Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Reģistrēto uzņēmumu skaits Liepājā audzis par 14.91%

Reģistrēto uzņēmumu skaits Liepājā audzis par 14.91%
Foto: Egons Zīverts
09.12.2015 12:15

LETA

Jauno reģistrēto uzņēmumu skaits Rīgā pēdējo piecu gadu laikā audzis par 40,03%, kam seko Jūrmala ar 39,65%. Ievērojami jaunreģistrēto uzņēmumus skaits audzis arī Valmierā, Jelgavā un Jēkabpilī, secināts SIA “Lursoft” veiktajā pētījumā. Liepājā reģistrēto uzņēmumu skaits audzis par 14.91%.

Pašvaldību maciņu biezumu tiešā veidā ietekmē attiecīgās teritorijas pievilcīgums uzņēmēju acīs. Jo vietvara atsaucīgāka, jo uzņēmēji ieinteresētāki savu biznesu attīstīt tieši konkrētajā pilsētā, radot tur jaunas darba vietas un pašvaldības budžetu papildinot ar nodokļu pienesumu, secināts pētījumā.

Liepāja konkursa kārtībā šogad atbalstīja deviņus mazo un vidējo komercsabiedrību projektus, piešķirot to attīstībai kopumā 32 000 eiro lielu pašvaldības līdzfinansējumu. Projektu līdzfinansēšanas konkursa galvenais uzdevums bijis radīt jaunas darba vietas, piedāvāt jaunus pakalpojumus un radīt jaunus produktus, tādējādi veicinot pilsētas sociāli ekonomisko situāciju. “Lursoft” norāda, ka līdzīgi konkursi Liepājā notikuši arī iepriekšējos gados un par interesi no uzņēmēju puses liecina arī lielais konkursantu skaits – 2015.gadā pašvaldība saņēmusi 29 projektu pieteikumus.

Liepājā kopš 2010.gada reģistrēts pieticīgākais darbinieku skaita pieaugums – vien 0,52% pieaugums. “Lursoft” norāda, ka Liepājas zemais rādītājs skaidrojams ar “Liepājas metalurga”, kas vēl 2012.gadā nodarbināja 2325 strādājošos, nedienām. “Lursoft” dati rāda, ka līdz pat 2013.gadam Liepājas uzņēmumos nodarbināto skaits ik gadu palielinājās, trīs gadu laikā pieaugot pat par 11,44%, taču līdz ar viena no Latvijas lielākā uzņēmuma maksātnespēju nodarbināto skaits ievērojami saruka, turpinot samazināties arī 2014.gadā. Ņemot vērā “Liepājas metalurga” būtisko ietekmi uz piejūras pilsētas un visas Latvijas tautsaimniecību, “Lursoft” uzteic pilsētas spēju saglabāt stabilitāti un noturēt Liepājā reģistrētajos uzņēmumos strādājošo skaitu virs 2010.gada līmeņa.

Salīdzinājumam –  Rēzeknē reģistrēto uzņēmumu skaits kopš 2010.gada pieaudzis par 16,66%, savukārt uzņēmumos nodarbināto skaits palielinājies par 17,53%. Jelgavā reģistrētajos uzņēmumos 2010.gadā strādājuši 11 057 darbinieki, savukārt 2014.gada pārskatos reģistrēti kopumā 13 325 nodarbinātie, kas ir pieaugums par 20,51%.

Skaitliski lielākais strādājošo skaita pieaugums kopš 2010.gada reģistrēts Rīgas (par 43 432 darbiniekiem), Jelgavas (par 2268) un Jūrmalas (par 2072) uzņēmumos. “Lursoft” norāda, ka no visiem Latvijas lielākajās pilsētās reģistrētajiem darbiniekiem 78,8% strādā Rīgā reģistrētajos uzņēmumos, 4,6% – Daugavpilī, bet 4,2% – Liepājā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz