Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieku šprotes garšo gan austrumos, gan rietumos

Liepājnieku šprotes garšo gan austrumos, gan rietumos
22.01.2009 07:02

Ekonomiskās krīzes apstākļos stabilu ražošanu turpina zivju apstrādes kompānija “Fish PK”, kurā ietilpstošās firmas “Pk Invest”, “Roņu 6” un “Kolumbija” saimnieko bijušā Liepājas Zivju konservu kombināta teritorijā. Tomēr kompānijas valdes priekšsēdētājs Igors Krupņiks ir piesardzīgs nākotnes prognozēs un rosina mainīt valsts attieksmi pret ražotājiem. Kā zināms, Liepājas Zivju konservu kombinātu ilgstoši vajāja dažādas likstas, jo acīmredzot īpašnieki tā īsti neprata saimniekot jaunajos kapitālistiskajos apstākļos.

Par uzņēmuma atdzimšanu varētu uzskatīt 2003.gadu, kad to savās rokās pārņēma uzņēmējs Igors Krupņiks. Piesaistot Eiropas Savienības pirmsiestāšanās fonda SAPARD līdzekļus, tika mainīta ražošanas tehnoloģija, kā arī izbūvēts moderns zivju pieņemšanas terminālis.

Uzņēmumā izejvielas tiek pirktas galvenokārt no Liepājas zvejniekiem. Tie ir apmēram 85 līdz 90 procenti no kopējā izejvielu daudzuma. Iepirktas tiek brētliņas, reņģes, butes. Mencas pērk tikai nedaudz, jo tās tagad ir diezgan dārgas zivis. Tāpat ekskluzīvai produkcijai tiek pirkti arī sami, līdakas un vēl okeāna zivis.

LSEZ SIA “Kolumbija” gatavās produkcijas noiets galvenokārt ir Krievijā – ap 60 procentiem. Otrs lielākais tirgus ir Eiropas Savienībā, kur galvenokārt pērk šprotes. Tai seko Kaukāza valstis – Armēnija, Gruzija, Kazahija, Mongolija u.c. Kopumā uzņēmumā ražo 125 produkcijas veidus un praktiski viss tiek eksportēts. Visticamāk, tādēļ Latvijas tirgū gandrīz nav manītas konservu kārbas ar “Libavas” zīmolu. Taču šāds uzraksts ir uz greznām etiķetēm, kas liecina, ka arī tādi gardēžiem tīkami konservi kā “Sams eļļā”, “Līdaka tomātu mērcē”, “Garneļu pastēte” un, protams, arī slavenās “Šprotes eļļā” ir ražoti Liepājā.

Pati ražošana notiek glīti izremontētās un iekārtotās telpās, kas aprīkotas ar modernām iekārtām.

Ražošana LSEZ SIA “Kolumbija” pēdējos gados arī ir optimizēta. “To pašu, ko pirms trim gadiem saražoja 350 cilvēku darbaspēks, tagad paveic 280 darbinieku. “Mēs esam iemācījušies strādāt intensīvāk un racionālāk izmantot visus resursus,” norāda uzņēmuma ražošanas direktors Īvis Bebrišs.

I.Krupņiks pastāstīja, ka uzņēmums patlaban jūtas samērā stabili. Iepriekšējais gads nostrādāts ar peļņu, ir stabili produkcijas noieta tirgi, palielināts apgrozījums. Uzņēmums pirmajam ceturksnim izveidojis stabilizācijas fondu, jo šobrīd ražotāju bieds esot nevis inflācija, bet deflācija, proti, uzņēmējiem jādomā, kā pārdot lētāk, nevis dārgāk. Tomēr pašizmaksas pozīcijas nesamazinās.

I.Krupņiks arī atzīst, ka uzņēmuma jauda ir noslogota tikai par 50 procentiem. Tā šajos ekonomiskajos apstākļos strādājot daudzi uzņēmumi.

 

Par ražošanas procesu, kā arī I.Krupņika viedokli par nākotni lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22.janvāra numurā Viktora Ulberta publikācijā.

Liepājas zvejnieku brētliņu loms tiek sagatavots kūpināšanai, lai pārtaptu par gardām, zeltainām šprotēm.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz