Trešdiena, 15. maijs Sofija, Taiga, Airita, Arita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā kvalitatīvs matracis un virsmatracis ietekmē veselīgu dzīvesveidu?

Ja esat nolēmuši dzīvot veselīgāku dzīvesveidu, Jūs, iespējams, vispirms sastapsieties ar veselīga uztura cienītājiem, kuri mudinās iekļaut savā uzturā vairāk dārzeņu. Varbūt arī pēc tam TV ekrānā redzēsiet kaislīgus sporta fanus, kuri nebūt neaicina uz savas mīļākās komandas spēlēm, bet mudina cilvēkus no rītiem kopā skriet kilometrus garus skrējienus, vakaros braukt ar velosipēdu un brīvdienās piedalīties orientēšanās sacensībās. Taču visai ticams, ka reti dzirdēsiet vienkāršāko padomu, kurš var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti – parūpēties par miegu!

Kā kvalitatīvs matracis un virsmatracis ietekmē veselīgu dzīvesveidu?
Foto: pexels.com
29.04.2024 09:46

Apmaksāta informācija

Tieši tādēļ šajā rakstā aplūkots tas, kā matracis var nodrošināt labu naktsmieru un kā pareizais virsmatracis veicinās komfortu miegā.

Kāpēc mainīt matraci, ja visas atsperes joprojām ir kārtībā?

Mēs esam pieraduši nomainīt lietas, kad tās ir nolietojušās vai novecojušas. Ļoti līdzīgi jāizturas pret gultas matračiem, tomēr tendences šeit uzrāda ko citu. Kamēr visas atsperes ir savās vietās, mēs ilgi nenojaušam, ka desmit gadus vecs matracis, iespējams, ir zaudējis savu vērtību un mūsu pašu labsajūtas labad tas būtu jāmaina.

Matraci parasti ieteicams mainīt ik pēc 8 gadiem, taču ir ražotāji, kuru gultas matračiem ir pat 10 gadu garantija. Ja matracis tiek pareizi kopts un papildināts ar virsmatraci, tas noteikti var kalpot vēl ilgāk. Cilvēkiem, kuri vecāki par 40 gadiem, matračus ieteicams nomainīt biežāk, t.i., ik pēc 5-7 gadiem – tas ir saistīts ar ietekmi uz veselību.

Vēl viens iemesls, lai nomainītu matraci, kas joprojām ir šķietami labā stāvoklī, ir higiēna. Mēs visi zinām, ka gandrīz trešdaļu savas dzīves pavadām guļot. Miega laikā bieži svīstam, mūsu ādas poras izdala sebumu, kā arī atbrīvojamies no atmirušajām ādas šūnām, netīrumiem un baktērijām – to visu nesam līdzi gultā.

Kvalitatīva miega nozīme

Laba miega receptē noteikti neatradīsiet uzskaitītu kofeīnu, pārēšanos vai stresu, taču noteikti sastapsiet ekspertus, kuri uzsver kvalitatīva matrača nozīmi. Bieži vien vecs vai nepareizi izvēlēts matracis radīs diskomfortu un liks miegā ieņemt nedabisku ķermeņa stāvokli.

Neērts matracis var veicināt biežu pamošanos nakts laikā, kad notiek ne tikai nozīmīgi šūnu atjaunošanās procesi un muskuļu atjaunošanās, bet arī ilgtermiņa atmiņas nostiprināšanās un augšanas un apetītes hormonu izdalīšanās. Jebkurš mierīga miega traucēklis ietekmē šos veselībai svarīgos procesus.

Mēnešiem vai gadiem ilgs nekvalitatīvs miegs var izraisīt nopietnas sekas – lieko svaru, samazinātu veiktspēju, depresiju vai spēku izsīkumu. Pareizs matracis, kurš pielāgots ķermeņa formai, sniegs nepieciešamo atbalstu mugurkaulam un samazinās pamošanās gadījumu skaitu, palīdzot pietiekami izgulēties un atpūsties, lai dienas laika baudītu mundrumu.

pexels.com

Matracis un tā izmērs – ko derētu ņemt vērā

Izprotot matrača nozīmi miegam un miega nozīmi veselībai, ieteicams pareizi novērtēt savas gultas stāvokli un izlemt, vai gulta joprojām ir laba vai varbūt ir pienācis laiks jaunam matracim, vai varbūt apstākļu uzlabošanai pietiks ar virsmatraci. Visizplatītākie standarta matraču izmēri ir saderīgi ar virsmatračiem. Tātad, ja Jums ir 160x200cm matracis, varat būt droši, ka 160x200cm izmēra virsmatracis būs lieliski saderīgs ar matraci. Populārākie izmēri papildus iepriekšminētajiem ir arī 180x200cm dubultie matrači vai virsmatrači, vai arī 90x200cm un 80x200cm vienvietīgie matrači un virsmatrači.

Ja tikai plānojat iegādāties gultu ar matraci, apsveriet to, kāda izmēra gulta un matracis nodrošinās vislielāko komfortu. Matrača augstums un biezums un tā stingrība ir ļoti individuāli parametri. Parūpējieties par to, lai veikalā varētu veltīt pietiekami daudz laika matrača izvēlei – nogulieties un izstaipieties uz izmēģināmā matrača vismaz 20 minūtes, nogulieties pozā, kurā parasti iemiegat. Pārbaudiet, vai ir pietiekami daudz vietas, vai varat ērti izstiept kājas, vai varat apgriezties, padomājiet, vai derētu stingrāks muguras atbalsts.

Labs matracis būs tāds, kurš padarīs gulēšanu ērtu, jo tikai tad, kad tas ir pielāgots tieši Jūsu individuālajām vajadzībām, Jūs labi atpūtīsities un jutīsities enerģiskāki un spirdzinātāki dienas laikā. Neaizmirstiet sekot saviem gulēšanas paradumiem un uzraudzīt tos – ja pamanāt, ka naktīs mostaties biežāk vai meklējat ērtāku gulēšanas pozu, ķermenis šādi ziņo – ir pienācis laiks pievērst uzmanību tam, uz kā guļat.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz