Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ja pamanīs kūlas ugunsgrēka dūmus, meklēs pašus dedzinātājus

Ja pamanīs kūlas ugunsgrēka dūmus, meklēs pašus dedzinātājus
15.04.2008 13:04

0

Atslēgvārdi

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Liepājas brigāde, Valsts policija (VP) un Pašvaldības policija (PP) laikā no 1. līdz 15. aprīlim Liepājā fiksējuši vairāk nekā 25 kūlas un dārza atkritumu dedzināšanas gadījumus, no tiem kūlas ugunsgrēki bijuši – 14. Lai novērstu vai atklātu kūlas dedzināšanas gadījumus, dienesti turpinās regulāru pilsētas teritorijas apsekošanu. Otrdien dienestu pārstāvji piedalījās sanāksmē pie Domes izpilddirektora Edgara Rāta un izvērtēja aprīļa pirmajā pusē paveikto.

Šī bija otra tikšanās par ugunsdrošības stāvokli Liepājā šajā pavasarī.

No 1. aprīļa Liepājā patrulēja VUGD, VP un PP darbinieki, lai operatīvi atklātu kūlas dedzināšanas gadījumus un vainīgās personas. Divās nedēļās ir notikuši astoņi reidi. Ir sastādīti patrulēšanas maršruti, vietas un norunāta informācijas apmaiņas kārtība arī turpmākajam periodam.

Pateicoties lietainajiem laika apstākļiem, aprīļa pirmajā pusē Liepājā ugunsgrēku skaits tomēr neesot bijis pārāk liels.

Kā sanāksmes dalībniekus informēja VUGD Liepājas brigādes komandieris Andrejs Beļakovs, platības ziņā nelieli kūlas ugunsgrēki aprīļa pirmajā pusē notikuši Melnupītes rajonā, pie Pērkones kanāla un Dienvidu fortu apkaimē, Ģenerāļa Baloža un Grīzupes un Slimnīcas ielas apkaimē. Šīs pilsētas nomaļu teritorijas katru gadu kļūst bīstamas no ugunsdrošības viedokļa, tāpēc tām arī turpmāk pievērsīs pastiprinātu uzmanību.

Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka līdz aprīļa beigām un vēl maijā turpināsies VP un PP darbinieku patruļas pilsētas teritorijā, kas uzraudzīs ugunsdrošības noteikumu ievērošanu.

Atbalstu šiem dienestiem sniegs arī Robežsardzes pārvaldes inspektori, kuri Liepājā un rajonā ik dienas veic savus pienākumus, kontrolējot ārzemnieku uzturēšanās noteikumu ievērošanu. Tā kā robežsargi regulāri ierodas mazdārziņu teritorijās, jo tās tiek vērtētas kā nelegālu imigrantu potenciālās uzturēšanās vietas, viņi kolēģus no citiem operatīvajiem dienestiem informēs par šeit novēroto ugunsdrošības stāvokli.

Liepājā šobrīd noris Spodrības mēnesis. Pašvaldība ir nodrošinājusi talkās un privātmāju teritorijās savākto atkritumu bezmaksas aizvešanu uz izgāztuvi, tāpēc liepājnieki vēlreioz tiek aicināti nededzināt savāktos gružus. Pašvaldība atgādina, ka to aizliedz pilsētas saistošie noteikumi. Talku laikā katram ir iespējams civilizētām metodēm satīrīt un sakārtot savus īpašumus atbilstoši saistošo noteikumu prasībām. Lapas, veco zāli, sīkus zarus utt. ir iespējams arī kompostēt un pēc tam iegūt derīgu mēslojumu.

Joprojām ir spēkā kārtība, kad par katru kūlas dedzināšanā pieķerto personu tiek sastādīts administratīvais protokols, kuru nosūta tiesai. Tiesa dedzinātājam var piespriest soda naudu līdz Ls 500 vai pat piemērot administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm. Arests var draudēt personām, kuras uzskata, ka viņu materiālais stāvoklis ir tik slikts, ka soda naudu no viņām nevarēs piedzīt, tāpēc ignorē ugunsdrošības prasības. 

Dedzināšanā parasti ir iesaistīti vietējie iedzīvotāji, bērni un pusaudži, personas bez noteiktas dzīvesvietas vai mazdārziņu apsaimniekotāji. Bērni un pusaudži parasti meklē piedzīvojumus un zāli aizdedzina, lai novērotu, kā reaģēs un strādās operatīvie dienesti.

Uzziņai

Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumu Nr.82 ”Ugunsdrošības noteikumu” prasības:  

3. punktā noteikts, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka.

Savukārt 20.punkts nosaka, ka objekta teritoriju sistemātiski attīra no degt spējīgiem atkritumiem, bet ap ēkām 10 metrus platu joslu attīra no sausās zāles un nenovākto kultūraugu atliekām.

Noteikumu 21. punkts nosaka, ka zemes īpašnieks (valdītājs) veic nepieciešamos pasākumus, lai objekta teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pantu par normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības prasību pārkāpšanu – izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz simts latiem, bet juridiskajām personām – līdz tūkstoš latiem.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. panta ceturto daļu par kūlas dedzināšanu – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimts līdz piecsimt latiem vai piemēro administratīvo arestu līdz piecpadsmit diennaktīm.

Aigars Štāls,
Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz