Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ražotas Liepājā, piestiprinātas Dānijā

Ražotas Liepājā, piestiprinātas Dānijā
Foto: Egons Zīverts
23.05.2019 07:09

"Kurzemes Vārds"

Metāla konstrukciju ražotājs “RT Metāls” šogad paplašinājis savu darbību, nesen ekspluatācijā nododot jaunu ražošanas cehu. Būvniecībā un jaunās iekārtās pēdējā gada laikā investēts aptuveni viens miljons eiro, taču pie tā uzņēmums neplāno apstāties – nākotnē iecerēts vēl trešais cehs.

1999. gadā dibinātais “RT Metāls” saimnieko nomaļā, priežu meža ieskautā īpašumā Laboratorijas ielā 20, bijušās padomju raķešu bāzes teritorijā. Tur top metāla kāpnes, balkona margas, sijas un dažādas citas konstrukcijas, pastāsta uzņēmuma ražošanas plānotājs Edgars Kovaļskis.

Lai gan vairāk nekā 90 procentu produkcijas eksportē uz Dāniju, neliela daļa metāla konstrukciju nonāk pie pasūtītājiem Latvijā, arī Liepājā. Piemēram, balkona margas mājai Aldara ielā 8 ražotas “RT Metāls”. Savukārt, atsaucoties uz labdarības aicinājumu, uzņēmums izgatavojis margas, kas uzstādītas pie ieejas Liepājas Neredzīgo biedrības ēkā.

“Taču uz Latvijas tirgu īpaši nekoncentrējamies, jo šeit jau ir pietiekami daudz uzņēmumu, kas sniedz šādus pakalpojumus. Mēs vairāk akcentu liekam uz lielākām konstrukcijām, ko mēs izgatavojam no A līdz Z, proti, saņemam pasūtījumu, ja nepieciešams, projektu pieslīpējam, atrodam labākos risinājumus, saražojam un piegādājam klientam,” pastāsta ražošanas vadītājs Armands Džeriņš.

Pērn produkcijas apjoms audzis par nepilniem 30 procentiem, tāpēc arī bijusi nepieciešamība paplašināt ražotni un iegādāties jaunas iekārtas. “Lai nebūtu tik ļoti jāpaļaujas uz ārpakalpojuma sniedzējiem,” pieblist A. Džeriņš.

Pateicoties paplašināšanai, radītas gandrīz 30 jaunas darba vietas, bet tuvākajā nākotnē iecerēts paplašināt arī biroja telpas, darbinieku dušas un ģērbtuves, bet pēc tam plānots esošajiem cehiem celt klāt jaunu ražošanas telpu.

Šogad uzņēmuma “RT Metāls” plāns ir apgrozījumu kāpināt līdz sešiem miljoniem eiro un darbinieku skaitu palielināt vismaz līdz simts. Tomēr, līdzīgi kā daudzi darba devēji Latvijā, arī “RT Metāls” izjūtot darbaspēka trūkumu. “Ir ļoti grūti atrast labus speciālistus, piemēram, metinātājus, kas ir atbildīgi un gatavi veltīt laiku darbam. Vienam otram astoņu stundu darbs ir par daudz. Lielu daļu darbinieku apmācām paši, jo kaut kā no šīs situācijas ir jāiziet. Arī šobrīd mums ir četri praktikanti metinātāji,” pastāsta E. Kovaļskis.

“Problēma ir stabils darbaspēks,” norāda A. Džeriņš. “Mums ir savs darbinieku kodols un arī tādi cilvēki, kas nāk un iet.” Viņš pauž, ka uzņēmums piedāvā Liepājā konkurētspējīgu atalgojumu, tomēr ar to ir par maz – strādnieki pēc algas dienas par darbu mēdzot aizmirst. “Tāpēc mums nav arī avanss, jo tad viņiem ir iespēja pazust divreiz mēnesī,” pasmejas uzņēmuma pārstāvji.

Uz jautājumu, vai uzņēmuma kolektīvā ir arī tautieši, kas atgriezušies dzimtenē pēc ilgstošas prombūtnes svešumā, uzņēmuma pārstāvji atbild apstiprinoši. “Es pats 13 gadus dzīvoju un strādāju Īrijā, kur biju jau iedzīvojies. Taču pienāca brīdis, kad nospriedu – tagad vai nekad, un pirms nepilniem diviem gadiem atgriezos Latvijā,” saka A. Džeriņš.

Lai mazinātu kadru badu, “RT Metāls” nodarbina arī ārvalstniekus. Šobrīd uzņēmumā strādājot divi ukraiņi un dizaineris no Čīles, kurš mācījies augstskolā Maskavā, bet darbu meklējis Eiropā. “Nav teikts, ka ārvalstnieku šeit nebūs vēl vairāk, jo vienkārši trūkst cilvēku,” atzīst ražošanas vadītājs.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz