Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Katrā jokā daļa vēstures

Katrā jokā daļa vēstures
Foto: Ģirts Gertsons
02.03.2018 07:05

"Kurzemes Vārds"

Joahima cirvis, svepšķa zobs, baloža ģindenis un baznīcas svece, ar ko zintniece Krēslu Maija noņem lāstu, un daudzas citas neparastas lietas kopš trešdienas vakara apskatāmas Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā, kur atklāta izstāde “Liepu Tēva muzejs”. Tās autors ir mākslinieks un literāts Varis Siliņš. Gada garumā “Kurzemes Vārdā” publicēto “Liepu Tēva teiku” sērijas veidotājs atklājis savu identitāti.

Par Liepu Tēvu V. Siliņam ir divi stāsti: “Viens ir par to, ka latviešu folklorā meitas sauc par liepām, un teikas ir radušās, braukājot ar ratiņiem pa Liepājas ielām. Tāpēc arī Liepu Tēvs. Otrs – liels paldies “Kurzemes Vārdam”, kurp es aizgāju ar pirmajām 11 teikām un pateicu, ka man tāds projekts ir. Tas izvērsās gada garumā ar 50 teikām. Tās kaut kā ņēmās un uzrakstījās.”

Mākslinieks dēvē savu izstādi par pseidovēsturisku māksliniecisku projektu. Visas vietas, par ko sarakstītas teikas, Liepājā tiešām ir. “Reāla vieta nodrošina ticamības momentu,” saka Varis. Ekspozīcijā pie sienas ir liela Liepājas karte. Tajā atzīmētas visas aprakstītās vietas un objekti. Cipari kartē saskan ar teikas numuru. Vairākas no tām ir apskatāmas uz planšetēm kopā ar patiesām uzziņām par vietu vai vēsturiskām personām. Ekspozīcijas stendos ir daudz fotogrāfiju un arī dīvainu lietu. “Ja pilnīgi nemaz nav skaidrs, kāpēc tas ir ielikts kastē un šeit stāv, uz zīmītes pie eksponāta ir mazs cipariņš, kas norāda, uz kuru teiku tas attiecas. Visas teikas pie sienas neesmu pielicis, bet šeit ir grāmata, kurā visas 50 ir iekšā,” skaidro V. Siliņš.

Izstādes veidotājs uzskata, ka daudzas vietas esot pelnījušas, ka par tām pastāsta. Varbūt stāsts kādreiz ir bijis, bet pazudis. 

Izstāde “Liepu Tēva muzejs” skatāma līdz 27. martam. Visas teikas var izlasīt tām veltītā feisbuka vietnē.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 2. marta numurā.

#kvards-20180302-10#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz