzekļa vadītājs vai īpašnieks, pasažieris, (pat tad, ja viņš atradies transportlīdzeklī, kas izraisījis negadījumu), kā arī gājējs.

Ir dažādi materiāli zaudējumi, ko sedz OCTA polise, tai skaitā:

  • Ārstēšanās izdevumi cietušajām personām;
  • Pārejošās darbnespējas dēļ radušies nesaņemtie ienākumi;
  • Kompensācija par darbspēju zudumu;
  • Kompensācija par apgādnieka nāvi, u.c.

Tāpat tiek segti arī dažādi nemateriāli zaudējumi, tai skaitā morālais kaitējums, kas radies:

  • Fizisku traumu dēļ;
  • Sakropļojuma vai invaliditātes gadījumā;
  • Apgādājamā vai laulātā nāves gadījumā.

Zaudējumi, kas saistīti ar mantu:

  • Transportlīdzekļa bojājumi;
  • Transportlīdzekļa bojāeja;
  • Transportlīdzekļa evakuācija;
  • Ceļu infrastruktūrai vai būvēm nodarītie bojājumi;
  • Kaitējums videi.

pieteikt OCTA apdrošināšanas gadījumu?

Ja auto nonācis ceļu satiksmes negadījumā, atkarībā no situācijas, būs jāizsauc ceļu policija vai jāaizpilda saskaņotais paziņojums. Saskaņotais paziņojums paredzēts, lai vienkāršāk atrisinātu situāciju, ja:

  • Iesaistītās puses pēc negadījuma spēj vienoties par negadījuma apstākļiem un apstiprina sniegto informāciju ar parakstu;
  • Iesaistīti divi transportlīdzekļi;
  • Nav cietušo vai ievainoto;
  • Nav nodarīti zaudējumi trešās personas mantai;
  • Nevienam no transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kas neļauj turpināt ceļu.

Svarīgi atcerēties, ka saskaņoto paziņojumu var sastādīt tikai tad, ja izpildās visi iepriekš minētie nosacījumi. Līdzko kaut viens no punktiem neizpildās, ir jāsauc ceļu policija.

Rakstot saskaņoto paziņojumu būs detalizēti jāapraksta visi negadījuma apstākļi. Saskaņotais paziņojums kopumā sastāv no 15 nodaļām. Pēc paziņojuma aizpildīšanas, transportlīdzekļa apdrošinātājs izvērtē kompensējamo zaudējumu apjomu. Šajā gadījumā apdrošinātājs segs visus zaudējumus, kas nodarīti trešajai personai.

Saskaņoto paziņojumu var sastādīt izmantojot veidlapu vai elektroniski aplikācijā LTAB OCTA.

di faktori ietekmē OCTA polises cenu?

Katram transportlīdzekļa īpašniekam OCTA polises cena atšķirsies. Ir trīs galvenie faktori, kas ietekmē OCTA polises cenu — Bonus Malus klase, apdrošināšanas periods un transportlīdzekļa parametri. Apskatīsim katru no šiem faktoriem sīkāk.

Bonus Malus klase un tās ietekme uz polises cenu

Bonus Malus klase ir sistēma, kas tiek izmantota apdrošināšanā, lai klasificētu dažāda riska autovadītājus un piemērotu atbilstošu polises cenu. Bonus Malus klase tiek piemērota transportlīdzekļa īpašniekam/turētājam. Kopumā šajā sistēmā ir 17 klases:

  • 1. līdz 5. klase. Šīs ir paaugstināta riska klases (Malus klases), kas tiek piešķirtas autovadītājiem, kas biežāk izraisa ceļu satiksmes negadījumus. Šīs klases autovadītājiem jārēķinās ar augstākām OCTA polises izmaksām.
  • 6. klase jeb sākuma klase. Tā tiek piešķirta autovadītājiem, kas OCTA apdrošināšanu transportlīdzeklim iegādājas pirmo reizi. Šajā gadījumā OCTA polises cena netiek ne paaugstināta, ne samazināta.
  • 7. līdz 17. klase. Šīs klases tiek dēvētas par pazemināta riska klasēm (Bonus klases). Tās piešķir tiem autovadītājiem, kuru transportlīdzeklis tiek apdrošināts regulāri (vismaz 275 dienas gadā) un kuri neizraisa avārijas. Šīs kategorijas autovadītājiem OCTA polises cenas būs krietni zemākas.

Svarīgi atcerēties, ka Bonus Malus klase tiek pārskatīta katru gadu, līdz ar to tā var paaugstināties vai pazemināties. Tas notiek sekojoši: ja pārskata periodā tiek izraisīta viena avārija, klase tiek samazināta par 30%, ja divas avārijas, tad par 50%. Savukārt, ja izraisītas trīs avārijas, tad Bonus Malus klase tiek samazināta par 80%. Visbeidzot, 1. klasē automātiski nonāk tie autovadītāji, kas izraisījuši četrus vai vairāk ceļu satiksmes negadījumus gada laikā.

Apdrošināšanas periods

Pērkot OCTA polisi, izvēlētais termiņš var ietekmēt tās cenu. Kopumā OCTA polisi var iegādāties uz sekojošiem termiņiem — 1, 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem. Iegādājoties polisi uz ilgāku termiņu, polises cena būs izdevīgāka.

Transportlīdzekļa parametri

Visbeidzot, OCTA polises cenu ietekmē arī transportlīdzekļa parametri. Viens no svarīgākajiem faktoriem ir auto vecums. Jaunākām automašīnām par OCTA apdrošināšanu parasti jāmaksā mazāk, jo tās aprīkotas ar dažādām tehnoloģijām, kas samazina negadījumu risku. Savukārt vecākiem transportlīdzekļiem ir krietni lielāks risks izraisīt ceļu satiksmes negadījumu, līdz ar to tiem OCTA izmaksas būs lielākas. Bez auto vecuma, cenu var ietekmēt arī automašīnas marka, modelis, nobraukums, vieta, kur auto reģistrēts, un pielietošanas mērķis.

Šie ir galvenie faktori, kas var ietekmēt OCTA polises cenu. Ja vēlaties pārliecināties par konkrētām izmaksām, varat izmantot kādu no internetā pieejamajiem OCTA kalkulatoriem. Visbiežāk, lai saņemtu OCTA piedāvājumu, kalkulatorā būs jānorāda auto reģistrācijas numurs un tehniskās pases numurs.

OCTA derīguma termiņš to pārbaudīt?

Kā iepriekš minējām, piedalīties ceļu satiksmē bez derīgas OCTA apdrošināšanas ir aizliegts. Līdz ar to ikvienam autovadītājam ir svarīgi sekot līdzi OCTA derīguma termiņam. To pārbaudīt ir pavisam vienkārši. Dodieties uz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) mājas lapu vai mobilo aplikāciju. Pārbaudes veikšanai būs nepieciešami auto reģistrācijas dati (auto reģistrācijas numurs vai šasijas numurs). Šis ir bezmaksas pakalpojums. Veicot pārbaudi, varēsiet uzzināt savas OCTA polises numuru, derīguma termiņu, kā arī citu svarīgu informāciju par OCTA apdrošināšanu.

Otrs variants ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) elektroniskais pakalpojums, ko var veikt e-csdd. Arī šajā gadījumā būs nepieciešams auto reģistrācijas vai šasijas numurs. Tomēr polises derīguma termiņa pārbaude e-csdd.lv ir maksas pakalpojums, par kuru būs jāmaksā viens eiro.

Kur iegādāties OCTA polisi?

OCTA polisi ērti var iegādāties CSDD pašapkalpošanās terminālī, kurā var salīdzināt visu apdrošināšanas sabiedrību OCTA polišu cenas, kā arī pēc iegādes izdrukāt polisi. Pašapkalpošanās termināļi atrodas CSDD nodaļās visā Latvijas teritorijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ir svarīgi atcerēties regulāri pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu, lai nesaņemtu sodu par braukšanu bez tās. Izdevīgāk polisi būs iegādāties uz ilgāku termiņu, piemēram, 12 mēnešiem. To visērtāk būs izdarīt CSDD pašapkalpošanās terminālī. Jāņem vērā, ka OCTA polises izmaksas būs atkarīgas ne tikai no auto specifikas, bet arī īpašnieka Bonus Malus klases. Aicinām ikvienu autovadītāju sekot līdz polises termiņam, lai ievērotu likumdošanu un pasargātu citus ceļu satiksmes dalībniekus situācijā, kad notiek negadījums.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz