Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svētkos pieskatīs braucējus; uzmanīties aicina ikvienu

Svētkos pieskatīs braucējus; uzmanīties aicina ikvienu
Foto: liepajniekiem.lv
23.12.2017 07:06

liepajniekiem.lv

Strauji tuvojas Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienas, tāpēc rūpēs par satiksmes drošību svētku brīvdienu laikā, kā jau ierasts, arī šogad ceļu policija Latvijā un tostarp Liepājā pastiprināti uzraudzīs satiksmes dalībniekus, portālam vēstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte.

Kā portālam pastāstīja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas priekšnieks Mareks Vītols, Liepājā un apkārtnē, tāpat arī visā Kurzemē, Valsts policijas darbinieki pastiprinātā režīmā strādās no 22.decembra līdz 2.janvārim: ”Arī starpsvētku laikā.”

Jautāts, kam reidu laikā likumsargi pievērsīs pastiprinātu uzmanību, M.Vītols skaidroja: ”Pirmkārt, tam, lai vadītāji nesēstos pie stūres alkohola vai citu apreibinošu vienu reibumā! Sezonāla aktualitāte šobrīd ir riepas, tādēļ kontrolēsim, vai ir pietiekams protektora dziļums.”

”Rūpējoties par drošību, pievērsīsim uzmanību tam, lai tiktu lietoti bērnu sēdeklīši un pasažieri būtu piesprādzējušies,” viņš turpina: ”Par laimi, pēdējā laikā mūspusē nav bijuši negadījumi, kuros būtu cietis nepiesprādzēts bērns, taču lielā daļā satiksmes negadījumu smagas traumas gūst nepiesprādzējušies pasažieri.”

”Un, protams, pievērsīsim lielu uzmanību tam, lai mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki – ne vien velobraucēji, bet arī gājēji diennakts tumšajā laikā lietotu atstarotājus,” viņš uzsver: ”Jo diemžēl, rīkojot profilaktiskos pasākumus, policijai nācās secināt, ka situācija neuzlabojas.”

Mediķi aicina sargāt bērnus

Kamēr policija rūpēsies par drošību, pieskatot satiksmes dalībniekus, būt uzmanīgiem un rūpēties par savu drošību un veselību, ikvienu aicina arī citi operatīvie dienesti.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atgādina par piesardzību svētku laikā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vītola dienesta vārdā teic: ”Svētku laikā saudzējiet veselību un izvairieties no traumām!”

Mediķi iesaka, kā sargāt bērnus no apdegumiem: ”Neturi bērnu klēpī, kad dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū. Pārliecinies, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts.”

Viņi rekomendē bērniem dāvanās pasniegt viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas: ”Atceries, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, jo tās mazulim var nonākt elpceļos, tos nosprostojot.”

Kur saņemt palīdzību svētku laikā, ja nu tomēr notikusi nelaime? Inga Vītola skaidro: ”Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.17.00 līdz plkst.8.00).

Ugunsdzēsēji glābēji – būt apdomīgiem

Par drošību svētku laikā aicina neaizmirst arī ugunsdzēsēji glābēji.

”Ziemassvētki un Jaunais gads ir laiks, kad teju ikkatrā mājā tiek svinēti svētki, dedzinātas svecītes, kurinātas krāsnis un pirtis, gatavoti dažādi ēdieni, kā arī svētki padarīti krāšņāki ar pirotehnisko izstrādājumu palīdzību. Lai šie svētki nepārvērstos traģēdijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina cilvēkus neaizmirst par drošību,” tā VUGD prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece.

Brīdinājumi no glābēju puses ir pamatoti, jo VUGD statistika diemžēl liecina, ka ik gadu Ziemassvētku un Jaunā gada svētku laikā vairāki cilvēki cieš vai iet bojā. Piemēram, aizvadītā gada Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās Latvijā gāja bojā divi cilvēki, bet cieta četri, savukārt 2015.gada svētkos gāja bojā pieci cilvēki, bet cieta 18.

VUGD norāda: ”Neapdomība ir viens no galvenajiem iemesliem cilvēku bojāejai ugunsgrēkos. Lielu daļu šo traģisko nelaimju varēja novērst, ja vien tiktu ievērotas ugunsdrošības prasības.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz