Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret valdības plāniem reorganizēt sabiedrisko raidsabiedrību

Bratislavā ceturtdien tūkstošiem cilvēku piedalījās protesta mītiņā pret premjerministra Roberta Fico valdības plāniem  veikt sabiedriskās raidsabiedrības RTVS reorganizāciju, kas, pēc kritiķu domām, novedīs pie šīs mediju organizācijas pilnīgas pakļaušanas valdības kontrolei.

Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret valdības plāniem reorganizēt sabiedrisko raidsabiedrību
Foto: AP
03.05.2024 10:08

LETA

Atslēgvārdi

Mītiņu Brīvības laukumā rīkoja opozīcijas partija “Progresīvā Slovākija”.

“Slovākijas demokrātijai ir vajadzīga spēcīga un neatkarīga RTVS un tās darbiniekiem vajadzīgs jūsu atbalsts,” mītiņā sacīja Šimečka.

“Ja Fico pārņems kontroli pār RTVS, tas nozīmēs izšķirošu soli [Ungārijas autoritārā premjera Viktora] Orbāna un [Krievijas diktatora Vladimira] Putina virzienā,” teica opozīcijas politiķis.

Jau ziņots, ka Slovākijas valdība 24.aprīlī apstiprināja RTVS reorganizāciju.

Liberālā un konservatīvā opozīcija apsūdz valdošo koalīciju, kurā ir divas sociāldemokrātu un viena labējo populistu partija, plānos izveidot valdības propagandas raidorganizāciju. Martā Bratislavā notika plaši protesti pret RTVS reorganizāciju, ko asi kritizējušas arī starptautiskās mediju organizācijas un Eiropas Komisija.

Fico apgalvo, ka pārmaiņas esot nepieciešamas, jo RTVS esot politiski neobjektīva un “atrodas konfliktā ar Slovākijas valdību”. Ierosinātās izmaiņas nozīmē, ka to aizstās jauna organizācija.

Paredzams, ka parlaments, kurā Fico koalīcijas valdībai ir vairākums, apstiprinās izmaiņas jūnijā.

Pārņemšanas plānu izstrādāja kultūras ministre Martina Šimkovičova, kas ir valdošajā koalīcijā ietilpstošās Slovāku Nacionālās partijas biedre un ir strādājusi interneta televīzijas kanālā, kas pazīstams ar dezinformācijas izplatīšanu.

Šimkovičova paziņoja, ka RTVS pārņemšana esot nepieciešama, jo tā esot neobjektīva un atspoguļojot tikai progresīvus uzskatus un cenzējot pārējos. RTVS to ir noliegusi.

Fico, kurš pazīstams ar savām tirādēm pret žurnālistiem, nesen par saviem ienaidniekiem nosauca vienu no lielākajiem televīzijas tīkliem, divus valsts laikrakstus un vienu ziņu vietni.

Fico kreisā partija “Smer” uzvarēja 30.septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ar prokrievisku un pretamerikānisku platformu. Kritiķi bažījas, ka Fico vadītā Slovākija atteiksies no prorietumnieciskā kursa un sekos Ungārijas virzienam.

Jaunā valdība nekavējoties apturēja oficiālās valdības ieroču piegādes Ukrainai. Nesen tūkstošiem cilvēku vairākkārt izgāja ielās visā Slovākijā, lai protestētu pret Fico politiku, tostarp pret plāniem grozīt kriminālkodeksu un likvidēt speciālo prokuratūru.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz