Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Slimnīca iegādājas mikroskopu, kas paver jaunas iespējas muguras saslimšanu ārstēšanā

Slimnīca iegādājas mikroskopu, kas paver jaunas iespējas muguras saslimšanu ārstēšanā
Foto: Egons Zīverts
08.11.2019 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas Reģionālā slimnīca ir iegādājusies mikroskopu “Carl Zeiss OPMI Vario S88”, kas paver jaunas iespējas muguras saslimšanu ārstēšanā. Viena no visbiežāk veiktajām operācijām, kurās izmantos mikroskopu, būs diska trūces operācija. Pirmā mikrodiskektomijas operācija Liepājas Reģionālajā slimnīcā, izmantojot mikroskopu, notika otrdien.

Mikrodiskektomija ir samērā droša operācija, kas notiek vispārējā narkozē un ilgst aptuveni vienu stundu. Rentgena kontrolē operācijas sākumā marķē izplīsušā diska spraugu, lai ar pavisam nelielu griezienu nokļūtu precīzi pie nospiestās nervu saknītes. Ar mikroskopu tiek vizualizēta nervu saknīte, kuru ar neiroķirurģiskiem instrumentiem izdala no plīsušā diska. Izplīsušais disks tiek evakuēts no spinālā kanāla, un tiek atjaunota mugurkaula anatomija.

Mikroskopā gan operējošais ķirurgs, gan asistents vienlaicīgi spēj redzēt operācijas lauku, jo aparātam ir divi tubulāri. Ar speciālu vadības pulti ķirurgs kontrolē mikroskopa darbību, pietuvinot vai attālinot skatu, kā arī mainot gaismas intensitāti. Operācijas lauku var vizualizēt lielā dziļumā, kā arī vizualizēt nervu struktūras.

“Līdz šim tika operēts, izmantojot brilles ar optisko palielinājumu, kas brillēm ir daudz mazāks nekā mikroskopam. Būtisks trūkums ir arī apgrūtināta redzamība asistentam, bet ar mikroskopu redzamība ir vienāda gan ķirurgam, gan asistentam,” stāsta Traumatoloģijas un ortopēdijas nodaļas traumatologs ortopēds, mugurkaula ķirurgs Agris Mertens.

Pasaules tendences mugurkaula ķirurģijā ir veikt operācijas mazinvazīvā tehnikā. Ķirurgs A. Mertens braucis uz kursiem Hamburgā un Toronto, lai apgūtu jaunākās mazinvazīvās mugurkaula ķirurģijas operācijas tehnikas – ar maziem griezieniem un saudzējošākas mīkstajiem audiem.

Pacienti pēcoperācijas periodā jūtas labāk, samazinās stacionārā pavadītais laiks un ir arī ātrāks rehabilitācijas periods. Sūdzības par sāpēm mugurā pazūd, un pēc operācijas nav jālieto atsāpinošie medikamenti. Mikroskops ļauj operēt ar mazu audu bojājumu, līdz ar to iegūt daudz labākus rezultātus pēcoperācijas posmā.

A. Mertens atzīst, ka mikroskops ievērojami atvieglo operācijas gaitu. Nākotnē tādējādi būs iespējams attīstīt arvien jaunas mugurkaula ķirurģijas tehnikas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz