Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Vējš lauž kokus un posta svētku dekorācijas; ostā ierobežota kuģu kustība

Papildināts – Vējš lauž kokus un posta svētku dekorācijas; ostā ierobežota kuģu kustība
Foto: arturix
02.12.2013 09:05

liepajniekiem.lv/BNS/LETA

Svētdien, 1.decembrī, spēcīgais vējš pilsētā radījis postījumus – nolauzti vairāki koki, kā arī sabojāts svētku rotājums.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem svētdien pulksten deviņos Liepājas ostā vēja ātrums brāzmās sasniedza 26-28 metrus sekundē (m/s), savukārt “Latvenergo” Liepājas meteostacijā reģistrētas brāzmas līdz pat 30 m/s. Šorīt Liepājā LVĢMC meteostacijā reģistrētas brāzmas līdz 20 m/s, vēsta aģentūra BNS.

Kā portāls uzzināja VUGD Kurzemes reģiona brigādē, ap pulksten 18 ugunsdzēsēji steigušies uz Lielo ielu 1 – spēcīgais vējš bija norāvis svētku rotājumu – baltās mežģīnes. Lai tiktu klāt bojājuma vietai, glābēji izmantojuši izbīdāmās kāpnes. Notikuma vietā ieradās arī Pašvaldības policija, SIA “Liepājas tramvajs” avārijas dienests un SIA “UNIQ” – dekorāciju autori.

Vējš nav žēlojis arī vairākus kokus. Koks nogāzts O.Kalpaka ielā, daļēji aizšķērsojot brauktuvi. Lielajam pūtienam nav spējis turēties pretī arī koks Siļķu ielā. Ugunsdzēsēju palīdzība brauktuves atbrīvošanā arī no vēja gāzta koka bijusi nepieciešama Dunalkas pagastā, autoceļa Aizpute – Liepāja 20.km (pagrieziens uz Dunalku).

Stiprā vēja dēļ šorīt Liepājas ostā ir ierobežota kuģu satiksme, “Rietumu radio” informēja Liepājas ostas kapteinis Pēteris Gudkovs. Pirmdienas rītā plkst.10 vēja ātrums ostā sasniedza 17 metrus sekundē (m/s), un maza izmēra kuģiem satiksme bija atļauta. Kā norādīja Gudkovs, vējš pamazām pierimst, un gaidāms, ka stundas laikā kuģu satiksme būs pilnībā atjaunota.

Liepājas ostas noteikumi paredz, ka kuģu kustība notiek bez ierobežojumiem, ja vēja ātrums nepārsniedz 14 metrus sekundē. Pilnībā Liepājas ostas darbība pagājušajā naktī nav tikusi apturēta, sacīja Gudkovs.

Agrā pirmdienas rītā Kurzemē vēja ātrums jau ir mazinājies, bet valsts centrālajā un austrumu daļā, kur vējš lauzis vairāk koku un nodarījis lielākus postījumus elektrolīnijām, saglabājas ļoti stiprs un auksts ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Elektroapgāde piecos rītā bija traucēta aptuveni 20 tūkstošiem mājsaimniecību, liecina operatīvie dati no akciju sabiedrības “Sadales tīkls” mājaslapas. Lielākais elektrolīniju bojājumu skaits tobrīd bija Aizkraukles un Kokneses pusē. Vismazāk postījumu ir Kurzemē.

Šonakt un no rīta ugunsdzēsēji glābēji jau 80 reizes devušies likvidēt spēcīgā vēja radītās sekas, pavēsta VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele. Piecdesmit piecos gadījumos ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama, lai no nogāztiem kokiem atbrīvotu ceļa braucamo daļu. Vairākas reizes glābēji ir noņēmuši vēja atrautus reklāmas plakātus, atbrīvojuši no kokiem automašīnas un noņēmuši atrautas ēku jumtu konstrukcijas. Visvairāk izsaukumu, kopskaitā 58, saņemti no Rīgas un Rīgas reģiona.

Pirmdienas rītā galvenokārt tikai Kurzemē ir nokrišņi – pārsvarā slapjš sniegs. Valsts lielākajā daļā debesis skaidras. Gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +1..-4 grādiem, nedaudz siltāks laiks saglabājas vietām Kurzemes piekrastē.

FOTO galerija: http://www.liepajniekiem.lv/galerijas/01-12-2013-vetra-sakusies-silku-iela-105711

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz