Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Laukšteins: Teātra uzdevums ir atspoguļot reālo dzīvi

Laukšteins: Teātra uzdevums ir atspoguļot reālo dzīvi
Foto: Egons Zīverts
26.06.2015 11:43

LETA

Teātra māksla ir daudzveidīga un teātra uzdevums ir atspoguļot dzīvi, kas notiek ap mums, intervijā “Rietumu radio” sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

“Es vienmēr esmu teicis, ka teātris nav domāts kādai šaurai apmeklētāju daļai. Teātris ir domāts visiem – gan tiem, kas grib redzēt avangardu, gan tiem, kas grib redzēt mūziklus,” sacīja Laukšteins, norādot, ka sabiedrībā pretrunīgi vērtēto režisora Konstantīna Bogomola izrādi “Mans Blasters ir izlādējies” uzskata par ļoti veiksmīgu.

Kā stāsta Laukšteins, vislielāko sabiedrības reakciju Liepājas teātrim izraisījuši tieši Bogomolova iestudējumi. Savulaik “Stavangera (Pulp people)” tika ļoti asi kritizēta, tomēr vēlāk saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā gada labākā izrāde, bet Bogomolovs tika atzīts par tās sezonas labāko režisoru.

Viņaprāt, ja cilvēki izrādes vidū pamet zāli, tas nav rādītājs, ka izrāde ir neveiksmīga vai slikta.

“Ja kāds kļūdas pēc iemaldījās teātra izrādē, tāpēc ka iet uz teātri un nepaskatās, uz ko īsti iet, tad var gadīties, ka cilvēks aiziet no izrādes. Tā ir brīva izvēle, un tas ir pilnīgi normāli. Esmu redzējis, ka pasaulē tā dara, un Liepāja nav nekāds izņēmums. Liepājā dzīvo drosmīgi cilvēki – ja nepatīk, pieceļas un iziet laukā, un viss,” sacīja Laukšteins.

Patlaban notiek gatavošanās nākamajai sezonai, kurai Liepājas teātris piesaistījis jaunus režisorus, piemēram, Viesturu Meikšānu un arī Gaļinu Poļiščuku, kura iestudēs Torntona Vaildera lugu “Mūsu pilsētiņa”. Tiek strādāts pie šīs lugas lokalizācijas un tas būs stāsts par liepājniekiem, sacīja Laukšteins.

“Var jau būt, ka arī nākamajā sezonā kāds varētu tikt šokēts, tomēr es nevaru nosaukt kaut ko ļoti šokējošu – ir daudz klasikas darbu,” sacīja Laukšteins. “Ja fakts, ka Dž.Dž.Džilindžers iestudē bērnu izrādi, ir šokējošs, lai tā būtu, bet, jā, Džilindžers iestudēs bērnu izrādi. Viens otrs Rīgā ir šokēts par to, kāpēc Džilindžeram Liepājā jāiestudē bērnu izrāde? Tāpēc, ka Laukšteins viņam piedāvāja, un viņš tam piekrita.”

Vēl intervijā “Rietumu radio” Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins sacīja, ka Liepājas teātrī izmantotā radio frekvence 1.jūlijā nonāks mobilo operatoru lietošanā, dodot iespēju ievērojami palielināt mobilā interneta ātrumu valstī, taču frekvenču lietotāju maiņa apdraud teātra nākamās sezonas pilnvērtīgu norisi.

“Sezona jau ir saplānota, bet neesmu pārliecināts, vai tā varēs pilnvērtīgi notikt, jo pusē no 20 repertuāra izrādēm tiek izmantoti radio mikrofoni, taču to frekvence jūlijā nonāks mobilo operatoru lietošanā. Tas nozīmē, ka teātrim jāmaina gan aparatūra, gan arī frekvences,” sacīja Laukšteins, norādot, ka kopējās izmaksas sasniedz 70 000 eiro.

Laukšteins stāsta, ka ir vērsies Kultūras ministrijā (KM) un Liepājas domē ar lūgumu piešķirt finansējumu aparatūras nomaiņai, tomēr patlaban risinājuma šai problēmai neesot.

“Zinu, ka KM pakļautās koncertorganizācijas un teātri saņems finansējumu šim mērķim, taču mums tas tika atteikts,” sacīja Laukšteins.

Viņš arī norāda, ka attiecīgo frekvenču lietošanas tiesības mobilajiem operatoriem Ekonomikas ministrija piešķīrusi jau 2013.gadā, taču KM informāciju, ka no 1.jūlija nebūs iespējams lietot līdzšinējās frekvences, Liepājas teātrim nosūtījusi vien šī gada janvārī.

Jau ziņots, ka Liepājas teātrim Latvijas teātra gada balvā “Spēlmaņu nakts” šogad ir 16 nominanti, kas izvirzīti 11 nominācijās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz