Maize, rausis, kliņģerītis
"Kurzemes Vārds"
“Viss sākās ar maizi, kuras cepšanai briedu turpat gadu. Likās, ka vajadzētu to izdarīt, bet – tad miltu trūkst, tad ierauga nav, līdz beidzot kādā pasākumā man uzdāvināja kilogramu miltu, un atkāpšanās ceļa vairs nebija. Pēc pirmo piecu maizes kukulīšu izcepšanas nodomāju – ja reiz pati tik ilgi gatavojos šai nodarbei, varbūt vēl kādam ir grūti saņemties?” pastāstīja Maizes dienas meistardarbnīcas “Simtu cepu kukulīšu” idejas autore un vadītāja Māra Tīmane.
Pasākums norisinājās Kazdangas pils radošajā laboratorijā, un tajā kopā ar Kazdangas folkloras kopas “Zīle” dalībniecēm čakli darbojās interesenti no tuvākas un tālākas apkārtnes.
Meistardarbīcas laikā radošajā laboratorijā, klātesošo rokām darināti, tapa vairāki maizes kukulīši – ar ķimenēm un linsēklām, ar aprikozēm, riekstiem un žāvētām dzērvenēm, kā arī ēdamajiem ziediem. Tāpat Maizes dienas meistardarbnīcā ikviens interesents varēja līdzdarboties ūdenskliņģeru un sklandraušu tapšanā.
Sklandraušu cepšanu vadīja un uzraudzīja folkloras kopas “Zīle” dalībniece Rita Babre: “Es jau ar gramiem nedalos, lieku sastāvdaļas pēc sajūtām. Tāpēc katru reizi sanāk mazliet citādāk, bet ne slikti. Mani sklandrauši ir diezgan saldi, taču manām folkloras kopas meitenēm garšo.” Sieviete gan neslēpa, ka, lai arī daudz ko protot pagatavot, tomēr šis pasākums arī viņai sniedzis jaunu pieredzi: “Uzmanīgi skatījos līdzi, kā Māra Tīmane kopā ar klātesošajiem taisa ūdenskliņģerus. Pati tos nebiju ne redzējusi, ne ēdusi.”
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 24. aprīļa numurā.
#kvards-20180424-06#