Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Katrai ielai sava bedrīte?

Katrai ielai sava bedrīte?
30.03.2009 07:03

Atslēgvārdi

Katru gadu pavasarī Liepājas ielas ir nesalīdzināmi sliktākā kārtībā, nekā tas bijis iepriekšējā gada rudenī. Ziemas sezonā, kad gan līst, gan snieg, gan tiek izmantota ielu tīrāmā tehnika un nepārtraukti notiek automašīnu kustība, ielās veidojas bedres, bedrītes, iesēdumi u.c. Kāds būs šis gads Liepājas ielās? Vai līdzekļu trūkuma dēļ tiešām nekas vairs netiks darīts un remontēts?

Devāmies nelielā izbraukumā pa Dienvidrietumu un ezermalas rajonu, lai pārliecinātos, kāds ir ielu seguma stāvoklis. Katrā nelielajā ieliņā vai iekšpagalmā neiebraucām, bet priekšstats radās. Tajās asfaltētajās ielās, kas tālāk no centra un nav remontētas pēdējo gadu laikā, bedrītes nav nekāds retums. Skaidri redzams, ka vecā asfalta kārtā ik pēc laika bedres lāpītas un atkal lāpītas.

Šogad līdzekļu trūkuma dēļ iesāktais vērienīgais darbs apstājies. Iemesls? Līdz šim ielu remontam Liepājas dome ņēma kredītus, taču pašlaik valdība pašvaldībām vairs neļauj aizņemties. Jāiztiek ar tiem līdzekļiem, kādi ir, proti, ar naudu no pilsētas pamatbudžeta, no ostas nodevām un Latvijas Autoceļu fonda piešķirtā finansējuma. No pirmajiem diviem avotiem summas palikušas tādas pašas kā pērn, bet no valsts – Autoceļu fonda – samazinājusies uz pusi, tas ir, apmēram par vienu miljonu latu. Komunālās pārvaldes vadītājs Ģirts Reinbergs sacīja, ka ar šim gadam atvēlētajiem līdzekļiem jāpietiek bedrīšu aizlāpīšanai Liepājas ielās, lietus ūdens novadīšanas sistēmu uzturēšanai, ielu horizontālo apzīmējumu atjaunošanai, luksoforu uzturēšanai, seguma sakārtošanai iekškvartālos un citiem nepieciešamiem darbiem. Bet ne vērienīgai ielu remontēšanai.

Tagad tiek gaidīti piemēroti laika apstākļi (gaisa temperatūrai jābūt +10 grādu un bez nokrišņiem), lai ielās sāktu bedrīšu vērienīgu aiztaisīšanu un darbs būtu kvalitatīvs. Diemžēl taupības programma liek rīkoties ne tā, kā iepriekšējos gadus, kad ielas posmu, kurā bija bedres, noasfaltēja, uzliekot vienu lielu ielāpu. Tad gan ielas izskatu, gan seguma kvalitāti varēja saukt par labāku, nekā asfaltējot katru bedri atsevišķi, kā to plāno darīt šogad. Izmaksu taupīšanas nolūkos.

Runājot par grantētajām ielām, šogad nevienu no tām neasfaltēs. Tikai planēs vai dziļākajām bedrēm vedīs granti, lai tās izlīdzinātu.

Lai arī līdzekļu taupīšanas vilnis skāris arī Liepāju un praktiski visas nozares, šogad tomēr būs vietas un ielas, kas tiks renovētas vai rekonstruētas. Daļu finansēs no iepriekšējos gados pašvaldības ņemtā kredīta līdzekļiem, daļu – no Eiropas Savienības fondu naudas.

Remonts notiks Vidusceļa un Bernātu ielā, Brīvības un Cukura ielas krustojumā, asfaltēs gan Klaipēdas ielas iekškvartālu, gan E.Veidenbauma ielas iekškvartāla un pašas ielas virskārtu, Kapsēdes ielā izbūvēs autobusu apgriešanās laukumu.

Cik izmaksās?

Eiropas Savienības fondu nauda (latos)
Gulbju dīķis un M.Ķempes piemineklis 860 000
Brīvības ielas rekonstrukcija 9000 000
Veloceliņu izbūve 810 000
Stacijas laukuma rekonstrukcija        1 400 000

Liepājas ielas (nauda no pašvaldības pērn ņemtā kredīta)
Vidusceļa un Bernātu ielas rekonstrukcija 118 614
Brīvības-Cukura ielas krustojuma rekonstrukcija         307 929
Apgriešanās laukums Kapsēdes ielā        63 712
Klaipēdas ielas iekškvartāla virskārta        220 000
E.Veidenbauma ielas iekškvartāla virskārta        49 000
E.Veidenbauma ielas virskārta         45 504
Stadions “Daugava”       760 688

Plašāk par plānotajiem darbiem lasiet Daigas Luteres publikācijā laikraksta
“Kurzemes Vārds” 30.marta numurā.

Darba pietiek. Bedres un bedrītes ielās rodas cita pēc citas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz