Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ne nauda, bet prieks šoreiz galvenais

Ne nauda, bet prieks šoreiz galvenais
09.04.2008 18:39

0

Atslēgvārdi

Liepājas mūziķi uzstājas daudzos vērienīgos pasākumos, piedalās kā viesmākslinieki jubilejas sarīkojumos, albuma prezentācijās, koncertē klubos, bet nav daudz tādu, kas uzdrošinās riskēt rīkot lielkoncertus galvaspilsētā vietās, kurās var satilpt vairāki tūkstoši klausītāju. 2006.gadā Ķīpsalas hallē notika grupas “Tumsa” un Mārtiņa Freimaņa jubilejas koncerts, bet 12.aprīlī šajā vietā uzstāsies Andris Ērglis ar savu solo programmu.

Tajā plašākai publikai būs iespēja dzirdēt dziesmas no liepājnieka pirmā solo albuma “Sirdspuksti”.

Komponista birku nepiekārt

A.Ērgļa pirmais solo albums iznāca 24.martā un dažas dienas pēc tam žurnālistiem un cilvēkiem, kas palīdzējuši tā tapšanā, “MicRec” bārā Rīgā notika tā prezentācijas pasākums. “Albums tapa trīs mēnešu laikā, ļoti ātri,” uzskata A.Ērglis. Ja laiks nebūtu spiedis, dažiem darbiem aranžējumi būtu izveidoti vēl labāki, tomēr astoņdesmit procentu viss izdevies tā, kā bijis iecerēts. Kopumā 25 gadus vecais liepājnieks albumu vērtē kā izdevušos, ne tikai dziesmu, bet arī vizuālā izskata dēļ. Ir piedomāts pie albuma dizaina, iekšā ievietotas fotogrāfa Valta Kleina un stilistes Patrīcijas Kraukles veidotie dziedātāja fotoattēli un visu dziesmu teksti. A.Ērglis atklāj, ka dziesmas daudz pavēsta par viņiem, dziesmu radītājiem, viņu domām, izjūtām, emocijām.

Vairākas dziesmas sarakstītas speciāli šim albumam, arī Raimonda Paula “Dziesmiņa par piedošanu”. Taču trīs no dziesmām ir atkal uzceltas gaismā jeb ņemtas no dziedātāja pirmās grupas “Berm” repertuāra, arī A.Ērgļa komponētā “Skumjā dziesma”, kurai tekstu sarakstījis Jānis Strazds, kas ir mūzikas autors lielākai daļai no albuma dziesmām. Tekstu lielākoties skaņdarbiem sarūpējis Guntars Račs. “Mums likās, ka “Berm” dziesmas “Es būšu”, “Var jau būt” un “Skumjā dziesma” ir nepamatoti piemirstas. Mēs tās parādījām dažiem cilvēkiem, un viņi teica, ka tās vajadzētu iekļaut albumā,” pamatoja solists, piebilstot, lai viņam noteikti nepiekarinot komponista birku. Šīs un vēl dažas dziesmas bijušas tikai tādi izņēmumi. Protams, albumā iekļauts arī megahits “Ripoja akmens”, kuram šoreiz ir citādāks skanējums, par ko parūpējies vēl viens Raimonda Paula saulītē ieceltais dziedātājs Normunds Rutulis jeb “N’Works”. Tāpat dzirdama dziesma “You Raise me up”, ar kuru dziedātājs iekaroja žūrijas un skatītāju sirdis konkursā “Jaunais vilnis”.

Ne vienmēr sacukurots

Lai arī A.Ērglis sevi nosauc par albuma stūrmani, viņš uzsver, ka bez labas komandas ripulis noteikti nebūtu izdevies tāds, kāds ir. Kopā ar viņu bija pianists Jānis Strazds, kontrabasists Aivars Meijers, ģitārists Māris Kupčs. Dziesmas Liepājas studijā “FM Sound Studio” ierakstīja un miksēja Egils Mežs, kurš noteikti esot uzslavējams par lielo pacietību.

Albumā dzirdamas arī Kristīnes Zaharovas un Nacionālās operas solistes Kristīnes Zadovskas balss. Ar K.Zadovsku mūziķis iepazinies un bijusi iespēja kopā padziedāt Ziemassvētku koncertos “Ziemas vakars snieg” Ķīpsalas hallē. “Toreiz man galvā notika klikšķis, un zināju, ka albumā vienu dziesmu gribu nodziedāt ar operdziedātāju. Jānim pateicu, lai uzraksta vienu dziesmu, kas būtu piemērota mūsu duetam,” sacīja A.Ērglis. Viņš priecājās, ka K.Zadovska viņam neatteica, jo operdziedātāji reti piekrīt dziedāt šāda stila mūziku. Abi izpilda dziesmu “Kā”, kas, pēc A.Ērgļa vērtējuma, ir spēcīgs gabals un tehniski grūti izpildāms, kādi ir raksturīgi viņa ilggadējam kolēģim un draugam J.Strazdam.

Savukārt K.Zaharovu viņš noskatījis pērn notikušajā konkursā “Latvijas talants”, kurā viņa uzvarēja. Nejauši ieslēdzis televizoru un dzirdējis viņas sniegumu, kas, salīdzinot ar pārējiem dalībniekiem, bijis krietni pārāks. A.Ērglim ļoti iepaticies dziedātājas balss tembrs. Tā kā jau iepriekš bija izdomājis, ka savam solo albumam pieaicinās vēl nepopulāru dziedātāju, K.Zaharova, kura bija arī šā gada “Eirovīzijas” dalībniece, viņam bijusi īsti pa prātam.

Jautāts, kura no albuma dziesmām paša sirdij liek pukstēt straujāk, A.Ērglis min tituldziesmu “Sirdspuksti”. “Jo vairāk šo dziesmu klausos, jo vairāk tā patīk. Manuprāt, mūzikai ir izdevies atbilstošs teksts,” vērtēja dziedātājs. No jaunā albuma vairāk gan ir izskanējis skaņdarbs “Pa paralēli”, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja “Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvā”. Dziedātājs šīs dziesmas izvirzīšanu skaidro ar to, ka tā ir vienkārši uztverama, ātri aiziet līdz klausītāju sirdīm.

Lai gan daudzi, ieraudzījuši albuma vāciņu un reklāmas materiālus, A.Ērglim piekabina pārāk sacukurota puiša tēlu, mūziķis norāda, ka viņš ir dažāds, mainīgs. Jā, viņš var būs salds jeb romantisks, bet tajā pašā laikā var atklāties arī kā nopietns, jautrs vai pat mazliet nekaunīgs. Atbilstošs tam, kādu pieprasa situācija un kā pats jūtas. Pirms veidot kaut kādu priekšstatu, spriedumu par viņu un dziesmām, mūziķis tomēr iesaka vispirms noklausīties albumu.

Grupa “Cacao” pieklusīs

Dziesmas novērtēt varēs arī 12.aprīlī Ķīpsalā notiekošajā koncertā. Atšķirībā no otrās daļas, kas sākšoties ar kādu sprādzienu, pirmā būs romantiska, niansēta, mierīga. “Otrajā koncerta daļā dziedāšu ar cilvēkiem, ar kuriem esmu iepriekš sadarbojies, esmu jau pabijis uz skatuves. Piemēram, ar Igo, kurš dziedāšanas ziņā vēl joprojām no Latvijas vokālistiem ir mans lielākais elks un no kura esmu ietekmējies. Būs arī divi bonaparti – Andris Ābelīte un Zigfrīds Muktupāvels, kā arī mana skatuves partnere Rudīte Būmane no izrādes “Agrā rūsa”, dziedātāji Aisha un Normunds Rutulis.” Muzikālā pavadījuma kuplināšanai bez nosauktajiem mūziķiem pieaicināts vēl bundzinieks Anrijs Grīnbergs, perkusionists Ivars Kalniņš, ģitārists Mārcis Auziņš un stīgu orķestris Dzintara Beitāna vadībā. Par deju priekšnesumiem rūpēsies deju grupa “Fandango”. “Bet pats svarīgākais viesis būs Raimonds Pauls, kuru arī redzēsiet uz skatuves. Man ir ļoti liels gods, ka viņš man neatteica,” ir gandarīts liepājnieks.

Viņš uz Rīgas koncertu aicina arī liepājniekus, jo tuvāko sešu mēnešu laikā mūsu pilsētā viņam uzstāšanās ar solo albuma programmu nav paredzēta. “Tas tāpēc, ka novembrī jau Liepājas teātrī notika divi koncerti, kuri bija kā iesildošie pasākumi lielkoncertam un ar kuriem gribējām saprast, kāda ir atsaucība no klausītāju puses. Toreiz mums atkal jautāja, kāpēc šie koncerti nenotika Rīgā,” pamatoja A.Ērglis.

Mūziķis secinājis, ka sarīkot koncertu vietā, kurā iespējams satilpināt daudz cilvēku, nav viegli. Piemēram, arēna “Rīga” ir par dārgu, lai tur varētu atļauties rīkot koncertus. Ķīpsalas halli izvēlējies tāpēc, ka pazinis tās valdes priekšsēdētāju Viesturu Tīli. Pati ideja par lielkoncerta rīkošanu viņam savulaik radusies, runājot ar Gunti Kolertu, kuram iekrāta zināma pieredze festivālu rīkošanā un kurš piepulcējies arī Ērgļa solokoncerta izveides komandai.

Dziedātājs neslēpj, ka pirms koncerta ir uztraukums, jo jādomā ne tikai par savu uzstāšanos, bet arī par organizatoriskām lietām. Viņš rēķinās, ka finansiāli varētu ciest zaudējumu, bet nauda šoreiz neesot svarīgākais. Lielkoncerts ir viņa paša, komandas un fanu priekam. Lai pēc koncerta visi aizietu ar patīkamām emocijām, nebūtu sarūgtinājuma, ka nav kaut ko dzirdējuši vai redzējuši, ir padomāts, lai skaņa būtu laba, būs novietoti divi lielie ekrāni, kurus redzēs arī tie, kas sēdēs attālākajos stūros. 

Pēc koncertiem Ķīpsalas hallē notiks vēl daži A.Ērgļa solo koncerti. Lielākoties viņu varēs sastapt dažādos pilsētas svētkos vasarā, piemēram, Jelgavā un Limbažos. “Grupai “Cacao” šajā laikā būs pieklusums, laiks rādīs, kas ar to notiks tālāk,” sacīja A.Ērglis, kurš norāda, ka Tomass Kleins, kamēr viņš ir nodarbināts ar saviem solo projektiem, pievērsies savai apvienībai “Leģions”.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Viena no dziedātāja fotogrāfijām, kas izdaiļo albuma dziesmu tekstu grāmatiņu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz